Urcăneștii. Ediție îngrijită, notă asupra ediției și cronologie de Aurel Podaru

Scriitorul beclenarilor  și nu numai, Aurel Podaru, mă suna zilnic la început de octombrie, dornic să afle dacă am primit un plic de la el. După 5-6 zile (că  doar între cele două orașe e o mare distanță), i-am confirmat primirea plicului, cu o carte frumos legată, „Urcăneștii”, cu dedicația „Lucreției și Ioan Mititean nedespărțiți în viață și în literatură”. Cu drag, 20 septembrie 2023, Aurel Podaru.

Ne-am bucurat mult, deoarece cărțile pentru noi, după cum spunea Sadoveanu , „sunt sfetnici și nu ne contrazic, sunt urne pline de amintiri”, cum este și cartea primită azi, o carte a amintirilor. Aurel Podaru ține mult la satul natal, Tritenii de Jos (situat între Cluj și Turda) unde a răsărit renumitul povestitor transilvănean Pavel Dan, cu povestiri aparținând realismului rural. În parte  influențat de Liviu Rebreanu, cum spune în prefață scriitorul Ion Buzași,  (problema pământului), în parte de Ion Agărbiceanu (elemente etnografice și folclorice în prezentarea satului). Opera consăteanului său Pavel Dan, ce s-a strămutat prea devreme în celălalt tărâm, dincolo de zare, aduce  satului un strop de veșnicie, dintr-o caldă dragoste de oameni aleși ai neamului și ai țării, a valorilor spirituale făurite de țăranul nostru ardelean. Valori veșnice, că doar „veșnicia s-a născut la sat”.

Aurel Podaru a depus mari eforturi spre a scoate la lumină pe consăteanul său cu un spirit mereu iscoditor. Scoate în paginile de început, în ordine cronologică, viața și opera lui Pavel Dan privind rosturile vieții, dăruit cu atâtea haruri ce numai în înțelepciunea populară se întrupează. Episoade din viața romancierului ce i-au jalonat drumul vieții, drum cu multe cotituri ce l-a pregătit pentru bătălia cu sine.

Cartea de față e ca o sărbătoare a sufletului, ce dă valoare unui om al scrisului cu trăirile lui de suflet, cu mesaje din viața satului, ce vin din adâncul ființei sale, din acea perpertuă analogie a ritmului vieții rurale a adâncimilor sufletești ale țăranului, o imagine a gândurilor satului ardelean.

Cartea de față sintetizează întreaga nuvelistică a prozatorului Câmpiei transilvane cu nuvelele sale exemplare: „Urcan Bătrânul” și” Înmormântarea lui Urcan Bătrânul”, cele mai reprezentative nuvele din opera creatorului de frumos din Triteni, nuvele în care se perindă trei generații din neamul Urcăneștilor, povestiri ce par a fi surori cu povestirile rebreniene, în care satul i-a fost un nesecat izvor de inspirație.

Cu fiecare povestire, scriitorul din Turda mai construiește încă un edificiu  spiritual, prin care retrăiește ceva ce a crescut în el, valorile spirituale făurite de țăranul nostru, cinstea, respectul, ironia și morala creștină ce ne întorc o clipă la  vatra strămoșilor, la vatra ființei noastre, la matca în care veacurile au făurit în tăcere stilul culturii noastre populare.  Pavel Dan folosește în povestirile sale  cuvinte ce se rostesc în popor, reprezentând vocea satului, ca un renumit artist al spiritului, îndeplinindu-se visul mamei sale înainte de naștere, devenind o capodoperă. În povestirile sale, scriitorul din Triteni aduce întâmplări din viața obștei, cu omul momentului, duhovnicul satului cu misiunea sa de a aduce cerul să rodească pământul, prin taine neștiute despre vindecarea sufletului prin credință. Tratează relațiile dintre săteni, tradițiile locului de acasă prin povestiri  cu caracter românesc, cu conflicte  sociale  ce-și extind sfera  povestirii  către toată dinastia Urcăneștilor, cu imagini cutremurătoare la înmormântarea lui Urcan Bătrânul, dovadă că autorul este preocupat de Marea Trecere, luând ceva și de la Marin Preda, pășind împreună pe drumul nebătătorit de alții, știind să cheme săteanul pe nume și pe poreclă, cu harul său umoristic inclus în filozofia culturii, vatra sufletului nostru. Povestirile din acest volum unifică lumea, cu adâncimile sufletești ale omului de la țară și imaginile gândurilor satului ardelean.

Opera scriitorului din Turda este și opera lui Aurel Podaru, care l-a urcat pe podium printr-o justă prezentare  o dovadă a recunoștinței și respectului pentru un consătean ce mânuiește cu mare pricepere uneltele limbii române a cărei operă este tradusă în 8 limbi în perioada 1942-2002. O carte ce va rămâne mereu în sufletul neamului meu, scrisă de un ardelean care a învățat greul vieții încă din anii copilăriei. Cu toții venim de acolo, de la sat, dacă nu noi înșine, bunicii sau străbunicii, deci în fiecare din noi se află un sat pe care îl prețuim, îl imortalizăm prin amintiri și povestiri, luând modelul celui de al doilea romancier ardelean după Rebreanu, Pavel Dan.

   Ioan Mititean

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5