„Sistemul sanitar este bolnav din pricina insuficienţei fondurilor alocate şi a birocraţiei excesive”

- interviu cu dr. Dănuţ Cocoi, preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud

Rep.: Domnule doctor, sunteţi la al doilea mandat ca preşedinte al Colegiului Medicilor din judeţul Bistriţa-Năsăud. Alegerile care v-au confirmat în funcţie au avut loc. Care este echipa cu care conduceţi breasla medicilor din judeţ?

D.C.: - Într-adevăr, în luna noiembrie a anului trecut au avut loc alegeri pentru structurile judeţene ale C.M., precum şi reprezentantul în Adunarea Generală pe ţară şi Consiliul Naţional al Medicilor. Aş vrea să precizez faptul că alegerile din Colegiu se referă la candidaţii - medici care activează pe teritoriul judeţului, respectiv 431 medici. Lista de candidaturi a fost deschisă pentru fiecare. S-au ales, astfel, în Consiliul Judeţean, un număr de 11 membri, conform legislaţiei în vigoare. Din cei 11, în funcţie de numărul de voturi obţinute, s-a ales biroul, format din preşedinte, 3 vicepreşedinţi şi un secretar. Aceştia sunt următorii: dr. Simona Todoran – secretar, dr. Rus Simona – coordonator al Comisiei de Jurisdicţie Profesională, dr. Mioara Popa – coordonator al Comisiei Profesionale, Acreditări şi Avizări; dr. Emil Ciurdăreanu – coordonator al Comisiei Administrativ - Financiar, iar ca preşedinte – dr. Dănuţ Cocoi, votat în unanimitate de toţi cei 11 membri ai Consiliului.

Rep: - Suntem la începutul lui 2012. Iată că putem face un, să-i zicem, bilanţ al activităţii Colegiului Judeţean în 2011 şi în mandatul precedent.

D.C.: - Mi-am propus, în funcţia de preşedinte al CM, în 2011, trei obiective importante, şi anume: în primul rând ca vocea Colegiului medicilor să fie auzită. Am invitat în adunările anuale factorii politici şi, în prezenţa lor, am încercat să arătăm şi să subliniem condiţia medicului în sistemul sanitar, atrăgând atenţia asupra riscului de migrare a medicilor în alte ţări. Vocea a fost auzită dar nu s-au luat măsurile necesare. În disperare de cauză, ne-am îndreptat atenţia către Şcoala Medicală Românească care ne-a format şi am invitat la întâlnirile noastre medici de marcă din universităţi şi clinici, din institute, ridicând din nou problema situaţiei în care se zbate sistemul sanitar românesc. Soluţia propusă se referă la alocarea de fonduri mai mari sănătăţii şi reducerea birocraţiei. Al doilea obiectiv s-a referit la pregătirea profesională post-universitară, care se constituie, după părerea mea, în principala noastră obligaţie. Am fost primul judeţ care am încheiat un protocol de colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, prin organizarea de cursuri post-universitare la Bistriţa. Au fost cursuri de pediatrie, medicina de urgenţă, patologia cardiovasculară, diabet etc. Am organizat, de asemenea, manifestarea ştiinţifică intitulată „Zilele Medicale Bistriţene”, ediţia I, fiind prezenţi la Bistriţa specialişti de marcă, printre care prof. C. Ciuce, de la Cluj, dr. Astărăstoaie – preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. Andreica – directorul Clinicii nr.3 Cluj, prof Coman şi mulţi alţi medici specialişti din diferite domenii.

Rep: - Ce vă doriţi ca preşedinte al CM în anul acesta, 2012?

D.C.: - Încerc să menţin aceeaşi ştachetă în ceea ce priveşte activitatea profesională, să menţin aceeaşi poziţie a CM, să armonizez acţiunile de la nivel judeţean cu cele de la nivel naţional.

Rep: - Care au fost neîmplinirile anului 2011?

D.C. – Neîmplinirile rezultă din prevederile legale. Din păcate, legislaţia actuală din România, şi mă refer la organizaţia profesională a medicilor, se limitează doar la acreditări, avizări, la supravegherea desfăşurării profesiei medicale. Nu putem să intervenim legal, să protestăm, aşa cum o fac sindicatele.

Rep: - Ce se întâmplă cu sesizările care vă sunt adresate, cum sunt ele rezolvate, luate în seamă?

D.C. – Sesizarea fiecărui pacient este analizată şi face obiectul unei analize medicale care durează destul de mult. Mulţi pacienţi sunt nemulţumiţi că nu primesc răspunsul în 30 de zile. Dar procedura este destul de complicată şi durează. Noi trebuie să dăm un răspuns foarte documentat, care să reziste dacă vom fi daţi în judecată. Au fost în judeţ medici sancţionaţi ori suspendat dreptul de practică, acesta fiindu-le redat prin hotărâre judecătorească. Sper însă, ca să fiu optimist, că în anul 2012 sistemul sanitar românesc poate să se însănătoşească.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5