Programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2016 (II)

Programul anual de lucru al Comisiei Europene, elaborat în ultima parte a anului anterior,comunică angajamentele politice ale Comisiei de a prezenta noi iniţiative, de a retrage propuneri şi de a revizui legislaţia existentă a UE.

Programul de lucru pentru anul 2016 a fost îmbogăţit în urma consultărilor cu Parlamentul European şi cu Consiliul,şi vizează priorităţile în care Comisia doreşte să realizeze progrese cât mai rapide şi să se obţină rezultate vizibile pentru cetăţenii europeni.

Astfel, în anul 2016, Comisia va continua negocierile privind semnarea “unui acord de liber schimb rezonabil şi echilibrat cu Statele Unite”, care să transforme oportunităţile globalizării şi acordurilor bilaterale în beneficii pentru cetăţenii europeni, într-un mod transparent şi responsabil din punct de vedere social şi ecologic.Se va acorda o atenţie deosebită sprijinirii IMM-urilor şi creării de mecanisme care să ajute muncitorii să se adapteze mai rapid la schimbare. Pe lângă acest acord, UE va urmări dezvoltarea relaţiilor economice cu regiunea Asia-Pacific.

“Un spaţiu al justiţiei şi al drepturilor fundamentale bazat pe încrederea reciprocă” reprezintă o altă prioritate pentru Comisie, mai ales în contextul ameninţărilor existente la adresa securităţii europenilor. Eforturile se vor concentra pe implementarea Agendei europene pentru securitate, cu revizuiri privind terorismul - pentru a aborda fenomenul luptătorilor terorişti străini - precum şi privind combaterea fraudei şi a falsificării mijloacelor de plată. De asemenea, se va acorda o atenţie crescută dezvoltării cooperării operaţionale şi a instrumentelor care sprijină încrederea reciprocă, esenţială pentru eficacitatea activităţii transfrontaliere în domeniul asigurării aplicării legislaţiei, respectând totodată drepturile fundamentale.

În contextul în care problema migraţiei necontrolate, a “crizei refugiaţilor” este mai actuală ca niciodată, Comisia îşi propune ca în anul 2016 să desfăşoare acţiuni concrete şi ambiţioase, incluse în prioritatea “către o mai bună politică privind migraţia”, îmbunătăţind şi implementând Agenda privind Migraţia, prezentată în mai 2015. Vor fi alocate resurse suplimentare şi create noi instrumente, menite să combată cauzele migraţiei neregulate, să consolideze cooperarea cu statele terţe, de origine şi tranzit, în vederea unei mai bune gestionări a migraţiei. De asemenea, vor fi prezentate propuneri pentru crearea unui sistem de reintegrare în societate, care să asigure protecţia vieţii refugiaţilor.

Pe lângă aceste priorităţi, Comisia Europeană îşi propune să devină “un actor global mai puternic”, conştientizând importanţa cooperării externe, într-o lume complexă, aflată în continuă schimbare. Vor fi abordate probleme majore precum migraţia, accesul la energie şi la alte resurse şi combaterea schimbărilor climatice. De asemenea, Comisia va urmări să promoveze valorile europene, precum democraţia, respectarea drepturilor omului, egalitatea şi solidaritatea, în relaţiile cu statele terţe.

Una dintre priorităţile cheie ale Comisiei va rămâne şi în anul 2016, “uniunea schimbărilor democratice”, care presupune consolidarea angajamentelor instituţiilor europene pentru o mai bună reglementare în vederea creşterii eficienţei şi a transparenţei deciziilorşi o colaborare de cel mai înalt nivel, între aceste instituţii. Comisia urmăreşte şi luarea unor măsuri prin care să se asigure că parlamentele naţionale au o voce punerincă în luarea deciziilor la nivel european, precum şi extinderea “dialogurilor cetăţeneşti” care permit statelor membre şi instituţiilor europene înţelegerea nevoilor cetăţenilor şi luarea măsurilor corespunzătoare pentru satisfacerea acestora.

Pentru informaţii detaliate despre Uniunea Europeană, instituţiile sale, drepturile cetăţenilor europeni, contactaţi Centrul de informare Europe Direct Bistriţa

Centrul Europe Direct Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5