Simpozionul de la Prundu Bârgăului, cununa culturală a Văii Bârgăului

Centrul Multicultural din Prundu Bârgăului a găzduit cea de-a 46-a ediţie a Simpozionului cultural al Văii Bârgăului, organizat de Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Cultură, Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Primăria, Consiliul Local și Căminul Cultural Prundu Bârgăului, Fundația Culturală „Valea Bârgăului”, „Gazeta de Bârgău”.
Moderatorul evenimentul a fost Niculae Vrăsmaş, cel care în ultimii ani are grijă ca manifestarea de tradiţie să meargă mai departe, fiind, de altfel, singurul simpozion de acest gen din judeţ care, iată, s-a păstrat de aproape 50 de ani. Au mai fost tentative pe Valea Ţibleşului şi Valea Şieului, însă după câteva ediţii, datorită neimplicării factorilor locali, simpozioanele au fost sistate.
De şapte ani, Niculae Vrăsmaş mai face un lucru deosebit pentru cultura bârgăuană şi judeţeană - editarea Anuarului bârgăuan, publicaţie de ştiinţă, cultură, artă şi literatură, care este un adevărat document pentru ceea ce se întâmplă pe aceste meleaguri bistriţene.
Anuarul cu numărul VII, lansat acum şi apărut la Editura Şcoala Ardeleană, are ca temă, la fel ca simpozionul, retrospective şi perspective bârgăuane. Au susţinut comunicări: Adrian Onofreiu, „Bârgaiele și paradigme ale cunoașterii „Marelui Război” în comitatul Bistrița-Năsăud”, Ioan Cordovan, Trei generații din familia Anton, trecute prin războaie, prizonierate și rănite pe front. Căpitanul Toader Anton, participant la războiul civil din Transilvania anilor 1848-1849, Adrian L. Mănarcă, Gânduri în prag de Uriașă Sărbătoare a României, Simona Simioanca Retegan, Bistrița Bârgăului - o legendă mereu vie, Simion Cristea, Părintele Vasile Deac (1905 – 1963, Lia-Maria Cioanca, „Geosituri cu importanță cultural-istorică pentru comunitățile de pe Valea Bârgăului Studiu de caz: Monumentul eroilor de pe Gruiul Mare (1882 m) din Munții Călimani”, Gheorghe Mizgan, Zâmbetul zorilor pe Bârgău, Menuț Maximinian, Retrospective și perspective etnografice bârgăuane, Vasile V. Filip, Spiritul local prin ochi străini, Călin Musteață, Țesături și cusături populare din Bistrița Bârgăului, Niculae Vrăsmaș, ”Retrospective și perspective bârgăuane”.
Părintele Simion Cristea consideră simpozionul „Crăciunul cultural al Văii Bârgăului” deoarece este cea mai importantă sărbătoare culturală a anului. În acest cadru a fost prezentat şi volumul Adrian Onofreiu, Viața cotidiană în Districtul Năsăud (1861-1876) Contribuții documentare, despre Menuț Maximinian a subliniat că este un adevărat document ce oglindeşte viaţa din satele noastre într-o anumită perioadă, aducând nu doar graiul oamenilor din Districtul Năsăudean, ci şi aspecte din viaţa zilnică a celor ajunşi la judecată. Despre Adrian Onofreiu s-a spus că este unul dintre cei mai importanţi istorici şi arhivişti ai ţării şi că este o bucurie că se află la Arhivele Bistriţa, de unde aduce sub lumina tiparului documente importante.
Prezent la eveniment, managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, a vorbit despre importanţa Văii Bârgăului în cultura românească, amintind câteva dintre numele scriitorilor importanţi ce s-au născut sau au trăit aici.
Surpriza muzicală, oferită de Ioana Suciu, directorul Căminului Cultural, prin prezenţa instrumentiştilor Florin Sas şi Mihai Furcea a încununat ediţia din acest an a simpozionului. Au fost prezenţi Corneliu Florea din Canada, Victor Ştir, Marilena Toxin, Ioana Hangan, doctor în fizică Lidia Purghel, deţinătoarea premiului Academiei Române, prof. univ. dr. Florian Purghel ş.a.
A fost o zi plină de literatură, istorie, tradiţii de care participanţii îşi vor aminti până la ediţia următoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5