PAGINI DE ISTORIE ŞI TRADIŢIE ÎN PAROHIA ORTODOXĂ REBRA

Ţinutul năsăudean şi-a îmbogăţit zestrea monografică cu încă o lucrare deosebit de frumoasă, atât prin conţinut ,. cât şi prin grafica ei excepţională, apărută în Editura ,,. Aletheia’’, Bistriţa. Lucrarea îi aparţine preotului paroh Teodor Nedelea din comuna Rebra şi a fost lansată într-un cadru sărbătoresc, prilejuit de împlinirea a 30 de ani de activitate pe altarul credinţei în localitatea care i-a mângâiat copilăria şi încă 11 ani în alte parohii din judeţ.

Învrednicit cu darul scrisului şi cu vorba blândă şi prietenească, preotul Teodor Nedelea a scos la lumină crâmpeie din istoria şi viaţa localităţii, a parohiei în care slujeşte cu dragoste şi devotament pentru a-l mărturisi pe Dumnezeu. Printr-o asemenea scriere de certă valoare istorică şi documentară, autorul ridică,, un monument de recunoştinţă pentru înaintaşi, pentru truda şi lacrimile lor, pentru dârzenia cu care şi-au apărat glia, pentru răbdarea cu care au aşteptat vremuri mai bune’’

Lucrarea este bine structurată şi cu multă grijă rânduită pe criterii ştiinţifice, avându-l consilier editorial pe renumitul cărturar Viorel Rus.Ea se bazează pe documente de arhivă, studii şi articole de specialitate, informaţii din toate domeniile vieţii, sociale , scrieri ale altor cărturari pe care le-a trecut prin filtrul unei gândiri selective şi obiective. Puterea de sinteză şi analiză de care dispune , i-a permis să facă evocări care pot mulţumi pretenţiile omului ,, învăţat’’ şi să încânte sufletul şi mintea oricărui cititor.

Ea are 8 capitole aranjate într-un stil cărturăresc, în care sunt cuprinse într-o ordine logică elemente privind aşezarea geografică şi atestarea documentară a localităţii şi implicit a parohiei Rebra, istoria Bisericii şi a Mănăstirii ,, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel’’, Sfintele taine şi obiceiurile creştine, aspecte etnografice şi folclorice, şcoala, primăria şi celelalte instituţii de pe raza comunei. Pentru fiecare dintre acestea a pus în valoare numeroase surse documentare şi le-a aşezat pe toate la un loc de cinste în viaţa comunităţii.

Preotul Teodor Nedelea realizează şi câteva portrete biografice a unor oameni care s-au remarcat de-a lungul anilor în viaţa spirituală şi culturală a comunei Rebra : preoţi şi dascăli, directori de şcoală şi animatori culturali şi nu în ultimul rând, primari şi funcţionari publici. Textul lucrării este însoţit de numeroase fotografii alb-negru şi color, aşezate cu grijă în pagină care dau valoare incontestabilă cărţii.

Sintetizând cu o deosebită pricepere informaţiile care i-au stat la îndemână şi folosind ,, un limbaj molcom, cu expresii specific năsăudene’’, aşa cum spune şi prefaţatorul lucrării, Pr. Prof. Univ. Dr. Alexandru Moraru, cartea se lasă citită cu mare uşurinţă, este atrăgătoare şi de mare folos pentru toţi cei care vor zăbovi asupra ei. Şi acest lucru merită să-l facă oricine, folosind expresia argheziană ,, Carte, cinste cui te-a scris’’.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5