Proiectul « Jurnalistul adolescent »

Sub fiecare brad împodobit trebuie să găsim un cadou

Probabil vă gândiţi că acesta e un anunţ umanitar ca oricare altul, în care vi se cere o anumită sumă de bani pentru a contribui la ajutorarea celor din jur. Ei bine, în cele ce urmează o să descoperiţi o poveste incredibilă a unor micuţi cu autism. Pentru a înţelege mai bine cazul lor o să încep prin a defini acest sindrom şi cum a apărut. Popularizat în ultima vreme în ziare, la TV şi prin afişe, autismul a fost descris şi diagnosticat pentru prima dată în anul 1943. Acesta reprezintă o tulburare complexă de dezvoltare neurobiologică, cu evoluţie cronică, ce provoacă afectarea funcţionalităţii creierului. Din păcate, în societatea actuală mai există oameni care îi caracterizează pe aceşti suferinzi ca având un anume retard mintal. Deşi retardul mintal coexistă frecvent cu autismul nu toţi copiii cu autism au retard. Coeficientul de inteligenţă al copiilor cu autism poate varia de la foarte scăzut până la foarte ridicat.

Acum să ne întoarcem la povestea noastră. Cei despre care am ales să vă vorbesc în acest articol fac parte din Centrul de Resurse şi Referinţe în Autism “Micul Prinţ”, Bistriţa. La fel ca în capodopera lui Antoine de Saint- Exupery, “Micul Prinţ”, copilaşii din asociaţia cu acelaşi nume, se caracterizează prin dragoste şi prietenie. Se pare că anul acesta de sărbători, Moş Crăciun, nu se ştie din ce motiv s-a zgârcit cu cei 35 de micuţi. O fi şi la el criză? Pentru că nu am putut lua legătura cu Moşul, liniile telefonice fiind îngheţate, m-am gândit să punem mână de la mână şi să-l ajutăm pe Moş Crăciun să ajungă şi la cei mai puţin norocoşi. O să ziceţi probabil “Sigur se va găsi cineva cu bani să-i ajute” şi o să daţi pagina. Vă asigur că aceasta este o problemă cât se poate de serioasă şi că aceşti copii chiar au nevoie de ajutorul nostru. Nu ezitaţi să-i ajutaţi printr-o donaţie oricât de mică.

Mai multe informaţii despre activitatea membrilor asociaţiei Autism Europa şi, mai ales, despre viaţa persoanelor cu autism pot fi regăsite pe internet la www.crra.ro

Persoană de contact: Liviu Cotuţiu – psiholog / telefon: 0747.707.783

Nora Vasilca

Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5