În prezenţa mitropolitului Andrei, Vasile Lechinţan a primit, post-mortem, titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei Silivașu de Câmpie”, iar strada pe care este situată casa natală a primit numele istoricului

DARIUS ECHIM

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat la un eveniment comemorativ dedicat istoricului Vasile Lechinţan, intitulat „În eternitate cu… Transilvania din cuvinte”.
Evenimentul a avut loc în localitatea natală a istoricului, Silivașu de Câmpie, fiind organizat de Primăria şi Consiliul Local Silivaşu de Câmpie, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud și Centrul Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Manifestarea a debutat la ora 12:00, la Biserica Ortodoxă din localitate, unde Mitropolitul Andrei, împreună cu un sobor de preoţi, a săvârşit slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Vasile Lechințan, în prezența a numeroși scriitori, istorici, cercetători și artiști.
De la ora 13:00, la Căminul Cultural din Silivașu de Câmpie, a avut loc un colocviu moderat de managerul Centrul Judeţean pentru Cultură Bistrița-Năsăud – Alexandru Pugna, în cadrul căruia au fost lansate două cărţi în care Vasile Lechinţan este coautor. De asemenea, a fost lansată și cartea „Amintiri din vremuri de odinioară”, fiind prezent directorul Editurii Grinta, Gabriel Cojocaru.
Printre cei prezenți s-au numărat criticul literar Ioan Cristofor, istoricul Ioan Lăcătuşu, împreună cu o delegaţie de la Harghita, Nicolae Băciuţ – directorul Direcţiei pentru Cultură Mureş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud – Camelia Tabără, Menuţ Maximinian – preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, artiştii Cornelia Ardelean Archiudean şi Nelu Şopterean și alții.
De asemenea, din partea Societăţii „Avram Iancu” de la Cluj, unde Vasile Lechinţan a fost secretar şi vicepreşedinte, a fost prezent preşedintele Tiberiu Groza, iar din partea ASTREI Cluj: Mircea Popa și Maria Vaida.
La inițiativa primarului comunei Silivașu de Câmpie, Ioan Cămărăşan, în cadrul evenimentului, Vasile Lechințan a primit, post-mortem, titlul de „Cetăţean de Onoare al comunei Silivașu de Câmpie”, iar strada pe care este situată casa natală a primit numele „Vasile Lechinţan”.
Mitropolitul Andrei: "Sunt două virtuţi pe care le apreciez şi pe care pun foarte mare preţ: pe de o parte credinţa în Dumnezeu şi preocupările spirituale şi, pe de altă parte, dragostea nemărginită faţă de aceste plaiuri, faţă de acest pământ pe care Dumnezeu ni l-a dat ca să-l locuim, să-l lucrăm să-l păstrăm, să-l ducem mai departe. Adică, pe de o parte credinţa în Dumnezeu şi viaţa spirituală. În ’89, când s-a trecut la această democraţie în care ne aflăm, nu prea erau voci care să se ridice împotriva spiritualităţii, împotriva Bisericii, împotriva lucrurilor sfinte. Dar, aşa cum aţi observat şi domniile voastre, în ultima vreme putem auzi şi asemenea lucruri. Eu le-aş da un citat celor care au această tendinţă din cartea lui Onisifor Ghibu, care a fost unul dintre protagoniştii Marii Uniri, „Pe baricadele vieţii”: „Capetele prea înfierbântate vor neapărat să vadă o contradicţie între ştiinţă şi religie, între materie şi spirit”. Eu cred că va veni vremea când ele vor convieţui foarte bine împreună şi se va da Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu. Dacă ar fi să adăugăm şi o spusă de mai încoace, spusă spre o cercetare, o preocupare spirituală, „e o viabilă fiinţă care vine de nicăieri şi merge nicăieri”. În ceea ce priveşte dragostea faţă de aceste plaiuri, sunt mulţi care au reuşit să se exprime aşa cum trebuie, inclusiv Vasile Lechinţan cu cercetările lui, cu arhivele pe care le-a cercetat şi le-a pus în lumină. Trebuie să avem dragoste faţă de aceste plaiuri. Dar mai pomenesc un om care-mi este foarte drag, Dumnezeu să-l odihnească, Ioan Alexandru. Referitor la Transilvania, referitor la satul lui părintesc, Topa Mică, a scris un adevărat poem, un crez al lui, al nostru, al celor care iubim aceste plaiuri, „Casa părintească”: „Sat transilvan, căsuţă de pământ / Muşcate la fereastră, busuioc la grindă / Ştergar curat, icoane pe pereţii / Ziua Învierii şi Noaptea de Colindă. / Rusalii, Bobotează şi postul către Paşti /Şi Maica Domnului în plină vară. / Holdele-s multe, secerători puţini /Viaţa noastră, ţară milenară./ Dumineca, măicuţa, în veşmânt cernut, /Cu busuioc în mână şi-ntr-o năframă/ Duce din bruma cât avem de grâu/ O prescură de jertfă la icoană”. Şi îşi continuă gândul Ioan Alexandru ca, pe cei din viitorime, îi va influenţa ca şi ei să iubească satul Transilvan, Transilvania întreagă, România întreagă şi ce au mai bun în ei să pună în lucrare. Eu îl felicit pe domnul primar că a organizat această întâlnire la un an după ce a plecat în eternitate Vasile Lechinţan. Îl felicităm pentru că a făcut lucruri frumoase care, pe de o parte ne pot hrăni sufleteşte, iar pe de altă parte ne vor face mai inteligenţi".

Alexandru Pugna, manager CJC: "Iată ce poate spune un om bun, aşa cum spunea Înaltul nostru Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei în Sfânta Biserică, cum este domnul Vasile Lechinţan, a reuşit să transforme o zi de lucru într-o zi de sărbătoare. Astăzi, în satul natal al lui Vasile Lechinţan este sărbătoare datorită lui. Iată, ce putere pot avea unii oameni aleşi de Dumnezeu, unii oameni buni, aşa cum spunea Înaltpreasfinţitul nostru. Această sărbătoare a fost posibilă datorită faptului că un om căruia dumneavoastră, locuitorii acestei comune, i-aţi dat girul să stea în fruntea acestei comunităţi a ţinut neapărat şi a făcut tot ceea ce a ţinut de el ca această sărbătoare să aibă loc în această zi aici, la Silivaşu de Câmpie. Este vorba de primarul comunei dumneavoastră care nu ştiu de unde are atâta energie, pentru că cu foarte puţin timp în urma ne-a invitat aici cel mai mare, mai vechi şi important festival al cântecului, jocului şi portului popular din Câmpia Transilvaniei, aici, în comună. Iată că, la foarte puţin timp ne revedem să aducem un omagiu la un deosebit fiu al satului. Nu am crezut că va fi în putere să realizeze aşa cum şi-a dorit această întâlnire, dar eu spun că a reuşit pe deplin – primarul Ioan Cămărăşan".
Camelia Tabără, vicepreşedinte CJ: " Am venit cu plăcere în comuna dumneavoastră să marcăm un moment deosebit, să spunem că datorăm ceea ce suntem înaintaşilor noştri şi că preţuim pe fiecare om al locului care a reuşit să aducă plus valoare şi care s-a integrat în valorile naţionale (...) Cu siguranţă, secolul XXI va aduce religia şi ştiinţa laolaltă, pentru că nu poate exista atâta rânduială şi atâta perfecţiune al lumii fără ceva mai sus decât ea, care să determine cauzalităţile atât de importante şi interesante. Suntem obligaţi să creştem o generaţie cu valori şi atitudini, care să cunoască trecutul, să-l respecte, dacă vrem să se ducă mai departe tradiţia neamului românesc. Felicit autoritatea locală pentru iniţiativă, suntem impresionaţi de numărul mare al celor prezenţi, un gând bun pentru toată lumea, să ne revedem în sănătate şi în pace".

Primarul Ioan Cămărăşan: " Într-adevăr, astăzi este sărbătoare în Silivaş, 21 iulie 2022, o zi frumoasă în care s-au adunat atâţia oameni care să-l comemoreze pe Vasile Lechinţan. Vasile Lechinţan merită acest lucru pentru tot ceea ce a dat culturii româneşti, pentru tot ceea ce a lăsat istoriografiei româneşti. Este puţin ceea ce am făcut eu pentru Vasile Lechinţan. M-a întrebat mai multă lume de ce am făcut acest lucru. A răspuns că mi-am făcut datoria şi am făcut foarte puţin în comparaţie cu ceea ce merită. Vreau să le mulţumesc celor care sunt astăzi aici, Înaltpreasfinţitului Mitropolit şi celorlalţi părinţi care, împreună cu dumneavoastră, oficiază acest parastas pentru cinstirea memoriei lui Vasile Lechinţan care ne onorează satul, onorează comuna Silivaşu de Câmpie. Vă dorim sănătate, putere de muncă şi toate cele bune, în continuare, în viaţa dumneavoastră. Tot ceea ce am făcut şi am gândit noi aici este pentru Vasile Lechinţan. În acest sns, Consiliul Local şi Primăria Silivaşu de Câmpie nu a vrut să stea indiferentă şi să nu aprecieze tot ceea ce a făcut Vasile Lechinţan pentru comuna noastră, pentru ţara noastră. Consiliul Local, prin hotărâre de Consiliu, îi conferă titlul de Cetăţean de Onoare post mortem al comunei Silivaşu de Câmpie şi, printr-o altă hotărâre atribuim denumirea lui străzii unde este casa lui Vasile Lechinţan, a părinţilor lui, casa unde a copilărit, cum spunea dânsul „Casa copilăriei mele”, stradă care se va numi str. prof. Vasile Lechinţan".
Menuţ Maximinian, scriitor: " Voi vorbi în numele Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud unde domnul Vasile Lechinţan a fost membru. Pregătim o antologie – „Spiritul locului – Judeţul Bistriţa-Năsăud prin ochii scriitorilor” – care începe cu Fabian Bob, cel mai vechi, ca să zic aşa, poet de pe meleagurile noastre şi ajungem până la zilele noastre, la toţi la scriitorii şi criticii literari. A fost foarte greu de selectat de la unii gânduri despre meleagurile natale, dar nu şi de la Vasile Lechinţan. Domnia sa, în toate cărţile, peste tot pe unde mergea, vorbea despre Silivaş. Este mare lucru ca un scriitor să-şi revendice locul natal. Vasile Lechinţan va fi prezent în această antologie cu un text despre satul copilăriei, un text pe care l-a predat înainte de a trece în eternitate. Este o antologie serioasă, s-a lucrat cinci ani la ea şi este girată de Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Printre altele, spune că, dacă japonezii împachetează aer curat şi-ar fi dorit şi el să poată împacheta miresmele de acasă şi „să le aduc la oraş să fiu în permanenţă cu mediul copilăriei mele . Şi vorbeşte aici despre minunatele şi apetisantele miresme care împodobeau ograda. Pe Vasile Lechinţan l-am cunoscut la adunările de la Uniunea Scriitorilor din Cluj. Aici în Silivaş se dă Cezarului ce e al Cezarului. Niciun scriitor din Bistriţa-Năsăud, dintr-o comună nu are şi stradă, nu este Cetăţean de Onoare şi cărţi tipărite de primărie. Felicitări Primăriei, felicitări tuturor".
Istoricul Vasile Lechințan a fost cercetător, arhivist, publicist, scriitor, un mare patriot și membru al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Cluj-Napoca. A trecut la Domnul în luna iulie 2021.

Comentarii

22/07/22 16:54
Rus Augustin

Emoționante momente prilejuite de comemorarea unui cetățean deosebit al comunei Silivașu de Câmpie - Vasile Lechințan, omul ce a purtat cu el toată viața dorul de locurile natale. Prin activitatea sa a „șters colbul” de pe vechi documente, arătând că noi, românii venim din trecut cu o zestre valoroasă de care trebuie să fim mândri, că ... „ fără de istorie nu numai ca orbi, surzi, muți am fi, ci și de râsul altora”,
Ca unul care am fost profesor timp de trei ani la Silivașu de Câmpie, m-am convins că este un ... „sat frumos și liniștit / o gură de rai”,
Prof. Rus Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5