Oscar Willard Aruniegas Toro Betancourth-columbianul ce şi-a petrecut sărbătorile în Bistriţa

La Bistriţa, anul acesta, columbianul Oscar Willard Aruniegas Toro Betancourth, s-a bucurat de cele mai frumoase datini româneşti de Crăciun şi Anul Nou. Invitat aici de Flo9rin Bojor, preşedintele Centrului Cultural Casa Românească din Spania, Oscan a descoperit o altfel de lume. Înainte de a vă împărtăşi gândurile lui, haideţi să descoperim, împreună, prin câteva cuvinte, Columbia. Aşezată in nord vestul Americii de Sud şi parţial în sudul Americii Centrale, Columbia are oceane Atlantic şi Pacific Cu suprafaţa de 1,138,910 km pătraţi Columbia este a patra ţară, ca mărime în America de Sud. Tradiţional sunt considerate cinci regiuni naturale Regiunea Anzi, Regiunea Caraibe, Regiunea Pacific, Regiunea Orinoco, Regiunea Amazon. Unii oameni includ deasemeni Regiunea Insulară, separat de regiunile costale (Pacific, Caraibe). Istoria este tulburătoare. Doar în deceniile recente în Columbia au izbucnit noi conflicte alimentate de felurite grupuri de presiune şi interes: cartelurile traficanţilor de droguri, gherilele armate (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - Forţele Aramate Revoluţionare ale Columbiei F.A.R.C.) şi forţele paramilitare (Autodefensas Unidas de Colombia - Autoapărarea Unită a Columbiei A.U.C.), degenerând adesea în conflicte interne sângeroase. Să nu uităm de Bogotá, aşezat la 2600 m, pentru a fi mai aproape de stele.

-Rep. Ce ţi-a plăcut cel mai mult în cele două săptămâni petrecute la Bistriţa?

-Oscar: Că sunteţi la fel ca noi, latini, calzi, simpatici. Românii sunt inteligenţi, muncitori, patrioţi, plini de bucurie. Ştiţi să vă trăiţi viaţa. Sunt cu romanul “Dracula” în geantă, doream să văd Pasul Tihuţa. Aveţi o arhitectură extraordinară, influenţată de saşi.

-Rep. Cum ai ajuns în România?

-O. La invitaţia colegului meu de facultate Florin Bojor. Sunt student bursier la Facultăţile de Teologie şi Filosofie din Barcelona. Am studiat şi Medicina, pentru a avea o viziune cât mai complexă asupra lumii.

-Rep. Câteva cuvinte despre familia ta.

-O. Provin dintr-o familie cu tradiţie în politică. Suntem nouă fraţi, stabiliţi în Spania, Argentina sau Mexic. Tata a fost primar, însă acum datorită mişcărilor de la noi este exilat în Argentina. Eu am făcut parte din Asociaţia studenţilor din Bogata, din care, datorită faptului că ne-am cerut drepturile toţi colegii au fost executaţi. Eu îmi pregătisem scrisoare de adio pentru familie, însă Dumnezeu m-a ajutat şi am scăpat ca prin urechile acului. Acum m-am înscris în Partidul Românilor din Spania, a lui Florin Bojor, care apără şi drepturile celorlalte minorităţi. Eu mă ocup de relaţiile externe. Cred că ar trebui să fim mai uniţi. Eu conduc şi Asociaţia latino-americană şi pledez pentru drepturile noastre ca minoritate în Spania. Cultura este un bun ambasador, ea unifică, impresionează.

-Rep. Ce părere ai despre români?

-O. Cred că încă este lipsa de încredere în instituţiile statului, că intelectualii nu spun ceea ce simt, că românii au repulsie în ceea ce priveşte politica. Şi aici greşesc, pentru că ar trebui să fie mai implicaţi. Sunteţi într-un moment propice pentru o reformă importantă, criza poate da naştere la o schimbare. La vremuri noi, aşteptăm persoane noi, să schimbăm sângele. Să nu vă uitaţi istoria care este foarte importantă.

-Rep. Ai gustat din preparatele noastre de Sărbători_

-O. Da, mi-a plăcut diversitatea mâncărurilor. Totuşi, am observat că de Crăciun puneţi accent pe carnea de porc şi vin. La noi alimentaţia se bazează mai mult pe legume şi fructe. Şi la noi Crăciunul şi Revelionul sunt foarte importante, iar la masă se taie un viţel, din care mănâncă toată familia. Apoi sunt scenete cu Naşterea în pieţele localităţilor.

Rep.-Un mesaj pentru bistriţeni…

-O. Să iubească, să fie mândri de frumosul oraş, să aibă linişte şi un an plin de succese.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5