Teaca și Ilva Mare reprezintă judeţul la Festivalul Concurs ”Episcop Nicolae Ivan” la Mitropolia Clujului

Profesor Musteaţă Călin

Sala de spectacole a Cercului Militar Bistrița a răsunat de zecile de glasuri ale copiilor veniți din tot județul. Aceștia s-au adunat aici, reuniți de dorința de a prezenta juriului și publicului prezent, frumoasele colinde și obiceiuri specifice Crăciunului. Totul s-a reunit cu ocazia desfășurării etapei județene a celei de-a V a ediții a Festivalului Concurs Episcop Nicolae Ivan, Concurs de Colinde şi Obiceiuri populare desfășurat cu sprijinul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu sprijinul Protopopiatului Ortodox Bistriţa, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa - Năsăud şi Brigada 81 Mecanizată, General "Grigore Bălan".
Grupurile care vor obține locurile I vor reprezenta județul Bistrița Năsăud la etapa națională care se va desfășura la Cluj. Spun locurile I pentru că din județul nostru vor merge la Cluj două grupuri de colindători. Dacă în anii trecuți ediția județeană s-a desfășurat în două date și localități diferite, fiind desemnat câte un reprezentant pentru faza națională, anul acesta desfășurarea concursului a fost diferită de edițiile anterioare deoarece a fost o singură etapă județeană cu doi ocupanți ai locului I.
S-au reunint participanți de pe întreg cuprinsul județului cu obiceiuri specifice zonelor din care provin fiind care mai de care mai frumoase. Pe lângă colindele și obiceiurile prezentate, varietatea costumelor a completat tabloul, oferind încântare spectatorilor.
Valea Bârgăului a avut ca reprezentanți grupul Cetinița care a reunit elevi din Școala Gimnazială Tiha Bârgăului și Mureșenii Bârgăului sub îndrumarea profesorului de religie Teodor Cornea însoțit de învățătorii Bruj Daniela și Musteață Călin care au avut, în reprezentația copiilor, rolul de gazde ce primesc colindători.
Așa cum aminteam mai sus, anul acesta juriul a avut o misiune foarte grea deoarece a fost nevoit să urmărească evoluția tuturor grupurilor înscrise în concurs și să aleagă doi ocupanți ai locului I. Grupul Cetinița s-a "lipit" de locul II deoarece de trei ediții încoace a obținut de fiecare dată locul II. Au prezentat o colindă, jocul caprei și urături specifice văii Bârgăului, făcute gazdelor, care au răsplătit urătorii cu mere și nuci conform tradiției.
Ocupanții locurilor I au fost copiii de la Liceul C. R. Vivu Teaca și cei de la Școala Gimnazială Ilva Mare. Felicitări tuturor copiilor, profesorului care îi coordonează, iar pe viitor să aveți mult succes în activitate și Sărbători Fericite. Dumnezeu să ne ajute.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5