A trecut la cele veşnice un profesor emerit al Colegiului Liviu Rebreanu

Ultimul mare profesor, după cum îl numeşte prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, a trecut la cele veşnice luni dimineaţa fiind, alături de Liviu Gubeş, una dintre legendele liceului bistriţean, Atanase Florescu, poreclit de elevi şi colegi „Şefu”, a fost unul dintre cei mai renumiţi profesori de matematică ai şcolii bistriţene. Din mâinile lui au ieşit zeci de generaţii care duc mai departe tainele acestei discipline.

Atanasie Florescu (13 februarie 1930, Bistriţa) a fost al doilea fiu al părinţilor intelectuali: tatăl Ştefan, ofiţer de administraţie cu gradul de maior (d. 1947) şi mama, Luiza (n. Thome), care absolvise cursurile de farmacie (d. 1992). Atanasia a urmat clasele primare în oraşul natal (1937-1941), clasele gimnaziale în refugiu la Craiova (1941-1945) şi cele ale cursului superior, 5-8, din nou la Liceul „Alexandru Odobescu” (1945-1949). A absolvit Facultatea de Matematică-Fizică a Universităţii din Cluj, specialitatea Matematică (1949-1952), fiind repartizat la Sighetu Marmaţiei ca profesor şi apoi inspector şcolar (1952-1956), de unde s-a transferat la liceul bistriţean pe care l-a slujit în perioada 1956-1990.
A slujit şcoala cu superioară chemare, competenţă şi demnitate, aflându-se între cele mai valoroase cadre didactice din a doua generaţie postbelică.

Bunul Dumnezeu să-i aşeze sufletul în rândul drepţilor iar familiei să-i dea mângâiere. Cu siguranţă, numele său va rămâne peste timp în istoria învăţământului bistriţean.

.

Comentarii

24/04/17 15:47
Olimpiu Cocian

"Sefu' " va rămâne mereu viu în amintirea noastră! A mii de Rebrenisti la a căror formare a pus din plin umărul și toată priceperea lui. Constelației oamenilor mari i s-a mai adăugat o stea!

24/04/17 15:51
Colectivul clas...

Pentru colectivul clasei a XII-a A, promoția 1977, profesorul Atanasie Florescu, dirigintele și profesorul nostru de matematică va rămâne în sufletele noastre ca "Șefu" nostru drag.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

24/04/17 16:28

Foștii învățăcei ai profesorului Florescu, promoția anului 1979, îi aduc un pios omagiu și caldă recunoștință celui care ne-a format ca oameni și ne-a șlefuit sufletele.
Amintirile din liceu se împletesc cu imaginea profesorilor care au fost cu adevărat dascăli, nu numai profesori.
Odihnă binemeritată după această lungă suferință, dragul nostru profesor!

Domnului profesor, cu dragoste...
Promoția Liceului Liviu Rebreanu 1979

24/04/17 22:32
Tunea Daniel

Adio sau bun ramas domnule PROFESOR, am absolvit prima clasa speciala de matematica de la Lic Liviu Rebreanu in 1974. Ati fost alaturi de regretatul prof Caluseriu Mircea modele de viata, pentru noi elevii , invataceii dumneavoastra. Bunul Dumnezeu sa va aiba in paza !!! O lacrima pentru ceea ce ati fost si veti ramane in sufletul nostru !

25/04/17 10:42
Todasca Marinel...

Un om care mi-a marcat existenta si in fata memoriei sale ma inclin cu respect.Mi-a fost diriginte.Am fost promotia 1969.Profesor si om dascal si apropiat.In cei patru ani nu a ridicat niciodata tonul,a reusit sa se impuna prin eleganta vorbei si a educatiei sale.Scriu cu mare emotie aceste randuri.Dumnezeu sa-l odihnesca pe Sefu.Foarte rar se nasc asemenea oameni.Am avut norocul sa- fiu elev.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]