Preşedintele Băsescu şi PDL, erodaţi în urma măsurilor de criză

Un sondaj de opinie realizat de IPP Data Research (divizia de cercetări sociologice a Institutului pentru Politici Publice) arată că 65% dintre cetăţenii cu drept de vot ar vota pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu dacă ar avea loc un referendum. Împotriva demiterii ar vota 17%, notează HotNews.ro.

Reamintim că suspendarea preşedintelui poate fi decisă de Parlament prin votul majorităţii parlamentarilor, urmând ca în maximum 30 de zile să fie organizat un referendum care decide dacă preşedintele rămâne în funcţie sau este demis. În ultimele luni au apărut tot mai multe declaraţii ale liderilor Opoziţiei despre iniţierea unei noi proceduri de suspendare a lui Traian Băsescu.

În acelaşi sondaj, intitulat „Sondaj de opinie la nivel naţional pe teme politice”, se mai arată că voturile la alegerile parlamentare viitoare ar arăta astfel: PSD - 40%, PNL - 26%, PDL - 12%, UNPR - 7%, PRM - 7%, UDMR - 5%, altul - 3%.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-16 iulie, pe un eşantion probabilistic stratificat de 1040 de persoane. El a fost comandat de IPP pentru un proiect de cercetare, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Moraru, coordonatorul cercetării.

Constituţia prevede că „Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale” (Art. 95, alin. 1).

Avizul Curţii Constituţionale este consultativ.Astfel, pentru ca preşedintele să fie suspendat, ar fi necesare 236 de voturi „pentru”, din totalul de 471 de parlamentari.

Grupul PDL are, la Cameră, 126 de membri (cu tot cu Silviu Prigoană, care deşi a demisionat din partid, votează de regulă conform directivelor de partid), PSD-PC - 94, PNL - 54, UDMR - 22, Minorităţi - 18, Independenţi - 16, fără apartenenţă la un grup parlamentar - 4.

Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC - 43 (între care şi Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv), PNL - 22, UDMR - 9, Grupul Mixt - 10.

Dacă toţi cei de la PSD-PC şi PNL ar fi prezenţi şi ar vota pentru suspendare, ar avea 212 opţiuni „pentru”. Astfel, pentru suspendarea preşedintelui, Opoziţia mai are nevoie de 24 de voturi favorabile.

Aceste voturi ar putea fi obţinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, UNPR, grupul minorităţilor sau de la deputaţii fără apartenenţă la un grup parlamentar de la Cameră.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5