Zece Cetăţeni de Onoare pentru Bistriţa-Năsăud! Preşedintele Radu Moldovan: E o parte din inima și sufletul bistrițenilor oferite ambasadorilor noştri!

         După doi ani de absenţă, saloanele Hotelului Metropolis au găzduit şedinţa festivă de acordare a  titlurilor de „Cetăţean de Onoare”,a Diplomelor de excelenţă şi a Diplomelor de merit pentru oameni care au promovat Bistriţa-Năsăud la nivel naţional şi internaţional.

         Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele Camelia Tabără, consilierul judeţean Cristian Cârlig – liderul de grup PNL, au fost prefectul Mica Oprea,  subprefectul Ioan Zăgrean, senatorul Ioan Deneş, deputaţii Bogdan Ivan şi Daniel Suciu, primarul oraşului Beclean – Nicolae Moldovan, secretarul de stat Monica Săsărman, protopopii ortodocşi Alexandru Vidican şi Ioan Dâmbu,  protopopul greco-catolic Cristian Goia, viceprimarul Bistriţei – Călin Stan, managerul SJU Bistriţa – Gabriel Lazany, şefi de instituţii deconcentrate, şefii inspectoratelor din subordinea MAI, invitaţi.

„În acest an, având în vedere că am avut doi ani de absenţă, am crescut puţin numărul Cetăţenilor de Onoare sau numărul titlurilor de Cetăţean de Onoare, de la 5-6 cum am procedat în anii trecuţi, la zece. Sigur, am fi putut acorda şi 20-30 de titluri, pentru că acest loc binecuvântat de Dumnezeu are oameni foarte buni, oameni care fac lucruri minunate pentru comunitatea noastră, pentru ţară şi nu numai. Aş vrea să fac şi câteva precizări tehnice – sigur, se exprimă  de fiecare dată şi nemulţumiri -  legate de modul în care se acordă aceste titluri de Cetăţean de Onoare. Să ştiţi că eu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, am un rol destul de mic, sunt doar cel care iniţiază proiectele de hotărâri de Consiliu. Sunt mult mai multe filtre formate din specialişti prin care trec aceste propuneri.  Propunerile sunt făcute de către specialişti şi oameni de bine care cunosc carierele acestor oameni şi au făcut propuneri, ele sunt analizate de oameni din domeniile respective şi, de asemenea, după ce trec prin mai multe filtre, preşedintele Consiliului Judeţean sau un grup de consilieri judeţeni fac propuneri plenului Consiliului Judeţean pentru acordarea acestor titluri. Aş vrea să precizez că nu au foarte multe facilităţi materiale cei care primesc titlurile de Cetăţean de Onoare. Au gratuitate atunci când participă la evenimentele  organizate de instituţiile Consiliul Judeţean şi dreptul de a vorbi în plenul Consiliului Judeţean dar, de regulă, se dă în continuare dreptul la muncă pentru a promova interesele şi aceste lucruri minunate pe care le are judeţul Bistriţa-Năsăud. Vă mulţumesc tuturor celor care sunt în sală, tuturor cetăţenilor care lucrează în acest judeţ şi tuturor oamenilor care provin din acest judeţ sau care într-un fel sau altul au fost adoptaţi de acest judeţ, care au acceptat să vină şi să lucreze pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, să promoveze judeţul Bistriţa-Năsăud şi ceea ce se întâmplă aici”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.

Cristian Cârlig, liderul grupului Partidului Naţional Liberal din Consiliul Judeţean, a remarcat faptul că activitatea acestor personalităţi aduce un plus de valoare judeţului din care provin. „Sunt cei mai buni ambasadori pe care noi îi avem. Deşi este doar un titlu onorific, acesta este o încununare a activităţii lor profesionale”, a spus alesul liberal.

Preşedintele Radu Moldovan i-a conferit Titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistriţa-Năsăud” domnului prof.univ.dr. Ioan Bolovan, în semn de apreciere și recunoștință pentru vasta activitate de cercetare științifică și publicistică despre istoria modernă și contemporană a României, precum și pentru construirea primei baze de date demografice privind populația istorică a Transilvaniei în epoca modernă. Laudatio a fost susţinut de dr. Cornelia Vlaşin, şeful Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud.

Domnului Nicolae Băciuţ i-a fost conferit Titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistriţa-Năsăud” , în semn de apreciere și recunoștință pentru eleganța și finețea scriiturii, remarcabila activitate literară, publicistică, cultural-artistică și pentru promovarea imaginii județului Bistriţa-Năsăud, în țară și străinătate, Laudatio fiind susţinut de Ioan Pintea, manager la Biblioteca Județeană „George Coșbuc″ Bistrița-Năsăud.

A fost acordat Titlul de ”Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud” prof.univ.dr. Ioan Sbârciu în semn de recunoaştere și apreciere a carierei de excepție în domeniul artistic și pentru contribuția esențială la dezvoltarea comunității artistice naționale și internaționale. Laudatio a fost semnat de prof. dr. Marcel Lupșe- profesor de arte vizuale la Universitatea de Arte și Design, Cluj-Napoca, Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud, recent laureat cu Premiul Academiei Române ,,Ion Andreescu”, secțiunea arte.

Post-mortem, a fost acordat acest titlu  domnului Vasile Lechinţan, în semn de recunoaștere și apreciere pentru întreaga sa activitate dedicată istoriei Transilvaniei și descoperirii valorilor românești, principarele repere fiind punctate de Alexandru Pugna, manager la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Trofeul a fost ridicat de Lenuţa Mureşan,  succesor legal. 

         Din zona mediului de afaceri, a fost conferit Titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud dr. Emanuel Babici, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea economică a judeţului Bistriţa-Năsăud și la implementarea unor proiecte majore de modernizare a industriei metalurgice și construcțiilor de mașini. Vasile Bar a fost cel care a prezentat activitatea omului de afaceri, la fel şi pentru Traian Larionesi de la grupul de firme Frasinul. Conform Hotărârii Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nr.170 din 25 noiembrie 2022, în semn de apreciere pentru aportul de excepție adus mediului de afaceri, din județul Bistrița-Năsăud, prin dezvoltarea unor afaceri de succes și pentru realizarea de proiecte inovative, sa fost acordat Titlul de „Cetăţean de Onoare al Judeţului Bistriţa-Năsăud” domnului Traian Larionesi.

Dr. Virginia Linul a primit acest titlu pentru realizarea cu migală a creațiilor populare tradiționale, autentice și pentru promovarea valorilor culturale populare din Țara Năsăudului și ale județului Bistrița-Năsăud, în țară și străinătate, Laudatio având amprenta dr. Gavril Țărmure, manager al Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița.

      Lui Gavril Balint i-a fost acordat acest titlu în semn de apreciere a carierei de excepţie ca jucător și antrenor de fotbal şi pentru contribuția importantă la creșterea prestigiului judeţului Bistriţa-Năsăud la nivel național şi internațional, despre activitatea sa impresionantă vorbind jurnalistul Adrian Linca de la „Sportul bistrițean″.

       Mircea Popa (Bravo), actor și creator de conținut în mediul online și cinematografie, a primit această distincţie în semn de apreciere a carierei de succes și pentru promovarea imaginii comunității din județul Bistrița-Năsăud, inspectorul şcolar general Cristian Nicula fiind cel care a relevat parte din reuşitele tânărului Cetăţean de Onorea al judeţului nostru.

Nu în ultimul rând, a fost conferit acest titlu de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud lui Iosif Ciunterei, artist popular, vlogger, Laudatio aparţinând col. Ovidiu Purdea Someș, interpret de folclor și realizator de emisiuni de televiziune dedicate satului și tradițiilor românești.

Diplomă de merit

1.  Asistent maternal profesionist Iujan Maria

2. Studenta Luminița Andreea Cotu - bursA ,,DAR”, oferită de fundația HHC România

3. Asistent maternal profesionist Maria Cîrcu

4. Familia de asistenţi maternali Domnica şi Dumitru Bozomală

5. Familia de asistenţi maternali Sabina şi Nicolae Mureşan

6. Familia de asistenţi maternali Pelion Simona şi Petru

Diplome de Excelență

  1. Prefectul Mica Oprea
  2. Fostul primar Vasile Găurean (28 ani) – Galaţii Bistriţei
  3. Fostul primar Vasile Cocos (20 ani) – Petru Rareş
  4. Fostul primar Petru Șerban (22 ani) – Uriu
  5. Fostul primar Alexandru Anca (13 ani)  - Ilva Mare
  6. Fostul primar Dumitru Bușcoiu (12 ani) – Zagra
  7. Fostul primar Ioan Pop (12 ani) – Leşu
  8. Fostul primar Mircea Romocea (8 ani) – Năsăud
  9. Fostul primar Ovidiu Creţu (12 ani) – Bistriţa
  10. Fostul primar Ioan Dedean –Bortăş (8 ani) – Şieuţ
  11. Dorin Popescu
  12. Tăşuleasa Social
  13. Augustin Sabo
  14. Anişcuţa Puşcaş
  15. Prof. Paraschiva Borş (atletism)
  16. Sportiva Luiza Bindea (taekwondo)
  17. Sportiva Bianca Bazaliu (handbal)
  18. Sportivul Florinel Gabriel Ureche (Canotaj)
  19. Doru Floare  - Medalia de aur Concursul Internațional de programare InfO(1) CUP 2021. 
  20. Magda Suciu - Vocea României
  21. Mihaela-Lia Țărmure, pentru activitatea desfășurată în administrația publică
  22. Larisa Negruşa, pentru activitatea desfășurată în administrația publică
  23. Ioan Marica, pentru activitatea desfășurată în administrația publică
  24. Vasile Deac, "omul bun la toate" din Consiliul Judeţean

Diplomă de merit

1. Ioan Căluş, fost Secretar General al comunei Parva în perioada 1983-2020.

2. Emil Grapini, fost Secretar General al comunei Șanț în perioada 1990-2021.

3. Vasile Matei, fost Secretar General al comunei Urmeniș în perioada 1999-2020. 

4. Grigore Stretea, fost Secretar General al comunei Măgura Ilvei în perioada 1989-2018.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5