Oraşul Imnului Naţional

Din anul 1998, 29 iulie este ziua în care se sărbătoreşte Ziua Imnului Naţional, a cărui muzică a fost compusă de Anton Pann, iar versurile de bistriţeanul Andrei Mureşanu.

Garnizoana Bistriţa a organizeazat, cu acest prilej, o serie de manifestări care au debutat cu acordarea onorului militar, urmată de rugă şi închinare pentru poporul roman. Au rostit alocuţiuni prefectul Cristian Florean şi primarul Ovidiu Teodor Creţu, după care a fost intonarea Imnului Naţional al României şi defilarea gărzii de onoare.

La manifestările desfăşurate în Piaţa Centrală, la statuia lui Andrei Mureşanu, au participat reprezentanţii instituţiilor statului, asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi retragere, veterani de război, reprezentanţi ai partidelor şi formaţiunilor politice. La sărbătoarea noastră au fost prezenţi în portul ţării lor invitaţii la Nunta Zamfirei, alături de directorul Dorel Cosma.

Compus în perioada revoluţiei paşoptiste, "Deşteaptă-te, române!" a rămas unul dintre cele mai apreciate cântece româneşti, dar a fost interzis după instalarea comuniştilor la putere, după 1945. Melodia s-a auzit, din nou, începând din anii '70, dar fără versurile originale, create de Andrei Mureşanu. "Deşteaptă-te, române!" a devenit imnul naţional al României după revoluţia din decembrie 1989, ducând mai departe încărcătura simbolică pe care a dobândit-o de-a lungul războiului de independenţă şi a celor două războaie mondiale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5