Poezia lui Mircea Măluţ

Antologia „Fragmente din monografia imperiului”, apărută la Editura Tipo Moldova, în Seria „Opera Română”, sub semnătura lui Mircea Măluţ, readuce în atenţia cititorilor „fragmente din monografiile oficiale ale imperiului” şi „fragmente din monografiile apocrifice ale imperiului”. Fiecare capitol se deschide cu câte o poezie prefaţă, ca un mesaj al lumii pe care o vom descoperi prin lirică: „aşa ne-a fost dat nouă/ să ne naştem între două căderi” sau „lacrimile tăiate în două sunt ale mele”.
Poezia lui Mircea Măluţ se scrie la masa tăcerii, atunci când istoria revine pentru o clipă în viaţa noastră. „Toate s-au întâmplat/ în ziua tulburelui” sau „undeva în provinciile imperiului/ se roagă feţii în pântecele femeilor/ să nu se mai nască/ şi plâng neauziţi la marginea lumilor/ nepregătiţi pentru acest echinox”. Precum scribul cunoscutei cărţi, poetul călătoreşte în lumea cuvintelor, însoţit fiind de zbaterile lumii: „pe tăietura îngustă/ de la marginea imperiului/ paşilor li se tot aduc corecturi” sau „căutând clipa când cuvintele tresar în somn/ vinovate de ceva de dincolo”. Atunci când „în imperiu s-au uitat/ să se scrie scenariul/ zilei de mâine” un cântec din spatele portativului răsare căutând sărbătoarea.
Mircea Măluţ propune o poezie a pragurilor psihologice, în care reconstrucţia lumii se poate face doar prin liniştea cuvintelor: „luaţi aminte ce-şi spun/ două umbre/ sunt porţile ascunse ale legii”. O poezie de o frumuseţe aparte este cea în care călătorul descrie vremea reînvierii: „am văzut crucea născându-se/ fără dureri/ ca un fruct/ e timpul să vă spun/ l-am văzut pe cel care merge/ cu mormântul în spate”. Între două verticale de întuneric apare, în poezie, lumina, atunci când „sângele s-a oprit la trecerea pragurilor” sau „numai umbra-i cade totdeauna înăuntru/ obosita lui umbră”. Între lumea îngerilor şi cea a războaielor apar oamenii care sunt zugrăviţi, de Mircea Măluţ, în versuri trainice: „plecatul şi-a ridicat mâna tăcerii/ la el au venit desculţe/ de s-au spovedit armele”.
Nu întâmplător, această antologie a primit premiul Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud pentru „Cartea Anului 2012”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5