Rondul de noapte

Post-scriptum la un festival de poezie

A doua ediţie a Festivalului de poezie, inspirat numit „Rondul de noapte”, organizat de Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, prin doamna directoare Olimpia Pop şi poetul Mircea Măluţ, alias Marcel Seserman, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a fost o reuşită deplină nu numai prin numeroasa participare a unor condeie de primă mărime ale literaturii noastre, ci şi prin calitatea şi noutatea demersului artistic ce a cooptat în sfera sa poeţi din aproape toate regiunile ţării. A fost de fapt un colocviu despre poezie, literatură, artă, nelipsind din panoplia manifestărilor cartea văzută ca un bun al culturii naţionale, bun câştigat de cititori. Aş menţiona, pe lângă inspiratele lecturi din creaţiile numeroşilor poeţi prezenţi, unii făcând parte din eşalonul fruntaş al liricii noastre, cum sunt Ion Mureşan, Adrian Popescu, Gabriel Chifu, Aurel Rău ş.a., vernisajul expoziţiei plastice Angela Roman Popescu, expoziţie amenajată în holul Bibliotecii Judeţene. Aşa cum arăta şi Gabriel Chifu, curatorul expoziţiei, lucrările înfăţişează un spectacol coloristic şi ideatic de primă mărime şi importanţă pentru că exprimă prin simboluri cele mai nobile aspiraţii ale omului în vieţuirea sa misterioasă.

Un alt punct forte al „Rondului de noapte” a fost conţinutul în prelegerile reunite sub genericul „Cartea şi lectura”. Opinenţii Gabriel Chifu, Adrian Popescu, Ştefan Damian, Aurel Rău şi Lucian Vasiliu, au pus în corelaţie cartea – educaţia - lectura ca un atribut al desăvârşirii personalităţii umane. De altfel, lucrările prezentate, minuţios întocmite şi documentate, unele conţinând chiar date inedite, au fost reţinute de instituţia organizatoare pentru includerea lor într-o viitoare apariţie editorială. Cu ocazia festivalului de poezie ce a durat trei zile (29-31 iulie a.c.) a fost editat un foarte reuşit afiş şi un binevenit catalog ce conţinea un număr de optsprezece poeţi cu câte o poezie fiecare şi cu un portret color, ambele fiind opera Editurii Eikon Cluj-Napoca. În prim-planul acestor tipărituri apare reprodusă cunoscuta lucrare a lui Rembrandt, „Rondul de noapte”. Nici nu se putea o mai bună alegere a unei lucrări ce sugerează îngemănarea actului de creaţie cu atmosfera încordată şi neliniştitoare a unui rond de noapte. Menţionăm că tehnoredactarea catalogului şi coperta lui aparţin lui Francisc Baja.

Nu pot încheia aceste însemnări post-festum fără a aminti faptul întâmplările lirice ale Rondului de noapte au fost urmărite de un public destul de numeros, având în vedere că poezia mai are încă de luptat serios până se va instala definitiv în cetate. Chiar şi dincolo de gardul împrejmuitor al Filialei „Andrei Mureşanu” a Bibliotecii se puteau vedea amatori de poezie care ascultau recitările cu atenţie şi înţelegere. Au fost prezenţi şi doi domni cu responsabilităţi teritorial-culturale, i-am numit pe Mircea Oliv, consilier al Prefecturii şi pe Gavril Ţărmure, director al unei fundaţii cultural-muzicale ce se impune tot mai pregnant în spiritualitatea municipiului şi a judeţului. Mulţumim organizatorilor că ne-au oferit clipe unice de încântare şi reflecţie.

G. Moldovan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5