Politica pumnului în gură din CJ, etapa 2010

Preşedintele CJ şi-a făcut moftul: a spus NU transparenţei în cheltuirea banului public

Practica pumnului în gură instituită de conducerea Consiliului Judeţean pare că va domina, pe viitor, atmosfera în şedinţele aleşilor judeţeni. Din cele şapte proiecte propuse spre aprobare în şedinţa ordinară de ieri, unul a fost retras de pe ordinea de zi, două proiecte privind încetarea mandatului unui consilier judeţean PSD şi validarea unui alt consilier au fost aprobate, iar celelalte patru proiecte nu au trecut de voturile consilierilor PSD Şi PNL.

Mărul discordiei, proiectul de hotărâre iniţiat de 16 consilieri judeţeni PSD şi PNL, proiect care nu corespundea „cerinţelor” preşedintelui CJ, şi astfel acesta nu a fost introdus pe ordinea de zi.

Este vorba de proiectul de hotărâre care viza înfiinţarea unei comisii de verificare a licitaţiilor şi a modului în care se cheltuie banul public, cu alte cuvinte, o comisie de verificare şi transparentizare a activităţii derulate în cadrul Consiliului Judeţean.

Iniţiativa social-democraţilor şi a liberalilor nu a avut sorţi de izbândă în faţa preşedintelui Consiliului Judeţean Liviu Rusu. Cât priveşte motivele care l-au determinat pe Liviu Rusu să respingă proiectul de hotărâre iniţiat de 16 consilieri judeţeni PSD şi PNL … acestea au fost îmbrăcate într-o expunere ilogică, puerilă şi tensionată pe alocuri.

Din păcate, şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Judeţean a readus în spaţiul public subiectul dictaturii care începe a se instaura în şedinţele Consiliului Judeţean, şi desigur subiectul mass-media…

Au fost făcut afirmaţii mai mult sau mai puţin voalate la adresa presei, s-a insinuat faptul că fiecare consilier judeţean are propriul mijloc de informare, jurnalistul de casă, mai lipsea puţin şi preşedintele CJ făcea şi nominalizări…

Din păcate, mulţi dintre jurnaliştii care au fost la acel moment în sală, preferă să tacă. Nu ştiu de ce şi nu ştiu care e preţul tăcerii lor. Şi nici nu mă interesează! Însă, nu putem denatura adevărul. Pentru că nu are la bază un diferend verbal între mine şi preşedintele CJ Liviu Rusu, între interesele cuiva şi ale altcuiva… E vorba de înregistrări audio, video, oameni buni! Iar acestea nu pot fi negate!

Natura umană e foarte delicată. Undeva, în subconştientul nostru, agreem dictatura. Dacă e vorba de acea dictatură care ne ajută să ne impunem propriile gânduri. Rareori acceptăm că există şi alte opinii. Şi mai mult decât atât, rareori le respectăm. Pentru că nu-i totuna să ai cunoştinţă că există şi alte opinii şi să respecţi acele opinii, chiar dacă sunt fundamental diferite faţă de ale tale!

Democraţia implică dezbatere de opinii. Iar dezbaterea, supusă opiniei publice, stabileşte cine are dreptate la acel moment! Şi mai ştiţi că, uneori, în democraţie, manipularea şi prezentarea actoricească a unor stări de fapt asigură victoria unei opinii sau idei. Chiar dacă nu e cea mai bună. Chiar dacă nu e cea corectă. Dar care se bazează tocmai pe acest mecanism al democraţiei, care are şi el elementele sale imperfecte…

Dorin Popescu, consilier judeţean PNL:

,,Vreau să readuc în discuţie proiectul de hotărâre iniţiat de 16 consilieri judeţeni PSD şi PNL pentru o comisie de verificare a activităţii derulată în Consiliul Judeţean, şi cer introducerea pe ordinea de zi într-o viitoare şedinţă ordinară sau într-o şedinţă extraordinară”.

Liviu Rusu, preşedinte CJ:

,,Ordinea de zi a fost votată, întrebarea dumneavoastră nu are temei…”

Daniel Suciu, consilier judeţean PSD:

,,Credeam că veţi fi ceva mai flexibil cu colegii dumneavoastră liberali, în ceea ce priveşte proiectul de hotărâre. De asemenea, vă solicit în calitate de preşedinte ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară) să convocaţi în foarte scurt timp această asociaţie şi vă rog ca şi reprezentanţii presei să fie prezenţi la aceste şedinţe pentru că se dezbat lucruri foarte importante pe care trebuie să le cunoască publicul larg”.

Liviu Rusu, preşedinte CJ:

,,Credeam că sunteţi un om informat, dar nu sunteţi. Dvs. daţi dovadă de populism şi spun acest lucru cu presa de faţă. Dumneavoastră mereu vă plângeţi de lucruri pe care nu le înţelegeţi, la fel ca şi primarii PSD, conduşi de maestrul de ceremonii, primarul de Sîngeorz - Băi. Lucrurile sunt cât se poate de simple, pe cale de a se rezolva, a fost şi proiectantul de faţă şi am căzut de acord asupra micşorării punctelor de preluare, în câştigul numărului de pubele, în sensul creşterii numărului de pubele în gospodăriile oamenilor, şi până la urmă chestiunea acestea de preluare va intra în sarcina agentului economic care va câştiga licitaţia la momentul respectiv (n.r.- depozitul ecologic de la Tărpiu), dar dvs., în schimb alimentaţi cu lucruri sterile anumiţi factori de informare, dar mi-am propus să fiu elegant şi tolerant cu dumneavoastră”.

Daniel Suciu, consilier judeţean PSD

,,Nu comentez aprecierile dumneavoastră asupra primarilor noştri, dar dacă spuneţi, că 30 de primari îndrumaţi de maestrul de ceremonii, aşa cum îi spuneţi dumneavoastră lui Roland Venig nu au nici minima conştiinţă asupra celor discutate în adunarea ADI, consider o atitudine nefavorabilă a unui preşedinte de CJ vizavi de primarii PSD”.

Ioan Deneş, consilier judeţean PNL:

,,Mă bucur domnule preşedinte că, uneori mai faceţi derogare de la ordinea de zi şi daţi răspunsuri, totuşi întrebarea pe care vreau eu să o pun, dacă la fel de important vi se pare că un proiect de hotărâre semnat de 16 consilieri, de ce nu a fost introdus pe ordinea de zi, şi vă rog să îmi spuneţi când va fi introdus pe ordinea de zi în cadrul cărei şedinţe, pentru că din câte ştiu eu, şi consilierii judeţeni pot iniţia proiecte de hotărâre. Prin acest proiect am vrut să transparentizăm discuţiile care apar, inerente, în media, şi nu numai…”

Liviu Rusu, preşedinte CJ:

,,Vreau să vă spun, că în comisiile de licitaţii sunt şi reprezentanţi ai Finanţelor Publice nominalizaţi de preşedintele dumneavoastră de partid pe când era director (n.r. - Ioan Ţintean), şi dacă tot mă provocaţi, poate spun şi cum urcaţi scările uneori ca să aflaţi dacă au câştigat anumite firme şi mă opresc aici. Dacă aţi fi specializaţi în aşa ceva, pe de o parte, dacă nu ar fi anumite organisme care verifică aceste lucruri, cum ar fi Autoritatea Naţională de Monitorizare a acestor licitaţii, dacă nu ar fi reprezentanţii Finanţelor Publice, dacă nu ar fi alte organisme abilitate care tot la sensibilitatea dumneavoastră îi sensibilizaţi să ne verifice, nu ar fi nicio problemă, dar nu pot dezafecta trei oameni care să vă pună la dispoziţie metri cubi de documentaţie ca să faceţi showuri şi cu asta v-am răspuns la întrebare”.

Alexandra Pugna, consilier judeţean PSD:

,,În calitate de preşedinte al Comisiei de cultură vreau să explic avizul nefavorabil dat rectificării bugetului judeţean propriu. Aşa cum în bugetul Centrului Judeţean pentru Cultură s-a aprobat suma de 130.000 de lei, sumă alocată pentru activităţi culturale nonprofit, sumă care va fi împărţită printr-un regulament la care Comisia de cultură a lucrat două luni de zile, un regulament pe care l-am depus la dumneavoastră. Din păcate, ne găsim la mijlocul anului, şi sunt foarte multe acţiuni de importanţă majoră care aşteptau sprijinul financiar al CJ, aşa cum s-a întâmplat an de an, şi nu s-a rezolvat nimic. Comisia de cultură a considerat că acum la mijlocul anului e momentul să se rezolve această problemă, şi aş vrea să amintesc aici de revista Mişcarea literară, scoasă sub egida CJ, de proiectele Societăţii de Concerte Bistriţa sau festivalul Nunta Zamfirei. E târziu, ca aceste acţiuni de importanţă majoră pentru judeţul nostru să se desfăşoare în bune condiţii”.

Liviu Rusu, preşedinte CJ:

,,Vreau să vă spun un singur lucru, că eu sunt ordonator de credite principal, şi cine poate mai mult, poate şi mai puţin. Dacă tot e austeritate, mi se par multe acţiuni culturale la sfârşit de săptămână, şapte-opt, cu toate că mă lăudaţi şi pe mine, dar nu e cazul, şi voi mai reduce, dar trebuie realizată o sală de spectacole la CJC, şi trebuie găsite resurse financiare pentru acea sală, pentru a lăsa ceva şi celor care vor veni după dumneavoastră. Pe de altă parte, 7-8 acţiuni culturale la sfârşit de săptămână sunt epuizante şi pentru personalul dumneavoastră şi considerăm că 3-4 acţiuni sunt suficiente. Aceasta a fost raţiunea şi lucrurile se mai pot regla”.

Daniel Suciu, consilier judeţean PSD

,,Toate proiectele de hotărâre sunt importante pentru noi, chiar şi proiectul iniţiat de cei 16 consilieri judeţeni. Dacă doriţi flexibilitate şi transparenţă din partea noastră, acelaşi lucru vi-l cerem şi dumneavoastră, puţină flexibilitate, chiar şi transparenţă. Nu trebuie să vă spunem că instituţia pe care dumneavoastră o conduceţi nu răspunde cererilor depuse pe Legea 544, vreau ca în viitoarea şedinţă de Consiliu Judeţean să vă gândiţi la ceea ce v-am propus, şi luaţi-o nu ca pe o ameninţare, ci ca pe un sfat prietenesc, pentru că acelaşi drepturi le am şi eu ca şi oricare alt consilier judeţean PDL. Nu înţeleg încăpăţânarea dumneavoastră, dacă nu aveţi nimic de ascuns, veţi da curs solicitării noastre”.

Liviu Rusu, preşedinte CJ:

,,Cu aşa prieteni, nu am nevoie de duşmani. Nu mai insistaţi, nu mai umblaţi cu astfel de şmecherii, măi fraţilor. Nu sunteţi specializaţi în a face astfel de controale, nici dumneavoastră, şi nici alţii. Dă bine pe sticlă, o să vadă lumea ce grijă purtaţi dumneavoastră Consiliului Judeţean, dar vă repet nu am nimic de ascuns, dar nu sunteţi competenţi. Dacă vorbiţi numai aşa să dea bine pe sticlă, ce vivace aţi fost dvs. în şedinţă, vă tai microfonul..

Dorin Popescu, consilier judeţean PNL:

,,Rămâne la latitudinea fiecărui consilier să aibă un punct de vedere. Dacă dvs. sunteţi obişnuiţi cu unanimităţile şi cu dispoziţiile prin care nimeni nu mişcă în front, eu nu cred că trebuie să luăm exemplu de la dumneavoastră, nu înseamnă că noi nu putem avea opinii contrare cu ale dumneavoastră. Faptul că a fost făcută o pledoarie cu puţin justificări logice împotriva acestei Comisii, nu vă dreptul să nu respectaţi legea, ori legea vă sune foarte clar că o serie de consilieri, cu atât mai mult o majoritate pot propune un proiect de hotărâre. Eu v-aş ruga să ţineţi cont de propunerea noastră, cu atât mai mult cu cât este un proiect de hotărâre semnat de 16 consilieri judeţeni. E vorba de o comisie de verificare, iar dacă dvs. spuneţi că nu aveţi nimic de ascuns, cu atât mai mult este binevenită, toate suspiciunile vor dispărea, iar în ceea ce priveşte calificarea noastră vă rog frumos să nu ne consideraţi lipsiţi de această potenţială calificare legată de control. Avem dreptul să facem proiecte de hotărâre, un drept pe care ni-l dă legea, nu dumneavoastră, nu ne puteţi împiedica să facem acest lucru”.

Liviu Rusu, preşedinte CJ:

,,Nu cereţi putere executivă, dacă legea nu vi-o dă. Nu mai faceţi spectacol că nu ţine, nu ţine deloc. Şi nu mă provocaţi să spun anumite lucruri, să spun cum faceţi anumite presiuni.

Dorin Popescu, consilier judeţean PNL:

,,Dar, spuneţi domnule preşedinte…”

Liviu Rusu, preşedinte CJ:

,,Domnule, nu mi-e frică de tăvăleala la care mă supui, nu mai pregăti dumneata cu presa, chestiile astea, că nu ţin…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5