Oraşul care ne îmbolnăveşte

Oraşul şi apucăturile lui te face obez, infertil, deprimat şi te poate îmbolnavi de cancer: o spun statisticile.
In 1900 14% din populaţia lumii trăia în orase. În 2008 existau deja 50%, în 2050 ONU raportează 70%. În timpul revoluţiei industriale Anglia era notorie prin numărul mare de oameni bolnavi de astm şi boli de plămâni. Prin contrast, tot in Anglia, au apărut organizaţii de caritate care ofereau copiilor excursii gratuite la ţară, câteva zile de aer curat şi mâncare proaspătă o dată pe an. Tot în Anglia, mai precis lângă Londra, astăzi există un sanatoriu modern pentru suferinzii cu boli psihice în care baza tratamentului este mişcarea în aer liber şi hrănirea animalelor din mica grădină zoologică înfiinţată acolo. Oamenii greşesc mult şi în prezent prin mutarea lor de la ţară la oraş, abandonându-şi gospodăriile. De ce? Pentru anumite avantaje oferite de oraş? Acestea par a fi: salariul, obţinerea de hrană cu mai puţină trudă, emanciparea, apă caldă, gaz, termopane, mijloc de transport în comun, etc.
Atenţie, oraşul dăunează grav sănătăţii: o echipă de oameni de ştiinţă din Spania a făcut studii pe placentele mamelor care au născut, rezultatele îngrijorătoare au arătat că în metropolele Spaniei, în placenta mamei şi sângele copilului au fost găsite niveluri mari de Xenoestrogeni, substanţe chimice de origine industrială şi derivate care provin din petrol, adică carburanţi auto. Acestea duc la exces ponderal la naştere, obezitate, boli cardio-vasculare timpurii, probleme de infertilitate, apariţia diabetului tip II. Puţinul timp alocat naturii este un fenomen specific marilor oraşe. Consecinţe: lipsa vitaminei D care împiedică fixarea calciului în oase, obezitatea şi sistemul imunitar deficitar.
Creierul urban (uman): locuitorii din oraşe au un risc de 30-40% mai mare de a suferi depresii, atacuri de panică, bulimie. Stresul: de la aglomeraţie spaţiul personal îţi este încălcat de multe ori. Creierul uman le percepe ca un adevarat pericol, fără să ne dăm seama de cele mai multe ori.
Zgomotul şi poluarea sonoră şi luminoasă: chiar dacă nu ne dăm seama, ne consumă resursele şi ne uzează trupul şi mintea. Tratament: o doză zdravană de verde, cel puţin o dată pe saptămană reface în parte pierderile organismului.
Biofilia: reprezintă afinitatea, legătura omului cu natura, aceea legatură pe care unii au pierdut-o de-a lungul timpului. Omul şi animalele au făcut parte cândva din natură. Studiile arată: adulţii trăiesc mai mult cu 5-10 ani dacă locuiesc în preajma parcurilor, pădurilor, cursurilor de apă. Studenţii care locuiesc în camere cu vedere spre spaţii verzi au rezultate mai bune la învăţătură. Oamenii care locuiesc în blocuri au o viaţă de familie mai armonioasă când la geam sunt înconjuraţi de copaci şi plante căţărătoare.
Prin oraşele occidentului a apărut o nouă îndeletnicire: Guerilla Gardening, adică grădinarii subsersivi, anonimi. Ei nu mai aşteaptă aprobările autorităţilor şi în câteva ore, cu lopeţi, cazmale, transformă un petec de teren abandanat în spaţiu verde, plantând arbuşti şi flori. Pe când şi la noi?

BĂLAN Marius
Preşedinte PER Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5