Stelian Dolha: Copiii instituţionalizaţi la Teaca trebuie să se facă văzuţi şi auziţi

Vicepreședintele Consililui Județean Bistrița –Năsăud, Stelian Dolha, a vizitat, alături de primarul din Teaca, Iustian Muntean, centrul de plasament din localitate. Mesajul acestuia este unul simplu: „să li se permită copiilor instituționalizați acolo, să se facă auziți și văzuți”.

Astfel, vicepreședintele Consiliului Judeţean a discutat cu administrația centrului despre situația copiiilor de acolo, a familiilor din care fac parte și despre starea clădirii în care aceștia își desfășoară activitatea. Stelian Dolha a anunţat că se va interesa la ministerul de resort cu privire la acest centru de plasament pentru a putea aduce îmbunătățiri acestuia, având în plan demararea, împreună cu administrația centrului, a unor măsuri în vederea realizării unei noi construcții. De asemenea, acesta se va implica în clarificarea situației administrative a acestui centru de plasament. 

*„Nu este greu de remarcat că privarea acestor copii de dragostea unei familii și instituționalizarea lor îi influențează în mare măsură, afectându-le sănătatea socială, psihică și fizică. În calitate de vicepreședinte al CJ vreau să sprijin acțiunile de voluntariat în acest centru, doresc să implementez chiar și un proiect de acest gen pe viitor, dând astfel posibilitatea implicării în activitatea de integrare socială a copiiilor din centrul de plasament de la Teaca unor tineri care pot și doresc să o facă”, a explicat Stelian Dolha.

Vicepreşedintele CJ a precizat că momentele din cel de-al doilea război mondial, „când negarea calității de ființă umană s-a realizat prin eliminarea posibilității de a beneficia de drepturi” nu trebuie să se regăsească în prezent, prin respingerea copiilor din centrele de plasament.

Toate aceste demersuri  se doresc a fi o manifestație pentru respectarea demnității, umanității și integrității fiecărui copil.  Drepturile sunt incluzive și universale, prin urmare acestea nu trebuiesc câștigate. Odată cu legitimarea lor se fac posibile atât inițiativele, luările de decizii și manifestarea efectivă a acestor copii în societate ca parte a ei, cât și reprezentarea, alocarea de resurse, realizarea de schimbări reale în viața socială și culturală a acestora. Prin faclititarea integrării sociale și culturale a copiiilor din centrele de plasament am contribui la sporirea încrederii acestora în ei înșiși și în capacitățile lor, dându-le posibilitatea de a fi mai mult decât simpli „beneficiari” ai intervențiilor întreprinse de adulți, și anume a deveni cetățeni activi care pot interveni în modelarea, pe de-o parte a propriilor vieți, și pe de altă parte a societății”, transmite vicepreşedintele forului judeţean, Stelian Dolha.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5