Stelian Dolha: Un program naţional de cadastrare cu pistolul la tâmplă. O parte dintre agricultori îşi vor pierde subvenţiile

Guvernul făcea zilele trecute prin vocea lui Liviu Dragnea un anunţ pe care lumea satului românesc a obosit de când îl tot aşteaptă: lansarea programului naţional de cadastrare. Programul ar urma să se întindă pe 8 ani, adică până în 2023, cu mult peste termenul-limită al Comisiei Europene.

Este exact genul de anunţ făcut cu pistolul la tâmplă sub presiunea unei mari ameninţări. Aceea că, în doi ani, cei care nu au proprietăţile sau suprafeţele pe care le lucrează intabulate pot să-şi ia adio de la subvenţii.

Şi cum Guvernul nu are cum să acopere întreaga ţară în cei doi ani şi jumătate de program, şi nici măcar nu-şi propune să o facă, o mare parte dintre agricultori români vor pierde subvenţiile. Iar asta se va întâmpla doar pentru că au neşansa de a locui într-o ţară condusă de un guvern incompetent, complet lipsit de viziune şi măcinat de frustrări politicianiste.

Actualul Guvern a întârziat cu trei ani şansa de a demara cadastrarea naţională, periclitând situaţia agricultorilor români.
Cel puţin Ministerul Dezvoltării era obligat să se concentreze pe acest program de la bun început, ţinând cont de situaţia dezastruoasă a regimului proprietăţilor româneşti şi a semnelor de alarmă trase de Comisia Europeană, în loc să-şi risipească energia cu proiecte artificiale şi nerealiste de regionalizare.

Dacă ar fi făcut-o din timp, dacă ar fi gândit temeinic un program coerent le-ar fi dat o şansă agricultorilor care se uită cu spaimă către 2018.

Chiar şi atunci când PNL le-a pus pe masă un proiect viabil, cel al primei intabulări, pentru care a identificat şi sursele de finanţare, liderii acestui guvern au spus nu, i-au pus piedici şi le-au cerut parlamentarilor puterii să-l respingă.

Aşa se face că prima intabulare a fost respinsă la vot în urmă cu mai bine de un an, la doar trei voturi distanţă.
Acum, presat de iminentul dezastru, PSD repune problema pe tapet. Nu are nicio şansă să obţină vreo derogare de la Comisia Europeană. Nici într-un caz una pe cinci ani.

Şi nu e clar nici cum va prioritiza Ministerul Dezvoltării zonele care vor intra primele în program, dar dacă ar fi să ne luăm după modul în care a făcut-o în alte cazuri, atunci e lesne de înţeles că prioritate vor avea tot zonele controlate de aleşi ai PSD.

Din păcate, domnilor guvernanţi aţi venit mult prea târziu cu decizia de a urni acest program. Nu aveţi nicio scuză pentru că aţi ştiut cât de gravă e situaţia, V-a spus-o şi au repetat-o oficialii europeni, iar opoziţia v-a oferit soluţii, pe care le-ati respins doar pentru că iniţiativa a aparţinut altcuiva.

Din păcate, factura incompetenţei voastre o vom plăti noi toţi. Şi mai ales o vor plăti agricultorii lipsiţi de mijloace financiare.

Comentarii

11/05/15 10:43
Contzaran din B...

Doamnul Dolha. este incredibil ce masura a luat Guvernul Romaniei prin Ministerul Agricuturii...
- Cei care au animale, dar n-au terenuri proprietate personala, pot sa se inscrie in programul de subventie prin APIA... fara sa faca dovada unde pasuneaza cu animalele ( vite , cabaline sau ovine... ) si nu intereseaza pe nimeni de fapt, unde-si tin acestia animalele si pe terenurile cui si sub ce forma anume ;
- Cei care sunt proprietari de terenuri, nu se mai finanteaza prin APIA, considerandu-se ca acestia nu sunt "fermieri activi" cica... Deci, cu alte cuvinte, eu, daca am terenuri agricole ( pasuni si fanate... ) nu imi pot exploata terenurile sa fac nutret si sa-l pot vinde sa fac un ban cinstit ... ca daca nu am si animale... atunci "nu sunt fermier activ " .
Foarte interesanta aceasta opinie...
Altceva era, daca cei cu terenuri, nu si le-ar intretine, le-ar lasa in paragina si ar lua subventia efectiv degeaba... dar acest lucru nu-i mai intereseaza.
Pana acuma, cei care desi nu aveau animale, isi exploatau terenurile si le lucraru, ori le lasau ptr pasunat celor CU ANIMALE si primeau subventie prin APIA si incet... incet... terenurile au fost curatate de spini, de tufaris si maracini si a fost redat exploatarii ... O sa vedeti Dvs de acuma incolo, daca proprietarii acestor terenuri nu mai primesc subventii, cate or ramane in nelucrare si cum incet... incet se vor "impaduri" efectiv.
Pe oameni ii obliga sa isi dea terenurile in "arenda" , numai ca nu s-au gandit la faptul ca "arendasii" ar dori sa ia aceste terenuri aproape gratis, sa primeasca ei subventiile de la APIA si proprietarilor de drept, sa le de a colo... in batjocura 10% din valoarea subventiilor. Prin asta, mi se pare o crasa complicitate a statului in a forta o bataie de joc fata de proprietarii de drept a terenurilor ...
Va intreb pe Dvs, ce parere aveti si daca cei care "fac fan" ( cosesc iarba ) si o vand sa-si faca si ei un ban muncit de pe aceste terenuri, sunt "fermieri" sau ba... ? A cui a mai fost si aceasta crasa prostie, prin care s-au sistat subventiile prin APIA, al celor care au terenuri, dar n-au animale, desi acestea sunt curatate, intretinute si exploatate "la zi " ?

19/05/15 13:21
Acelasi Contzar...

Vad ca Domnul Dolha, refuza sa dea un raspuns clar, (ori sa ne faca precizarea cinte trebuie s-o faca ), daca cei care au terenuri pe care le cosesc si "fac fan" pe care si-l vand sa faca un ban cinstit, sunt fermieri ori ba si daca BA, atunci CE SUNT , fraierii, ori prostii satului , ca n-am prea inteles... !? ( Asta vizavi de faptul ca cei care au animale, dar nu pot face dovada unde si cu ce nutreturi isi intretin vitele, pot primi subventie de la APIA si ceilalti, care au terenuri, dar n-au vite, nu pot ... ca cica nu-s "fermieri activi " . Probabil "fermierul activ" este numai acela care pasuneaza ilegal pe terenurile celorlalti ... distrugandu-le pasunile si fanatele. Foarte interesanta optica Ministrului Agriculturii care este de fapt initiatorul acestei masuri... )

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5