Directorii demişi în 2009 pot reveni

Revendicarea funcţiilor

Lovitură de teatru pentru directorii demişi pe criterii politice. Potrivit anunţului oficial emis de Curtea Constituţională, toate schimbările forţate de la instituţiile deconcentrate, agenţii, ministere făcute în 2009 sunt total neconstituţionale.

Ca şi Ordonanţa 37 din 2009, cu ajutorul căreia Guvernul PDL- PSD împărţea cu multă generozitate funcţiile din cadrul ministerelor, agenţiilor, şi în toate instituţiile deconcentrate din teritoriu, a venit rândul ca judecătorii CCR să se pronunţe şi asupra OUG 105/2009, despre care susţin că actul ,,a preluat în integralitate, cu unele modificări nesemnificative, dispoziţiile iniţiale din materia respectivă", declarate deja neconstituţionale în OUG 37/2009.

Va reveni Mihai Mureşan la conducerea ISJ?

În mod normal aşa ar trebui să se petreacă în continuare lucrurile. Cei care se simt lezaţi prin luarea acelor decizii în 2008, adică directorii care au fost daţi afară şi înlocuiţi cu alţii, în baza ordonanţelor incriminate, pot acum să solicite organelor care au acţionat în tot acest timp să ia act de constatarea Curţii Constituţionale, să îi repună pe funcţii şi să solicite şi sumele de bani care li s-ar fi cuvenit în perioada în care au fost plimbaţi pe alte posturi sau în alte instituţii sau chiar au ajuns în şomaj.

În judeţul nostru sunt aproape 30 de instituţii ai căror directori au fost schimbaţi imediat după alegerile parlamentare din anul 2008, mulţi dintre cei plecaţi fiind nevoiţi să o facă doar din cauza faptului că nu se aflau în partidul potrivit la acel moment. Din totalul directorilor, doar vreo câţiva oameni şi-au păstrat funcţiile, restul fiind schimbaţi în baza OUG 37 din 2009, care a fost primul act emis de Executiv şi în care se politizau pe faţă funcţiile din instituţiile guvernamentale de orice fel.

Mihai Mureşan, fost inspector şcolar general, Valeria Moisil-Tămăşoi, fostul şef de la Direcţa Muncii, Terentei Ciui, fostul director al Casei Judeţene de Pensii, membri PNL, Ioan Burcuşel, fostul director al Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural, au atacat ordonanţa prin care au fost schimbaţi din funcţie. Fostul şef ISJ, Mihai Mureşan, a şi primit o primă sentinţă, în acest sens.

,,Sentinţa Curţii de Apel Cluj dată pe 26 noiembrie 2009, obligă pe pârâtul, MECI de la aceea dată, la repunerea în funcţia de inspector şcolar judeţean la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean cu acordarea tuturor drepturilor financiare de la data de 7 mai 2009 şi până la data repunerii în funcţie, cu specificarea anulării ordinului de eliberare din funcţie emis la vremea aceea de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Sigur că există posibilitatea atacării cu recurs din partea Ministerului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Vreau să vă spun că până la această dată nu am fost informat dacă s-a făcut sau nu recurs din partea Ministerului. Oricum, posibilitatea de a se realiza acest recurs a expirat pe data de 28 decembrie. Dacă va rămâne definitivă, această sentinţă, chiar după judecarea unui recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, evident, în conformitate cu prevederile legale, voi solicita ministrului Educaţiei, repunerea în funcţie, deci respectarea sentinţei definitive, dacă ea va rămâne în această formă”, a declarat fostul inspector şcolar general Mihai Mureşan în cadrul unei conferinţe de presă.

În momentul acesta la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean se află Vasile Marc, susţinut în funcţie de către PDL.

Preşedintele organizaţiei judeţene PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a declarat că în cazul în care unul dintre directorii demişi din judeţ va primi o sentinţă definitivă de repunere în funcţie, va respecta legea şi foştii directori vor fi repuşi în funcţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5