Palatul Culturii Bistriţa-Năsăud, inaugurat pe str. Al. Odobescu

Clădirea de pe strada Alexandru Odobescu, cu o “istorie romanţată” şi diverse funcţionalităţi, a primit ieri o nouă destinaţie. Palatul Culturii Bistriţa-Năsăud a fost inaugurat în prezenţa staff-ului Consiliului Judeţean şi a instituţiilor culturale din subordine, la eveniment participând şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul Ioan Oltean.
“Este o locaţie care, cel puţin în viziunea mea şi în proiectele mele, este un Palat al Culturii al judeţului Bistriţa-Năsăud, pentru că această clădire are şi un istoric deosebit. Ridicată în 1884, prin proiectul arhitectului Carl Schobll, a fost, pe rând, reşedinţa medicului Cristof Reinl al Garnizoanei, reşedinţă a prinţului Carol al II-lea, viitorul rege al României, sediul Băncii Maghiare, iar din 1947, imobilul a fost sediul Băncii Naţională a României”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. Liviu Rusu a menţionat explicit că îşi doreşte ca această clădire să devină un Centru Cultural Judeţean, “cu activităţi, spirituale diversificate”, în care să fie depozitată cultura şi educaţia acestui judeţ, făcând precizarea că Mitropolitul Andrei Andreicuţ şi-a exprimat speranţa că instituţia va deveni un loc în care “şi credinţa creştină se poate exprima”, un veritabil “Palat al Culturii”.
Investiţia, în valoare de peste 3 milioane lei, a fost realizată exclusiv din bugetul Consiliului Judeţean. Lucrările de reabilitare, consolidare şi reparaţii ale imobilului, cât şi cele la instalaţii termice, electrice şi sanitare au fost realizate de SC EURAS SRL Satu Mare. Potrivit preşedintelui CJ BN, costurile ar fi fost reduse la aproape jumătate dacă “ar fi fost atacate” cu vreo 5-6 ani mai devreme. Imobilul a fost dat în custodia Complexului Muzeal Judeţean, managerul Alexandru Gavrilaş urmând să se ocupe de gestionarea tuturor evenimentelor ce vor avea loc aici. Deocamdată, sălile găzduiesc luctările unor artişti plastici şi fotografi din judeţul nostru, cu rezonanţă internaţională.
Evenimentul a primit ţinută şi prin vocile celor din Grupul ProOpera, baritonul Lucian Petrean, soprana Alexandra Hordouan, acompaniaţi la pian de Olga Bordaş.

Comentarii

21/05/12 15:44
vizitator

Vrednicul de pomenire Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe strada Alexandru Odobescu unde urma să fie amenajat muzeul. Cred ca cel putin cateva sali ar putea fi destinare pentru expozitii permanente de arta religioasa, respectand dorinta si demersul IPS Bartolomeu. Poate ca intr-o aripa a cladirii ar putea fi mutat si sediul directiei judetene pentru cultura si patrimoniu. Astfel destinatia de "Palat al culturii judetului Bistrita-Nasaud" ar fi mai completa sub aspect institutional.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5