Oraşul de lapte în viziunea elevilor bistriţeni

Pentru a motiva elevii din clasele I-VIII să recicleze cutiile de lapte şcolar şi să îşi dezvolte un comportament responsabil faţă de mediul înconjurător, Tetra Pak împreună cu Ministerul Educaţiei şi FAO, a lansat concursul naţional cu premii, denumit “Oraşul de lapte”. Pe lângă stimularea spiritului de echipă şi a creativităţii elevilor şi posibilitatea de a câştiga premii individuale dar si premii utile pentru clasă şi cadrul didactic coordonator, acest concurs este o activitate extra-curriculară interesantă şi instructivă pentru elevi.

Inspectoratul Şcolar Judeţean invită elevii să realizare o machetă/ oraş de lapte, până pe 22.10, urmând ca anunţarea rezultatelor să se facă până pe 21.11. Echipele care doresc să participe la concurs trebuie să fie formate din minim 2 şi maxim 10 elevi şi un cadru didactic coordonator, toţi din aceeaşi şcoală şi să realizeze un proiect pe baza următoarelor detalii, în funcţie de grupa de vârstă: clasele I-IV – elevii trebuie să construiască fizic un orăşel din cutii de lapte, respectând cerinţele minime: minim 2 clădiri, din care una să fie o şcoală şi minim 1 din elementele următoare - copac, moară, apă curgătoare (de ex., râu). Elevii vor trebui să se folosească de cutii de carton de lapte şcolar (întregi sau fie decupate, folosind minim 1 cutie de lapte şcolar), pe care le pot asambla, desena / picta pentru a forma Oraşul de lapte. La clasele V-VIII elevii vor trebui să construiască fizic un orăşel din cutii de lapte, respectând cerinţele minime: minim 3 clădiri, din care una să fie o şcoală şi minim 2 din elementele următoare - copac, moară, apă curgătoare (de ex., râu). Elevii vor trebui să se folosească de cutii de carton de lapte şcolar (întregi sau fie decupate, folosind minim 1 cutie de lapte şcolar), pe care le pot asambla, desena / picta pentru a forma Oraşul de lapte. Dacă este nevoie, echipele pot folosi şi cutii de carton provenite în urma consumului de lapte în familie. Cadrul didactic coordonator ale echipei participante la concurs trebuie să îşi creeze un cont al echipei respective, accesând secţiunea “Concurs” şi apăsând butonul “Inscrie-te” şi să completeze integral formularul de înscriere în concurs cu următoarele date: nume, prenume, adresa de e-mail, telefonul cadrului didactic, judet, localitate, şcoala, să aleagă una din cele 2 variante din lista “Clasa 1-4” sau “Clasa 5-8”, număr de membri ai echipei, numele complet al fiecărui elev membru al echipei, numele proiectului (max. 50 caractere), descrierea proiectului (max. 200 caractere). Apoi va trebui să apese butonul „Incarca poze” şi să încarce minim 2, maxim 6 poze ale proiectului, în format .jpeg, .jpg sau .gif, cu dimensiuni de maximum 5MB (5242880 bytes). Cel puţin două dintre pozele încărcate trebuie să conţină obligatoriu proiectul finalizat în care să fie vizibile elementele obligatorii, însă pot surprinde şi procesul de realizare al acestuia.
Vor fi desemnate câte 3 echipe câştigătoare pentru fiecare categorie de vârstă fiind acordate atât premii pentru echipă, utile pentru clasă şi şcoală, cât şi premii individuale pentru copii şi cadrul didactic coordonator. În fiecare an peste 40 de ţări din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Laptelui în Şcoli. Această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în 2000 şi de atunci a devenit un eveniment anual, pe care multe ţări l-au transformat în sărbătoare naţională.
Prin programul european „Lapte în şcoli”, copiii de grădiniţă şi cei din clasele I-VIII, atât din învăţământul de stat, cât şi din cel privat, primesc gratuit lapte şi produse lactate. Distribuţia acestora este asigurată de statul român, prin subvenţiile primite de la Uniunea Europeană. Programul urmăreşte promovarea unei alimentaţii echilibrate în rândul copiilor deoarece laptele este un aliment esenţial; astfel, copiii îşi formează obiceiuri alimentare corecte. Programul european răspunde unei nevoi sociale identificate, suplinind atât carenţe nutriţionale pentru copiii care provin din familii cu situaţii sociale deosebite, cât şi nevoi educaţionale. Conform ultimelor date oficiale, în anul şcolar 2011-2012, 2.270.523 de copii, din învăţământul de masă preşcolar, gimnazial şi special au beneficiat de acest program. Pe lângă caracterul educaţional, acest program este o măsură împotriva abandonului şcolar, un fenomen îngrijorător la nivel mondial. Condiţii de participare, detalii înscriere pe www.laptescolar.ro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5