Tablou investiţional oficial: Niciun loc de muncă creat prin investiţii noi în Bistriţa-Năsăud

Raportul “România: Tabloul investiţional regional în anii 2011 şi 2011”, realizat de Andreea Paul, consilier economic al primului-ministru, scoate la iveală criza de locuri de muncă cu care se econfruntă judeţul nostru şi nu numai.
Aproape jumătate din cele 9.300 de locuri de muncă create anul trecut în urma investiţiilor noi autohtone şi străine sunt consemnate în cinci judeţe din ţară, respectiv Timiş, Satu Mare, Prahova, Tulcea şi Caraş-Severin, arată datele din raport, analizate de Ziarul Financiar. Informaţiile au fost culese de la prefecturi şi ţin cont de investiţiile noi străine, cât şi pe cele autohtone realizate, dar şi perspectivele de investiţii noi.
Astfel, dacă în Timiş s-au creat 1.052 de locuri de muncă numai anul anul trecut, fiind judeţul fruntaş la acest capitol, la polul opus, în judeţele Argeş, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Mehedinţi şi Neamţ nu s-a creat niciun loc de muncă, arată aceeaşi sursă.
În aceste judeţe fie au fost investiţii foarte mici (Galaţi), fie nu a fost realizată nicio investiţie anul trecut şi nici nu se prefigurează a se demara vreun proiect nou de investiţii.
“Este nevoie ca fiecare comunitate locală să îşi promoveze avantajele şi să îşi folosească toate atuurile pentru a atrage investiţii care să susţină dezvoltarea econo­mică în regiunea din care face parte. Intră în atribuţiile fiecărei comunităţi locale să îşi identifice avantajele şi să îşi promoveze cât mai bine atractivitatea pentru investitori”, susţine Andreea Paul. Consilierul ministerial recunoaşte că realizarea de locuri de muncă depinde de infrastructura locală, de resursele umane şi de proximitatea de zona vestică. Mai mult, Andreea Paul atrage atenţia că este importantă şi apetenţa autorităţilor locale de a construi reţele de afaceri, de a crea parteneriate privat-publice, de a promova oportunităţile de investiţii.
Valoarea proiectelor de investiţii străine şi autohtone realizate în anul 2011 şi prevăzute a fi desfăşurate anul acesta, care sunt monitorizare în acest raport (477 de proiecte) au o valoare de 2,3 miliarde de euro. Aceste investiţii s-au concretizat în realizarea a 9.300 locuri de muncă anul iar alte 6.700 locuri de muncă vor fi create prin investiţiile programate în acest an. Cluj, Mureş şi Prahova sunt judeţele cu cele mai mari investiţii noi autohtone şi străine realizate anul trecut. Cele trei judeţe totalizează investiţii noi de 408 milioane de euro, conform datelor din acest raport.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5