Strainerii pot cotiza retroactiv la sistemul public de pensii

Românii care în ultimii ani au fost plecaţi la muncă în străinătate, dar care au lucrat la negru şi deci nu au putut cotiza la sistemele publice de asigurări din statele respective, au posibilitatea de a cotiza retroactiv la sistemul public de pensii din ţara noastră.

Aşa a decis Guvernul, întrunit în şedinţă imediat după epopeea asumării răspunderii pe Legea Educaţiei, prin ordonanţă de urgenţă.

Plata contribuţiilor sociale ar urma să se facă pe cel mult cinci ani în urmă, individual, în baza unui contract de asigurări încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii.

Contribuţia de asigurări sociale se va calcula prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul (valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată) a unei cote corespunzătoare condiţiilor normale de muncă.

Valoarea salariului minim brut luat în calcul este cuprinsă între 310 lei (pentru anul 2005) şi 600 de lei (anul în curs), iar cota contribuţiei de asigurări sociale variază între 27,5% (decembrie 2008) şi 31,3% (anul 2010).

Problema care ar putea să apară, una deloc de neglijat, este legată atât de cuantumul plăţilor efective (o persoană care doreşte să plătească retroactiv pe toţi cei cinci ani are de scos din buzunar peste 8.000 de lei!), cât şi de termenul acordat efectuării plăţii. Plata contribuţiilor trebuie musai făcută cel mai târziu pe 31 decembrie a acestui an, integral sau în tranşe.

La finele anului trecut, la Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud erau înregistrate 1.659 contracte de asigurare socială - număr infim dacă este raportat la cel al bistriţenilor care lucrează ,,afară”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5