Trei luni de la chemarea la cele veșnice a colonelului (rtr) Dumitru Pop, oștean vajnic și vrednic al neamului și al țării

23.07.1947 - 22.11.2023

Amândoi suntem fii ai județului Bistrița-Năsăud sau a celor ” Șapte văi și o vale adâncă”, denumire care reprezită titlul unui cântec din repertoriul inegalabilei Maria Tănase, “Privighetoarea fenomen a cântecului popular românesc”, întrucât meleagurile bistrițene se dovedesc a fi un izvor haric și inepuizabil de talente și valori perene pentru toate domeniile de activitate, de dăruire și devotament exemplar față de semeni, neam și țară, de slujire a credinței, moralei noastre creștine și a lui Dumnezeu.
După absolvirea liceului și promovarea examenului de bacalaureat, întrucât nu ne îndeplinisem obligațiile privind efectuarea serviciului militar obligatoriu, (care atunci era cuprins între 2 ani și patru luni, trei sau patru ani, în funcție de arma și unitatea la care erai repartizat – n.n.), am avut la dispoziție două opțiuni; să dăm curs ordinelor de chemare la cătănie la care se opera sau să optăm pentru cariera militară cu greutățile și privațiunile inerente.
Am optat pentru varianta doua pentru că în calitatea noastră de descendenți ai fostelor cătane negre, obișnuiți cu ordinea, disciplina, viața cumpătată, desfășurată după reguli prestabilite am considerat-o, având în vedere și implicațiile de ordin social și cele legate de utilizarea eficientă a timpului disponibil, a fi varianta optimă. Am desfășurat astfel o activitate comună în calitate de colegi și prieteni pe parcursul devenirii profesionale și perioadei active, care a însumat peste 30 de ani. În întreaga această perioadă am conlucrat în deplină armonie.
La un moment dat chiar îmi ziceam cu frații am avut uneori mici neînțelegeri, dar cu Mitică Pop niciodată. A fost o ființă specială a cărei preocupare de căpetenie a fost întotdeauna să facă bine, să aducă bucurie și bună dispoziție. În perioada studiului în cadrul școlii militare reușea ajutat și de inteligența nativă să sistematizeze operativ materialul predat, așa cum a învățat la liceul din orașul Beclean și să aloce timp hobbyului său în calitatea sa de fan al echipei de fotbal Știința Cluj, să întocmească tot felul de statistici privind evoluția acesteia și a componenților din loturile naționale prin care aducea bucurie celor apropiați.
A dispus se pare și de al șaptelea simț, ce i-a permis să socializeze și cultive întotdeauna relații de prietenie benefice. La un moment dat, în unitate făcea parte dintr-un grup de 4 foști căpitani, din care doi (el și un general de brigadă – n.n.) aveau să devină, după 1990, comandanți de unități.
Printre prietenii foarte buni din afara unității s-au numărat oameni de afaceri de succes, magistrați, juriști, oameni de cultură de marcă.
Mitică a fost fiu al satului Borleasa, din comuna Târlișua, care a dat și continuă să dea valori deosebite.
La Târlișua într-un mic parc tronează bustul scriitorului Liviu Rebreanu, ctitorul romanului românesc modern, iar nu departe o placă de marmură indică locul unde s-a aflat casa în care s-a născut: “ În acest loc a fost casa în care s-a născut scriitorul Liviu Rebreanu (1885-1944)”. Pe o altă placă se regăsesc și sunt consemnate alte date importante referitoare la venirea pe lume a scriitorului: “Familia Rebreanu Vasile, originar din Chiuza, căsătorit cu Ludovica Diugan din Beclean s-a stabilit în anul 1885 la Târlișua. Aici, la 27 noiembrie, în noaptea ploilor cu stele, între dealurile și pădurile pământului iubit numit Târlișua s-a născut Liviu Rebreanu, în această matcă transilvană a purcederii în Univers și Eternitate. Târlișua este spațiul care mereu se va confunda cu numele scriitorului Liviu Rebreanu, dovedind că în orice Patrie de pe pământ, un singur loc te poate naște și te poate înfățișa Patriilor de pe Pământ”.
La cei 81de ani ai săi impresionează țara și lumea prin talentul său deosebit horitoarea Teodora Purja, Tezaur uman viu din această comună, fiica ei Lenuța Purja, iar în urma prestației nepoatei sale Anda Horoba în cadrul unei emisiuni de televizate, maestrul Gabriel Popescu, dirijorul orchestrei Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului" spunea: “Ai fost magică, fermecătoare, fascinantă, încântătoare”.
Sunt notorii și apreciate activitățile desfășurate de către alți fii ai acestei mirifice comunități (Ioan Horoba, fost vicepreședinte al Clublui de fotbal Gloria Bistrița 1918, Grigore Rusu, fostul prefect al județului și de alți foști consăteni și prieteni ai dispărutului.
Memorie veșnică. Dumnezeu să-l odihnească în liniște și pace. Condoleanțe și putere aparținătorilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5