Tradiţiile româneşti, admirate în Grecia

Federaţia Internaţională de Folclor IGF, prezidată de dr. Dorel Cosma, organizează în aceste zile, în Grecia, la Karditsa, unul dintre cele mai importante festivaluri de folclor din Europa, în care, alături de greci participă ansambluri din Serbia, Bulgaria, Croaţia, Bosnia şi România. Ţara noastră este reprezentată de Ansamblul Murguleţul din Olt, condus de vicepreşedintele Federaţiei Naţionale de Folclor, Lucian Stroe. Invitaţia a fost făcută de Meny Papanicolau, preşedintele Federaţiei Folclorice Palas din Grecia, cetăţean de Onoare al municipiului Bistriţa, alături de care preşedintele Dorel Cosma are o serie de întâlniri pentru a stabili noi proiecte cu Grecia, dar şi viitoarele evenimente din Egipt şi Premiile Oscar, care anul acesta vor fi la Satu Mare, în România.
Străzile sunt pline de oameni la carnavalul în care portul românesc este admirat de mii de locuitori. Şi spectacolele folclorice din cadrul festivalului coordonat de Katerina Stathopoulou sunt foarte apreciate, încă de la deschiderea oficială. Ele vor continua şi în zilele următoare la Karditsa şi Sofades. Un punct aparte, aplaudat la scenă deschisă, au fost piesele interpretate de Andra Sâiu, dar şi căluşul oltenesc, o mare surpriză pentru gazde.
Din delegaţia bistriţeană alături de preşedintele IGF, dr. Dorel Cosma, fac parte şi preşedintele Federaţiei Române, prof. Pahone Pop, şi artistul vizual Florin Coşoiu.
Federaţia condusă de Dorel Cosma are grijă ca tradiţiile din lume să împletească mesajul de pace, în prima mare manifestare de folclor din lume, post covid. De altfel partea culturală este împletită cu cea religioasă, făcându-se vizite şi înălţându-se rugăciuni la Mitropolia din Karditsa şi la mănăstirile de la Meteora.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5