Parlamentarii bistriţeni ai USL au iniţiat un proiect de lege pentru retrocedarea terenurilor din Staţiune

 

 Senatorii Dobra Dorin-Mircea şi Ioan Deneş, alături de deputaţii  Nechita-Stelian Dolha, Adriana-Doina Pană şi Daniel Suciu Vasile au iniţat o propunere legislativă pentru modificarea două anexe anexe care vizează situaţia terenurilor de la Staţiunea de Dezvoltare şi Cercetare pentru Pomicultură Bistriţa.

          “Este o temă extrem, extrem de nevralgică a acestui judeţ, a acestei localităţi, pe care noi, tinerii parlamentari ai judeţului, am preluat-o din mers. Acum, pentru a fi foarte clar, premisa de la care am pornit este aceea a nedreptăţii pe care şi astăzi mulţi cetăţeni ai acestui oraş o trăiesc, terenuri neretrocedate în Staţiunea Pomicolă. A doua premisă este că media ca suprafaţă a unei staţiuni de cercetare pomicolă în Uniunea Europeană este de 10 hectare, staţiunea noastră are undeva peste 100. Tragem semnale de alarmă, dar înainte de toate, noi, parlamentarii acestui judeţ,  tragem semnale în legătură cu proprietăţile unor oameni ce nu sunt nicicum retrocedate”, a motivat senatorul Dobra, în cadrul unei conferineţe de presă.

          În expunerea de motive se arată că prin propunerea legislativă se face o îndreptare a erorilor din cele două anexe ale legii, precum şi soluţionarea situaţiei anormale şi imorale faţă de foştii proprietari şi moştenitorii acestora, armonizându-se actul normativ în cauză - Legea nr.45/2009, cu modificările şi completările ulterioare – cu Constituţia României şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care consacră dreptul la proprietate ca drept fundamental al cetăţenilor. Parlamentarii USL menţionează că prin actul care se solicită a fi modificat s-a adus “o gravă atingere procesului de restituire a proprietăţii şi a legilor proprietăţii până la finalizarea procesului de retrocedare a proprietăţilor preluate abuziv, situaţie în care se regăsesc şi cetăţenii înscrişi în anexele validate”.

          “Având în vedere faptul că atât ADS Bucureşti, SCDP Bistriţa şi Comisia judeţeană Bistriţa-Năsăud s-au opus şi au tergiverst nejustificat procedura de predare a terenurilor, persoanele înscrise în cele două anexe cu suprafeţele validate au formulat deja sau sunt decise să formuleze plângeri la CEDO împotriva Statului Român, solicitând totodată despăgubiri şi daune cominatorii”, atrag atenţia semnatarii acestei iniţiative legislative.

          Proiectul de modificare a legii a fost transmis Guvernului pentru analiză, în vederea emiterii unui punct de vedere, dar şi către Consiliul Legislativ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5