Președintele Radu Moldovan, despre defecțiunea de pe Bdul Decebal: Nu este vinovat nici Aquabis, nici Consiliul Județean! Nu pui asfalt peste rețele de 50 de ani

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a reacționat, în cadrul unei conferințe de presă, vizavi de comunicatul transmis de primarul Ioan Turc cu privire la defecțiunea apărută la rețeaua de apă de pe Bulevardul Decebal care a necesitat săpătură în asfalt pentru remediere. Președintele administrației județene a menționat că ar fi corect ca atunci când primarul Bistriței vorbeşte despre întâlnirile avute să dezvăluie toată discuţia, iar nu doar o parte și “să manipuleze populația”.

“Domnul director Ion Şandru i-a spus că nu depinde de el când se termină o licitaţie care a fost întârziată de Primăria municipiului Bistrița, înecepând cu dl. Ovidiu Crețu și continuând cu mare elan, până la finalul lui 2022, de dl. primar Ioan Turc și echipa lui. Mai exact, în 2020, după câştigarea alegerilor, Aquabisul a venit cu o adresă la Primăria municipiului Bistriţa prin care cere să i se comunice toate străzile pe care se dorește și se vor putea executa lucrări de investiții apă-canal. Din păcate, răspunsul la Aquabis – sunt documente, a venit la finalul anului 2022, după repetate solicitări. (...)Știți povestea cu licitații repetate, la prima s-au prezentat două firme care au renunțat, 2,3 şi 4 niciuna, actualizare de preţuri și înțeleg că în momentul de faţă, în evaluare sunt două companii și termenul este 15.02.2024 pentru finalizarea licitației”, a declarat președintele Moldovan.

Acesta a spus că orice om acasă la el, când vrea să facă o facă o casă, face o fundație , ziduri și apoi acoperiș. „Nu este vinovat nici Aquabis, nici altcineva, degeaba tot încearcă Ioan Turc să pună pe Radu Moldovan, Consiliul Județean, acestea sunt informaţii doar pentru proşti şi pentru cei care nu vor să se informeze și să vadă lucrurile. Toți oamenii de bună credință văd lucrurile acestea. Nu te poţi apuca să tonsi asfalt în 2024 peste conducte de 50 de ani, să le mai și tasezi cu cilindrele. Toate lucrările erau eligibile, minciunile sfruntate că rețelele erau neeligibile pe fonduri europene sunt minciuni ordinare. Decizia aparţine beneficiarului, Primăria municipiului Bistriţa. Dacă acel dl. Crețu care a făcut dezastru – spune dl. Turc – nu a pus aceste rețele eligibile, dl. Turc a oprit toate proiectele în 2020, circa 100 milioane euro, pentru a le modifica pe toate. Nu punem pavaj bej, că punem vișiniu, nu punem pe lat, punem în dungă. Nu înțeleg, dacă era nemulțumit de greșelile făcute de PSD și de Crețu de ce nu le-a modificat, în interesul cetățenilor. Cum să te apuci tu, în 2023, să pui asfalat peste rețele de 50 de ani, care era clar că se vor sparge”, a adăugat președintele Moldovan.

Potrivit acestuia, exista și  varianta de rezervă care i-a fost sugerată municipalității, de la prima întâlnire, și anume aport de capital la Aquabis, care ar fi crescut ponderea în societate, iar banii se folosesc, până la ultimul cent, pentru acele investiții. Mai mult, Primăria Prundu Bârgăului, care nu este acționar la Aquabis, și-a făcut toate reţelele de apă și canalizare, tocmai pentru a-și putea face asfaltările. “90% din primării au făcut lucrul acesta, mai puţin Primăria Bistriţa. Este singura primărie din Bistrița-Năsăud care are nişte cifre care sunt batjocură pentru oameni. Cum să ții tu oamenii din Slătinița și în 2024 fără apă, când lucrarea costă 3 lei și tu ai zeci de milioane excedent în fiecare an, adică bani încasaţi din taxe şi impozite pe care nu poți să îi cheltui. Nu mai vorbesc de bairamurile din decembrie, dintr-un capăt al pietonalului în altul și pe străduțele laterale, de late milioane de euro şi să laşi oamenii fără apă, să nu pui 3 milioane de lei. Marea investiție gigant, de la Gării până la spital, 3 milioane lei. Nu știu dacă vreo două artiste cu poze de acolo nu se făceau în decembrie, era rezolvată problema”, a mai spus Radu Moldovan.

Acesta a adăugat că deși se spune că pentru investițiile din Bistrița, Aquabis nu face nimic, lucrurile stau altfel. Pentru str. General Grigore Bălan, Aquabis a investit, 1,287 milioane lei, pentru str. Calea Moldovei  - 180.000 lei, iar pentru str. Tărpiului -  423.000 lei.

Ultima discuția a fost pentru Bulevardul Decebal în primăvara lui 2023, când Aquabisul s-a angajat că suportă alte cheltuieli, în afară de acea conductă, dar nu s-a ajuns la un consens. Ulterior, proiectul a suferit modificări, în sensul ca lucrările se vor face între trotuar și blocuri, pe acest tronson al Axei de transport Gării-Năsăudului.

Președintele Radu Moldovan a făcut și o comparație între aportul de capital, adică investiții, făcut de Consiliul Județean și Primăria Bistrița, în ultimii 10 ani. Astfel, în 2012 – Consiliul Judeţean  - 120.000 lei, Primăria Bistriţa -  0, 2016 – Consiliul Județean – 216.600 lei, Primăria Bistrița – 0, 2018 – CJ – 325.000 lei, Primăria Bistrița – 0, 2019 – 27.870.000 lei pentru Consiliul Judeţean – parte pentru Colibiţa şi alte investiţii vitale, Primăria Bistriţa  - 900.000 lei. În 2022, Primăria Bistriţa -  600.000 lei pentru str. Gh. Şincai.

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5