Pompierii militari au intervenit la 25 incendii de vegetație, în ultimele 2 zile! Sâmbătă au fost aplicate 18 sancțiuni

În ultimele 48 de ore, pompierii militari din cadrul tuturor subunităților de Intervenție ale inspectoratului și pompierii voluntari din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență din cadrul primăriilor din județ au intervenit la 25 de incendii de vegetație, unele dintre acestea s-au extins la vecinătăți (imobile/anexe sau fondurile forestiere).

Suprafețele afectate sunt însemnate, hectare întregi de teren fiind incendiate agresiv.

Incendiile de vegetatie uscate au fost înregistrate pe raza localităților Bistrița, Chiuza, Mires, Lechinta, Herina, Sintereag, Beclean, Sânmihaiu de Câmpie, Miceștii de Câmpie, Rodna, Năsăud, Josenii Bargaului, Mintiu, Liviu Rebreanu, Sasarm, Livezile, Visuia, Buduș, Sărata, Sigmir, Sopteriu, Simionești.

Echipe de inspectori de prevenire din cadrul unității sunt în teren încă din aceasta dimineață și iau masurile prevazute de legislația în vigoare.
Unele intervenții sunt încă în dinamica. Facem un apel la responsabilitate: nu mai incendiați terenurile! Aceste situații de urgență pot avea un deznodământ tragic, ieri un bărbat în vârstă de 60 de ani și-a pierdut viata în urma unui incendiu de vegetatie.
În urma acțiunilor întreprinse astăzi, inspectorii de prevenire au aplicat 18 sancțiuni contravenționale, dintre care două amenzi contravenționale, în cuantum de 5000 lei, respectiv 16 avertismente scrise . În majoritatea situațiilor, cei care igienizează terenurile prin ardere, incendiază parcelele și părăsesc locațiile respective, lăsând focarele nesupravegheate, care se pot extinde foarte rapid sub acțiunea vântului .

În baza protocolului existent la nivel național între pompierii militari, Garda Națională de Mediu și Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură, unitatea noastră transmite zilnic coordonatele GPS ale parcelelor incendiate către APIA Bistrița-Năsăud pentru a fi luate masuri, conform legislației în vigoare.

Comentarii

20/03/22 11:21
Aurel

Arderea miriştii ori a vegetaţiei uscate este interzisă prin lege având in vedere pericolul si efectele dăunătoare pe care le produc asupra terenurilor, mediului înconjurător, sănătăţii oamenilor si animalelor. În acest sens, conform H.G. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, datorită posibilitătii propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
În plus, fermierii care nu respectă interdictia arderii miriştilor, a resturilor vegetale de pe terenurile arabile, precum şi arderea vegetaţiei pajiştilor permanente, riscă excluderea de la plata sprijinului financiar, ca urmare a încălcării angajamentelor asumate la depunerea cererilor de plată la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), referitoare la respectarea normelor de eco-condiţionalitate, respectiv a bunelor condiţii agricole şi de mediu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5