Resfinţirea Bisericii din Miceştii de Câmpie

Ultima zi de vară splendidă a anului 2008 a fost şi pentru pitoreasca comună Miceştii de Câmpie una a sărbătorii şi a bucuriei. Sute de oameni, localnici şi din împrejurimi, au venit dis de dimineaţă la frumoasa biserică din inima comunei şi au urcat noile trepte ale dealului, numit simbolic „Micul Tabor”, pentru a fi părtaşi la slujba de resfinţire a acesteia. Părintele paroh Ştefan Tonţean nu s-a dezminţit nici de această dată căci, în cei peste 7 ani de slujire şi de păstorire a credincioşilor ortodocşi a ştiut să-i mobilizeze exemplar pentru a găti biserica ca pe o mireasă, pentru resfinţire.

Au folosit cu chibzuinţă banii veniţi de la sponsori, de la Primăria comunei şi pe cei adunaţi de la harnicii săteni şi au durat ample lucrări de consolidare şi de reparaţii la biserică şi la casa parohială. Şi-au deschis larg porţile şi au pregătit mese bogate pentru a-şi primi şi cinsti, după tradiţie, fiii reîntorşi, dar şi rudele şi prietenii.

P.S. episcop vicar Vasile Someşanul a fost primit la intrarea în sat de o caleaşcă însoţită de călăreţi, iar în faţa bisericii de un sobor de peste 20 de preoţi, de corala „Andrei Mureşanu” din Bistriţa şi de mulţi credincioşi.

I s-au oferit, după tradiţie, pâine şi sare, flori, de către copiii îmbrăcaţi în frumoase costume populare.

Liturghia s-a oficiat în grădina bisericii, iar corala „A. Mureşanu” din Bistriţa, sub bagheta distinsului arhidiacon, prof. Cornel Pop, a dat răspunsurile la înalta ţinută interpretativă la Sf. Liturghie şi a susţinut şi un concert de frumoase pricesne.

După cuvântul de învăţătură, P.S. Vasile Someşanul i-a acordat părintelui paroh Ştefan Tonţean rangul de sachelar din partea Mitropoliei Clujului şi cuvinte de laudă pentru hărnicia şi dăruirea sa. S-au mai acordat diplome de aleasă cinstire celor două comitete parohiale şi d-lui Alexandru Oltean pentru sprijinul acordat bisericii.

Părintele paroh Tonţean a adus un cuvânt de aleasă mulţumire P.S. Vasile Someşanul, care a venit de 5 ori în parohia sa, apoi d-lui primar Dumitru Bendean şi Consiliului Local, sponsorilor care, prin dare de mână, au contribuit la realizarea lucrărilor de la biserică şi casa parohială şi, nu în ultimul rând, credincioşilor din parohie, fiilor satului, neuitând nici de bănuţul văduvelor.

A făcut un scurt istoric al bisericii vechi şi a celei noi, de peste 100 de ani, şi a remarcat existenţa de veacuri a românilor în această parohie.

P.S. episcop vicar Vasile Someşanul a prezentat un amplu tablou al marilor sărbători creştineşti de peste an şi a făcut apel la păstrarea tradiţiilor creştineşti şi a conduitei creştine: „… trebuie să avem cugetul curat şi în faţa semenilor noştri şi în faţa Tatălui Ceresc. Să ne sporim credinţa prin rugăciune, prin post şi prin jertfire şi să ne ferim de ispitele veacului acestuia…”.

A fost o zi de mare trăire duhovnicească pentru întreaga mulţime participantă, Bunul Dumnezeu dăruind tuturor creştinilor încă o zi însorită şi caldă la marea sărbătoare de la Miceşti.

Bucuria întâlnirii a continuat după Sf. Liturghie la casele creştinilor şi la agapa creştinească de la Căminul Cultural, organizată ireproşabil de autorităţile locale, de Consiliul Parohial şi comitetul de femei, cărora Corala „A. Mureşanu” le mulţumeşte pentru invitaţie şi pentru ospitalitate.

Mulţumiri alese adresează Corala şi d-lui Nicolae Gălăţean, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură şi preşedinte de onoare al Coralei pentru sprijinul acordat şi cu acest prilej.

prof. Ştefan Pop

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5