Primarul Ovidiu Creţu se gândeşte să instituie taxa specială de salubritate

*aceasta va înlocui taxa de salubritate plătită până în prezent la Urbana

Taxa specială de salubritate, plătită la Primăria Bistriţa, ca soluţie de protecţie împotriva rău-platnicilor, este ideea enunţată de primarul, Ovidiu Creţu, în cadrul unei conferinţe de presă. Creţu apreciază că se va rezolva mult mai uşor problema încheierii de contracte cu noua firmă Vitalia, şi astfel se va asigura şi o colectare mai bună a taxei de salubritate care va avea un regim mult mai strict. Decizia finală va fi luată în Consiliul Local al municipiului Bistriţa.

,,Vitalia trebuie să facă contract cu cetăţenii municipiului, altminteri nu câştigă bani. Până acum legea era permisivă şi nu prevedea sancţiuni exprese. Odată cu modificarea legii salubrităţii se prevăd sarcini exprese pentru administraţiile publice locale care sunt obligate să introducă taxe speciale pentru salubritate pentru persoanele care nu au încheiate contracte de salubritate cu firmele de specialitate. Cred că vom putea ajunge la concluzia că este preferabil să percepem noi ca şi taxă specială acel tarif de 3,5 lei/lună şi să contractăm noi plata cu Vitalia, având în felul acesta un control mai bun al nostru.

Sunt comune în judeţul nostru care percep această taxă, cum sunt comunele Salva şi Romuli. Alte localităţi se opun, în schimb, să perceapă această taxă şi sprijină operatorul să încheie contracte cu fiecare gospodărie. În mediul rural este mai simplu, în mediul urban este totuşi dificil. Vom discuta despre această taxă specială în cadrul comisiilor reunite, să vedem cum punem problema, pentru că o taxă este din capul locului foarte nepopulară, dar varianta aceasta cred că este una preferabilă: salubritatea trebuie plătită, se va plăti mult mai puţin decât se plăteşte la ora actuală, doar că se plăteşte sub forma unei taxe şi nu sub forma unui tarif lunar. Dar asta va decide Consiliul Local”, a precizat edilul Ovidiu Creţu în cadrul unei conferinţe de presă.

El a mai spus că, tariful la care va colecta Vitalia este de 3,5 lei/ persoană/ lună.

,,Asta înseamnă aproximativ 49% pentru cei care locuiesc la bloc, deci o economie de 51%, şi 38% pentru cei care locuiesc la case, cu aproximaţie o economie de 62 %. Activitatea celor de la Vitalia va începe în toamna aceasta, nu aş putea să precizez un termen exact”, a menţionat Ovidiu Creţu. Instituirea noii taxe va fi supusă aprobării aleşilor locali.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5