Olimpiada Națională de Limbi Slave Materne - Cehă, Sârbă și Slovacă - la Bistrița, 26-29 aprilie, 2024

inspector școlar, prof. Elena M. Cîmpan

      În contextul multietnic și multicultural al Transilvaniei și al Banatului, învățământul în limbile materne reprezintă o preocupare constantă și înregistrează o frumoasă tradiție de-a lungul anilor. În acest sens, interesul pentru studiul limbilor materne, cehă, sârbă și slovacă, este unul semnificativ, care se conturează și prin olimpiade naționale.

     În perioada 26-29 aprilie 2024, în organizarea Ministerului Educației și în colaborare cu Uniunea Sârbilor din România și cu Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România,  va avea loc, la Bistrița, Olimpiada Națională de Limbi Slave Materne: Cehă, Sârbă și Slovacă.

     Astfel, orașul Bistrița îi va găzdui în spații de cazare hoteliere pe cei mai buni elevi (140, 40 – Limba cehă, 44- Limba sârbă, 56 – Limba slovacă), din județele Caraș – Severin, Mehedinți, Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, care au întrunit rezultate remarcabile la etapele județene ale Olimpiadei de Limbi Slave Materne: Cehă, Sârbă și Slovacă, cu profesori însoțitori (14), ce se vor preocupa și îngriji de respectivii elevi, pe toată durata Olimpiadei, și cu o Comisie Centrală, formată din 25 de reprezentanți de marcă ai învățământului în limbile cehă, sârbă și slovacă. Un total de 179 de persoane, care, cu siguranță, prin prezența lor, prin spiritul deosebit, prin prestanța remarcabilă, vor înfrumuseța locurile Bistriței, atât la propriu, cât și la figurat, orașul înscriindu-se în acea istorie vie a Olimpiadei și va face parte, de acum, din specificul acestei Olimpiade.

     „Olimpiada urmărește dezvoltarea competențelor de comunicare în limba maternă, a creativității elevilor, a inteligenței lingvistice și a competențelor sociale și civice și ... se adresează elevilor din clasele gimnaziale și liceale, capabili de performanță, creativi și cu un orizont cultural de factură umanistă, adecvat vârstei. ( ... ) Pot participa elevi care nu învață limba maternă în școală, dar consideră că au competențe adecvate în domeniu și întrunesc condițiile de calificare. (... ) La fiecare clasă se cere redactarea unui text original, pornind de la un text literar, un citat, de regulă din literatura cehă/ sârbă/ slovacă sau pornind de la o imagine, cu respectarea particularităților de vârstă ale participanților.” ( din Regulament )

      Deschiderea festivă a Olimpiadei Naționale va avea loc vineri, 26 aprilie, în Aula Magna a UBB, Extensia Bistrița, începând cu ora 17.00. Tot aici, se va desfășura și Festivitatea de Premiere, programată pentru luni, 29 aprilie, de la ora 10.00. Proba scrisă a Olimpiadei se va susține la Colegiul Tehnic Infoel din Bistrița, director, profesor, Alina Puțura, director – adjunct, profesor Melinda Botta. Din Programul Olimpiadei, mai fac parte cunoașterea orașului, cultural și artistic, printr-o activitate intitulată „La pas prin Bistrița”, și o excursie la Castelul Teleki.

       Ianko Gubani, consilier în Ministerul Educației, ne-a declarat că este pentru prima dată când Olimpiada se organizează în afara zonei cu județele unde se studiază aceste limbi, după ediția din 2017, de la București. Totodată, ne-a precizat date despre aceste olimpiade: Limba cehă se află la a 19-a ediție, Limba sârbă, la a 25-a ediție, iar Limba slovacă, cea mai longevivă, înregistrează anul acesta a 30-a ediție.

      Președinte al Comisiei de Organizare a Olimpiadei Naționale de Limbi Slave Materne: Cehă, Sârbă și Slovacă, de la Bistrița, 26- 29 aprilie, 2024, Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Bistrița- Năsăud, profesor, Mircea Cristian Nicula, crede în reușita acestui eveniment și se bucură de această frumoasă colaborare cu reprezentanți ai învățământului în limbile materne, cehă, sârbă și slovacă.

     Limbile cehă, sârbă și slovacă fac parte din grupul limbilor slave. Ceha este vorbită de aproximativ 12 milioane de oameni, în Republica Cehă, dar și în alte țări, precum SUA (Dobry den! – Bună ziua!, Dekuji! – Mulțumesc! ), sârba se vorbește de circa 8-9 milioane de oameni, în Serbia, în Bosnia și Herțegovina, în Muntenegru, dar și în America de Nord și în Australia (Zdravo! – Salut!, Dobar dan! – Bună ziua!, Hvala! Dobro! – Mulțumesc!), slovaca este vorbită de peste 6 milioane de oameni, în Slovacia, în Voivodina, în Ucraina, în Polonia, și este cea mai apropiată de limba cehă (Dobry den! – Bună ziua!, D’ akujem! – Mulțumesc! Dovidenia! – La revedere!).

     Apreciind literatura cehă, sârbă, slovacă (Vaclav Havel, Franz Kafka, Milan Kundera, de origine cehă ), muzica, arta, preocuparea pentru cultura tradițională și universală, suntem bucuroși că cei mai buni elevi, însoțiți de profesorii lor, vin să creeze lucrări originale în orașul Bistrița (Primăria și Consiliul local susțin demersul  educațional), unde se mai simt urmele lui Rebreanu și Coșbuc, pentru cei care știu să ( le ) „citească”. Le dorim rezultate bune și clipe frumoase, în plină primăvară!

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5