ULTIMA INTÂLNIRE DE PROIECT COMENIUS CANTECUL DE LEAGAN- LIMBAJUL UNIVERSAL AL DRAGOSTEI

ED.GAZDAC VASILICA

După doi ani plini de activităti, produse deosebite si de întâlniri fructuoase a sosit si timpul ultimei întâlniri din cadrul proiectului multilateral Comenius Cantecul de leagan- limbajul universal al dragostei, intalnire organizata de scoala noastra, Scoala Generala Tiberiu Morariu Salva pentru cei 21 de profesori participanti din institutiile partenere din străinătate.
Din Haci Sabanci Ilkogretim Okulu ,Ankara, Turcia au participat 6 cadre didactice , din Tiszanana-Komlo Altalanos Iskola Es Ovoda,Komlo,Ungaria au participat 6 cadre didactice, din Kindergarten H.Ch.Andersen , Burgas, Bulgaria au participat 4 cadre didactice, din Pirmskolas Izglitibas Iestade Zvanins Dobele,Letonia au participat 3 cadre didactice, din Agrupamento Vertical de Escolas de Pinheiro,Penafiel,Portugalia au participat 2 cadre didactice.
Activitatile programate in cadrul intalnirii au fost diverse, ateliere desfasurate cu copiiicu tema Cantecul de leagan , ateliere desfasurate cu parintii Cantecul de leagan la Salva, evaluarea proiectului Cantecul de leagan de catre parteneri, discutarea raportului final al proiectului, vizite culturale la Nasaud ,Beclean, Bistrita,Cluj.
In prima zi luni 11 iunie 2012 dupa o noapte furtunoasa in sensul propriu al termenului, oaspetii straini au fost intampinati de catre copiii din gradinita Salva cu traditionala primire cu paine si cu sare, cu un moment artistic al Ansamblului Folcloric Paunasii Salvei condus de d-na profesor Morariu Felicia si un discurs de bine ati venit sustinut de directorul Scolii Generale Tiberiu Morariu Salva , d-nul profesor Pop George. Dupa momentul festiv s-a vizitat Coltul Comenius cu expozitia permanenta de materiale, Sala Comenius unde s-au inmanat mapele si ecusoanele oaspetilor straini. A urmat momentul atelierelor desfasurate in gradinita cu copiii prescolari, la Grupa Stelutelor indrumata de d-na educatoare Linul Crina partenerii impreuna cu copiii au realizat „Leaganul Papusii”, la Grupa Broscutelor indrumata de doamna educatoare Gazdac Vasilica oaspetii au realizat impreuna cu copiii „Papusa”, la Grupa Paunasilor indrumata de doamna educatoare Codrea Maricuta partenerii au realizat „Cosuletul pentru bebelas”, iar la Grupa Porumbeilor indrumata de doamna educatoare Luscan Varvara profesorii straini au realizat un colaj „Nani,puisor!”.
Dupa activitatile desfasurate in gradinita am vizitat Muzeul Graniceresc din Nasaud o atentie deosebita a avut-o partea etnografica.
Un moment emotionant a fost atelierul realizat cu parintii, la muzeul creatorului de arta populara Virginia Linul din localitatea Salva unde parintii costumati in costume traditionale au cantat cantece de leagan vechi specifice zonei noastre, creandu-se o atmosfera deosebita.
Ziua de luni s-a incheiat cu o cina cu un moment de dansuri moderne la care si-au dat concursul Onul Georgiana si Onul Eliana cu partenerii lor de la clubul de dans sportiv, cu o suita de dansuri clasice si moderne precum si grupul de dansatori al clasei a VIII a de la Sc.Salva indrumati de doamna profesoara Pop Anamaria.
Marti 12 iunie 2012 s-au vizitat clasele din Scoala Generala Tiberiu Morariu Salva atat cele de la ciclul primar cu sistem de invatamant traditional cat si cele cu sistem de invatamant Step by Step cat clasele de la ciclul gimnazial. In Centrul de Documentare si Informare al Scolii Salva s-a desfasurat evaluarea proiectului, un moment emotionant pentru toti participantii deoarece activitatile artistice pregatite de prescolarii din grupele de gradinita au fost intercalate de prezentarile partenerilor.
S-a vizitat Primaria din Salva si partenerii straini au facut cunostiinta cu primarul localitatii noastre, d-nul Onul Gheorghe.
Dupa vizita de la primarie am mers pana la Restaurantul Castel Dracula situat in pasul Tihuta unde am vizitat castelul dar si imprejurimile de la granita dintre Transilvania si Moldova.
Miercuri 13 iunie 2012 am revenit pentru ultima activitate desfasurata in scoala, discutarea raportului final si a modalitatii de utilizare a EST, pentru diseminarea activitatilor realizate in cei doi ani de proiect.
Am fost primiti la Primaria de la Beclean de domnul primar Moldovan Nicolae caruia ii tinem sa-i multumim pentru efortul pe care l-a depus, am vizitat Herghelia de la Beclean unde oaspetii noastri au fost impresionati de speciile cabaline si de Lipitanul Negru precum si Complexul de la Figa.
Ziua de miercuri s-a incheiat cu o cina la care a evoluat Ansamblul de dansuri maghiare si tiganesti al Sc.Gen Nimigea indrumat de doamna profesoara Monica Sechely, caruia ii multumim pentru activitatea desfasurata.
Ziua de joi 14 iunie a fost ziua in care am realizat diseminarea proiectului nostru la nivel regional in sala de sedinte a ISJBN, din partea ISJBN au fost prezenti doi inspectori doamna Suzana Galatan, inspector programe comunitare si doamna Unciu Speranta inspector discipline tehnologice carora le multumesc pentru participarea la aceasta activitate. Un numar important de cadre didactice de diverse specialitati ,ziaristi de presa si ziaristi media au apreciat importanta si desfasurarea acestui eveniment si au contribuit la diseminarea activitatilor desfasurate prin publicarea de articole,reportaje. A urmat turul cultural al orasului Bistrita, vizitarea Sinagogii din Bistrita, si a Turnului Bisericii Evanghelice .
In aceasta seara s-au inmanat certificatele de participare tuturor participantilor straini implicati precum si cadrelor didactice din Sc.Gen.Tiberiu Morariu implicate in proiect. Pentru o atmosfera deosebita si-au dat concursul Ansamblul de dansuri populare a localitatii Telciu, si Ansamblul Casei de Cultura Beclean.
Ziua de vineri 15 iunie 2012 a fost o zi trista deoarece ne desparteam cu greu de prietenii care i-am avut alaturi in cei doi ani de proiect. Multe lacrimi, imbratisari,promisiuni de colaborare educationala pe viitor, schimburi de adrese de e-mail.
In aceasta zi am vizitat Salina de la Turda, am facut turul cultural al Clujului, vizitand Biserica Sf.Mihail si Catedrala Ortodoxa.
Intalnirea finala a fost ocazia de a rememora o parte dintre activitatile realizate pe parcursul celor doi ani, de a prezenta produsele finale si impactul pe care aceste produse le-au avut atat in institutiile partenere cat si in sistemele educationale din tarile implicate in proiect, de a evalua implicarea parintilor,prescolarilor, profesorilor,comunitatii locale in activitatile proiectului, de a disemina informatia atat la nivelul scolii, nivel regional si national.
Temele proiectului au fost patrimoniul muzical european, cu accent pe cantecele de leagan din cele sase tari partnere,importanta limbilor straine in special a limbii de comunicare a proiectului ( limba engleza), cultura si civilizatia partenerilor implicati in proiect ( Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Letonia,Portugalia), cetatenia europeana,relatia copil-parinte-gradinita.
Produsele realizate in cadrul proiectului au fost CD-uri cu prezentarile partenerilor, DVD-uri cu serbari, dramatizari, cartea Cantecul de leagan-optional cu DVD, cartea Lullabies- universal language of love cu DVD, cartea Inimioare,inimioare cu DVD, jocul didactic Half, mapa cu planse Inimioare,inimioare, semne de carte, pliante cu Salva, magneti cu Salva, puzzle cu Logo-ul proiectului, colectie de carti postale cu cele 12 desene reprezentative din concursul international de creatie plastica Un cantec pentru Copiii Europei, afise,pliante, papusi, suveniruri cu Romania.
Copiii, parintii, cadrele didactice au fost cele care au contribuit direct la realizarea produselor, o parte premiate la diferite competitii, ”Made for Europe” etapa judeteana.
In decursul celor doi ani de proiect s-a derulat pentru diseminarea informatiei si pentru prezentarea proiectelor multilaterale Comenius ca si exemple de buna practica, Simpozionul International Educatia in context european in aprilie 2011 si aprilie 2012, Concursul international de creatie plastica Un Cantec pentru Copiii Europei in martie 2012 si se va derula in decembrie 2012 Concursul International de creatie plastica Un leagan pentru Copiii Europei, precum si numeroase articole in presa locala ,regionala si nationala.
Unul dintre cele mai importante produse realizat a fost site-ul proiectului www.lullabiescomenius.com unde sunt prezentate toate activitatile realizate ,poze,filmulete, produse, link-uri cu diseminarile realizate in presa.
Consider ca aceste proiecte sunt importante atat pentru evolutia ta profesionala ca si profesor european , ca o modalitate de atragere a fondurilor europene in comunitatile scolare, este un mediu de efervescenta educationala, de conexiune intre institutii de invatamant diferite, un mijloc de a stabili si suda noi prietenii, de a cunoaste noi culturi si civilizatii europene.
Pentru ca un Proiect Multilateral Comenius sa aiba succes intreaga institutie de le elevi pana la intregul grup de profesori din scoala si la personalul de conducere sa se implice in acest proces.Fara ezitare, tind sa afirm ca este foarte multa munca depusa de toata lumea si de asemenea aceasta munca este vizibila in special asupra prescolarilor si a parintilor acestora.
Rolul acestor proiecte multilaterale este sa prezinte o dimensiune europeana a sistemelor educationale dar si sa formeze profesional cadrele didactice implicate in aceste proiecte.
Multumim Agentiei Nationale si Comisiei Europene pentru ajutorul acordat!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5