Ovidiu Creţu: Bistriţa găzduieşte în fiecare săptămână câte un eceniment cultural

  Rep.: - V-am ruga să punctaţi şi câteva aspecte care ţin de viaţa culturală. Cred că nu trece o săptămână să nu fie un eveniment cultural la Bistriţa.
            Ovidiu Creţu: - Bistriţa nu are la ora actuală o formaţie profesionistă, şi mă refer la filarmonică, la teatru, la operă. Probabil că vom avea un teatru, mai ales că fosta casă de cultură a fost modernizată într-un excelent Palat al Culturii din Bistriţa. Compensăm lipsa acestor formaţii profesioniste prin activitatea Centrului Cultural Municipal, dar şi a unor manageri culturali pe care îi ţinem aproape, în sprijinim, îi finanţăm şi care organizează în Bistriţa manifestări culturale de amploare. Şi practic, noi, de la Floriile săseşti, când avem festivalul Ostermarkt şi până toamna târziu, în apropiere de 1 octombrie, când avem Festivalul Fanfarelor şi Toamna Bistriţeană, în fiecare săptămână avem un eveniment cultural. Sigur că nu toate sunt de aceeaşi mărime, dar Festivalul Medieval din luna iunie, festival organizat de Florin Săsărman, un binecunoscut cântăreţ de muzică folk, este renumit nu numai în zona noastră, ci în toată Transilvania.
De asemenea, Festivalul Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, care de obicei se ţine în luna iulie, aduce la Bistriţa 10-15 formaţii folclorice din Europa şi din alte zone, şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Folclor, prof. dr. Dorel Cosma, este actulamente directorul Centrului Cultural din Bistriţa. Şi, de asemenea, avem Târgul Mare al Bistriţei, e sărbătoarea oraşului, care se ţine în apropierea datei de 24 august, când Bistriţa devine un centru cultural naţional cu formaţii de toate genurile. Aproape totdeauna când organizăm manifestări mari se organizează şi concerte de muzică clasică, fie operă – am avut ocazia să vedem la Bistriţa câteva spectacole de operă foarte interesante, foarte frumoase -, concerte de tip filarmonică, spectacole de teatru. Vreau să vă spun că Biserica Evanghelică din Bistriţa, care are 450 de ani de când a fost construită în forma asta, şi care prin eforturile bistriţenilor a fost salvată, pentru că a fost un incendiu care tindea s-o distrugă în 2008, am stabilizat-o, am reabilitat 80% din ea, ne mai rămân 20% s-o finalizăm, este biserica care are cel mai înalt turn de biserică din România, totodată, este singurul turn de biserică are are un lift în interior.
De la Viena şi până la Moscova nu mai există o astfel de biserică. Am introdus acest lift odată cu reabilitatea turnului, dar Biserica Evanghelică, cu tot mobilierul care exista în ea, avea 3000 de locuri pe scaune. Sigur că erau cam înghesuite. Acum mobilierul este scos şi o să facem o expoziţie de mobilier bisericesc în Biserica Evanghelică pentru că avem o colecţie impresionantă, cum nu cred că mai există, în Transilvania cel puţin. Aici acustica este excepţională şi noi, concertele, în special cele de vară, le facem în Biseirca Evanghelică. Acolo am putut să vedem Aida, un concert cu trei tenori bistriţeni, dintre care unul - Ovidiu Purcel - este prim solist la Opera din Hamburg, Florin Ormenişan este solist la Opera din Craiova, iar cel mai renumit, Ştefan Pop, cel care a câştigat premiul I la Operalia, concurs organizat la Scala din Milano, din Italia. Pe lângă aceşti trei, vom organiza, cât de curând, un concert soprană-tenor pentru că Anita Hartig, care a fost angajat timp de 4 ani la Opera din Viena, şi care acum concertează în toată lumea, este tot bistriţeancă. Avem nume sonore care vin la Bistriţa, vin cu plăcere, vin cu bani puţini, pentru că nu ne-am permite indemnizaţiile pe care ei le percep la spectacolele mari din lume.
Alecu Marciuc şi Răzvan Emilescu
Radio România Internaţional 

 

 

Comentarii

11/07/16 09:22
vizitator

"Non multa, sed multum" este o expresie latină care se traduce în limba română prin expresia parafrazata "nu mult și prost, ci puțin și bun". Cretu se lauda cu numarul mare de evenimente culturale. Primăria Bistriţa nu a reuşit să facă evenimente importante în oraş, iar tinerii sunt total neglijaţi si se duc la Cluj sau Bontida la evenimente culturale dedicate lor, precum fastivalurile UNTOLD sau ELECTRIC CASTLE. Sub-Cultura și bâlciurile asociate cu lipsa de viziune in organizarea evenimentelor culturale fac de râs orasul Bistrita cu manifestari de tip Cântarea României.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5