Vatra Cătunenilor, un nou punct gastronomic local pe harta județului și pe traseul Via Transilvanica!

Cu bucate alese, un peisaj mirific, oameni frumoși, cu sufletul mare, așa a afost deschis cel de-al 13-lea punct gastronomic local din judeţul Bistriţa-Năsăud. Este vorba de Punctul Gastronomic Local Vatra Cătunenilor din comuna Ilva Mare, aparţinând familiei Aurelia şi Ieronim Cătuna.

         La acest eveniment, la invitaţia gazdelor şi a Asociaţiei Produs în Bistriţa-Năsăud – director executiv Elena Bărbos, au dat curs preşedintele Consiliului judeţean – Emil Radu Moldovan, prefectul Teofil Cioarbă, managerul SCJU Bistriţa – Gabriel Lazany, primarul Octavian Stelian Cicsa, Emil Iugan – managerul MIS Grup, directorul Şcolii Gimnaziale Ilva Mare – Dana Pop, Radu Deac – director al unei bănci importante din România, originar din Poiana Cătunenilor, chef Elena Rus, dar şi numeroşi membri ai comunităţii. Pe Via Transilvanica, în Poiana Cătunenilor, a ajuns şi Alin Uşeriu.

„Sunt emoţionată şi mulţumesc Domnului că am ajuns în acest moment. Mulţumesc familiei care m-a susţinut – soţ, părinţi, copii. Mulţumesc autorităţilor locale care sunt de partea noastră, dar şi doamnei Elena Rus, care m-a încurajat. Am lucrat la Bistriţa opt ani şi jumătate şi m-am gândit să mă retrag acasă. A fost o navetă grea, cu ierni grele şi acum am încercat şi am reuşit să-mi fac acest punct gastronomic local. Vrem, cu ajutorul Domnului, ca cei care vor trece pragul casei noastre să găsească bucate alese, tradiţionale. Suntem la dispoziţia tuturor”, a spus Aurelia Cătuna.

         Elena Bărbos a vorbit despre gustul copilăriei sale, care se leagă de Poiana Cătunenilor. “Este un lucru pe care nu l-am împărtăşit doamnei Aurelia Cătuna. Când eram mică obişnuiam să-mi petrec o parte din vacanţe la bunici. Bunicii din partea tatălui locuiau la Maieru şi ne puneau pe masă produsele locale. În anumite date, veneau produse din Poiana Cătunenilor. Bunica ne spunea cu admiraţie că acele brânzeturi şi lactate erau din Poiana Cătunenilor. De ce din Poiana Cătunenilor? Bunicul meu a fost mult timp preot în Ilva Mare, tatăl meu s-a născut în Ilva Mare şi îmi amintesc cu drag de poveştile pe care mi le spunea despre Poiana Cătunenilor, când venea aici cu Crucea de Bobotează. Pe drum încoace mi-am amintit acele poveşti. Îi doresc mult succes doamnei Aurelia Cătuna. Cu siguranţă, acum trei săptămâni când am venit aici am găsit în acea minunată smântână şi în brânzeturile pe care le-am mâncat gustul autentic al copilăriei  – Produs în Bistriţa-Năsăud. Vă doresc mult succes în ceea ce faceţi, spor în toate şi să nu uitaţi să puneţi pe masă „Produs în Bistriţa-Năsăud” de aici din Poiana Cătunenilor”, a transmis directorul executiv al Asociației Produs în Bistrița-Năsăud,  Elena Bărbos.

         Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a subliniat că produsele din zona de munte a județului au un gust aparte, poate și pentru faptul că viața e puțin mai vitregă. “Mă bucur foarte mult – şi mulţumesc Bunului Dumnezeu că suntem sănătoşi – că putem fi aici, pe-un picior de plai, pe o gură de rai, la Poiana Cătunenilor, la deschiderea unui punct gastronomic local, cel de-al 13-lea. Sper ca şi pentru familia Cătuna să fie cu noroc – e numărul meu cel mai norocos. (...)E un sentiment de mândrie pentru mine că în judeţul nostru sunt deja 13 puncte gastronomice locale, nu toate funcţionale la capacitate sau cum ar trebui. Cei care doresc să mănânce aş spune natural, mai nou se spune  bio, să facă mici eforturi şi să ajungă aici, în aceste locuri minunate. Felicit familia Cătuna, atât pe doamna Aurelia, cât şi domnul Ieronim, pentru că au avut curajul să facă un asemenea pas. Locaţia noastre este foarte aproape de cel mai important proiect de după Revoluţie, Via Transilvanica, şi sunt convins că din primăvară şi până toamna târziu, cât vor fi drumeţi pe acest drum, sigur şi Punctul gastronomic va fi foarte solicitat şi oamenii vor gusta din aceste bunătăţi unice pe care sunt convins că familia Cătuna le va pune pe masa drumeţilor care vor trece pe aici. Ar fi ideal să avem cât mai multe astfel de puncte gastronomice locale, sper ca şi legislaţia şi Statul Român să vină cu mai mult sprijin pentru astfel de iniţiative”, a declarat președintele Emil Radu Moldovan.

Primarul Stelian Octavian Cicşa de la Ilva Mare a mulțumit celor prezenți pentru faptul că au venit aici să încurajeze inițiativa familiei Cătuna. “Iniţial au fost dezamăgiţi, pentru că au încercat să facă acest punct gastronomic prin finanţarea GAL însă nu au reuşit. Sunt foarte ambiţioşi şi îşi doresc să facă un lucru frumos aici şi au reuşit. Eu le doresc succes şi sunt convins că o să reuşească. Să aibă sănătate, împreună cu toată familia, să ne poată pune pe masă, de câte ori venim aici, numai bunătăţi şi mâncare naturală”, a spus primarul Stelian Cicsa.

“Felicit familia Cătuna pentru amenajarea acestui Punct Gastronomic Local. Este pentru prima dată când vin în această zonă, în Dealul Cătunenilor. E o zonă superbă. Invit toţi bistriţenii şi toţi românii, de ce nu, să viziteze aceste locuri şi, împreună cu doamna Cătuna să se bucure de această zonă minunată. Felicitări şi mult succes”, a adăugat prefectul Teofil Cioarbă.

Elena  Rus, cea care deține Punctul Gastronomic Local Elena din Deal, a povestit cum a încurajat familia Cătuna să-și pună în valoare produsele obținute în gospodărie, dar și acest peisaj unic. “Dacă mă aflu astăzi aici este pentru că aceşti oameni de aici, care şi-au deschis punctul gastronomic local, au fost clienţii mei fideli care mi-au adus foarte mulţi clienţi. Eu le-am sugerat să-şi deschidă aici un astfel de punct, pentru că este o zonă foarte frumoasă şi povesteau atât de frumos despre acest loc şi mi-am spus că ar fi păcat să nu-l vadă şi alţi oameni, mai ales că am auzit povestea că aici locuitorii trăiesc peste 100 de ani. Totul este frumos, natura este minunată. Dacă la început doamna Aurelia a spus că nu crede că i se potriveşte, după mai multe vizite a hotărât totuşi că este momentul să-şi deschidă acest punct gastronomic, mai ales că Via Transilvanica trece chiar pe aici şi ar fi păcat ca drumeţii să nu aibă un loc unde să poposească. Le doresc mult succes şi încă odată mă bucur că au hotărât şi au avut curajul să dea drumul acestui punct gastronomic. Cu siguranţă, bucatele vor fi pe măsură, totul fiind din gospodăria proprie, naturale. O gospodină desăvârşită va pune pe masă bucate desăvârşite”, a declarat Elena Rus.

Un invitat special a fost Radu Deac, originar din Poiana Cătunenilor, acum director al unei bănci din România. “Mama mea s-a născut în Poiana Cătunenilor, Cătuna Floarea. Sunt al optulea dintr-o familie de zece. În vacanţe veneam aici unde mama Ana, mama mamei ne aştepta cu pâine făcută în cuptorul din curte şi, dintr-o bucată de aluat ne făcea iepuraş, ursuleţi, iar alături, într-un vas, era groştiorul. Şi, în sfârşit, ne săturam pentru că acasă nu eram niciodată sătui. A doua zi, la 5 dimineaţa, ne trezeam şi cu trăistuţa cu merinde pe umeri, mergeam cu animalele pe care voiam să le îngrijim. Eu am fost întotdeauna cu oile. Mi-au plăcut oile, şi să le mănânc, şi să le miros, şi să le păzesc. Nu ţin minte să nu fi fost aici decât în 1968, când am fost în Armată. Nu există an în care să nu vin de cel puţin 2-3 ori aici. Aş vrea să evoc un nume extraordinar care are legătură cu această casă, Traian Cătuna. Şcoala de aici îi poartă numele şi suntem cu toţii mândri de acest lucru. Traian Cătuna a fost un om extraordinar şi pentru faptul că, deşi tatăl lui era de aproape doi metri, el avea 1.49. A avut două clase, dar făceau cea mai mare greşeală dacă intrai cu el într-o discuţie despre istorie sau geografie. Erai pierdut. A fost un autodidact, un om echilibrat, extraordinar, un înţelept al locului. Tot ce vedeţi aici vine de la Traian Cătuna. În amintirea şi în onoarea lui există un portret făcut de fratele meu”, a dezvăluit Radu Deac.  Acesta a dăruit familiei o insignă şi o  carte poştală cu sculptura reprezentându-l pe Traian Cătuna.

            Directorul executiv al DSVSA B-N, dr. Ioan Bogolin, a precizat că a fost acordat credit acestui punct gastronomic local prin eliberarea autorizaţiei de funcţionare, iar directorul executiv adjunct, Anton Varga, a menţionat că instituţia are toată deschiderea pentru susținerea unor astfel de proiecte care pun în valoare zonele frumoase ale judeţului prin turism şi gastronomie locală.

Emil Iugan, administratorul Mis Grup, a reiterat, în mesajul său, vizita pe care a făcut-o alături de fostul ministru Petre Daea în Poiana Cătunenilor. Emil Iugan a menţionat că aceste iniţiative pun în valoare satul românesc din zona montană şi nu numai. Altfel, la Centrul de la Lunca Ilvei, în acest an, au urmat programe de formare profesională în gastronomie nu mai puţin de 74 de persoane.

Despre frumusețea acestor locuri, oameni și tradiții a vorbit și profesorul Pavel Berengea, care i-a îndemnat pe turiști, pe locuitorii județului și nu numai, să tracă pragul Muzeului Satului din Ilva Mare și să deguste o mâncare bună, ca pe vremuri, la Vatra Cătunenilor.   

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5