Octavian Harșian – Între cer și glie. O carte frumoasă, dedicată unui om adevărat

 

      "Moldova, Țara Românească și Ardealul: Asta-i pohta ce-am pohtit-o eu!"

     Așa grăit-a, cu mai bine de patru veacuri în urmă, marele Voievod Mihai Viteazul, întâiul unificator de Țară: Moldova, Țara Românească și Ardealul,  toate trei să fie una! Și una au fost cele trei provincii românești, chiar dacă Marea Unire a lui Mihai Vodă a fost de scurtă durată.

      Dar iată că după mai bine de patru sute de ani, vine și jurnalistul Traian Săsărman, rostește și el câteva, memorabile, cuvinte: "Pofta ce-am poftit-o eu e să-l văd pe inginerul Octavian Harșian, unul dintre cei mai valoroși specialiști din agricultură, Cetățean de Onoare al județului Bistrița-Nădăud.

      Și dacă a fost să fie, așa a fost: la împlinirea vârstei de 85 de ani, lui Octavian Harșian i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al județului Bistrița-Nădăud.

      "În semn de apreciere și recunoștință pentru deosebita contribuție adusă la dezvoltarea domeniului agricol, viticol și zootehnic din județul Bistrița-Nădăud, la recomandarea ziarului Răsunetul", cum stă scris în documentul cu pricina, mărturie incontestabilă peste veac Și în veacul veacului.

      Și totuși, lui Traian Săsărman, jurnalistul, i se pare că "recunoștința" nu ar fi chiar pe măsura vredniciei sale și, pe loc i-a venit o idee:  ideea nemuririi lui Octavian Harșian într-o carte. Un volum omagial, mai  bine zis.

       Zis și făcut! În trei luni de zile totul a fost gata.

       Titlul volumului: ÎNTRE CER ȘI GLIE. Sugestiv și nemaipomenit de frumos!

        CREDINȚĂ și TRADIȚIE, altfel spus, cum bine remarcă scriitorul și jurnalistul Menuț Maximinian, directorul cotidianului Răsunetul, care semneaă un Cuvânt înainte pe măsură.     

      Dar, înainte de toate, cine este și de unde vine inginerul de renume Octavian Harșian, creatorul soiului Steiniger de Dumitra, produs în cea mai nordică podgorie din România. Moșierul cu 1.200 hectare arabil, cultivate cu cereale și floarea-soarelui, 10 hectare cu viță-de-vie, 11 soiuri de struguri (8 soiuri albe și 3 negre), printre care și renumitul Pinot gris, "cel mai bun Pinot gris din Europa anilor '30 ai secolului trecut" (de la Florin Săsărman citire).                                                        

Octavian Harșian s-a născut la 2 iulie 1938 în satul Ardan, "satul de piatră", cum i se mai spune acestei localități din județul Bistrița-Nădăud. Provine, el, Harșian, dintr-o familie de învățători, precizând că bunicul și străbunicul dinspre tată au fost preoți greco-catolici.

      După actul samavolnic din fatidicul an 1940, prin cedarea Ardealului de Nord, familia lui Harșian se refugiază în România, într-un sat de lângă Teiuș: Geomal. Tatăl său a fost înrolat  în armată și trimis pe front, luptând contra rușilor, ca infanterist, în linia întâi. Este rănit în lupta de la Sevastopol.

      După terminarea războiului, familia lui se mută în Sângeorzul Nou, unde va urma școala primară și gimnazială. La dorința tatălui său, face studiile liceale la Nădăud, "acolo unde  spiritul patriotic de urmași ai grănicerilor era în inimile tuturor românilor". La insistențele unchiului său, Alexandru, licențiat în Drept la Paris și mare moșier, urmează Facultatea de Agronomie la București, iar după terminarea facultății, i se oferă  un post în învățământul universitar, post pe care l-a refuzat, șase luni va lucra într-o unitate C.A.P. din Bărăgan. Alte șase luni, la C.A.P. Teaca, după care, prin transfer în interesul serviciului, la I. A. S. Dumitra, unde parcurge toate treptele profesionale, de la inginer stagiar la director. 

      După revoluția din decembrie 1989, demisionează de la I. A. S. Dumitra, și merge mai departe pe cont propriu. Se pensionează în 2002, dar își continuă activitatea profesională și ajunge acolo unde îl vedeți acum, ca să zic așa. Locuiește în Dumitra, cu soția, tot ingineră, fostă colegă de facultate. Au un fiu, Călin, intreprinzător privat.

      Dar să revenim la volumul omagial, alcătuit și îngrijit de Traian Săsărman, jurnalistul, apărut recent la Edutura SOLON din Bistrița.

      Cartea are următoaele capitole. La taifas cu presa, Evocări, Amintiri din alte vremuri, Din Cartea de onoare, Album de familie, Diplome, medalii, distincții, Imagini de pe moșia lui Harșian.

      În acest volum semnează: Petre Daea, ministrul agriculturii, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Florin Săsărman, Claudia Andron,  Liana Mureșan, Bianca Sara, Gheorghe Șanta, Aurel Podaru, Sabin Ilieș, Ionică Scridon, Preot greco-catolic Ioan Vasile Frișan, Aurel Onigaș, Mihai Bilegan, Titus Feier, Romeo Florian, primarul comunei Lechința, Gheorghe Bălăjan – primarul comunei Dumitra, preotul Ioan Moldovan, Halasz Edmund și alții.

      În Cartea de Onoare: Varujan Vosganian, scriitor, un prieten, Fizician dr. Lidia Purghel,  Prof. univ. dr. Purghel Fr, Flavius Buzilă Hara, Col. Emil Baciu, Dorin Dușa, P. S. Florentin, Eparhia Geco-Catolică de Cluj-Gherla, Cătălin Ivan, Alexandru Făgărășan.

      Bine scrisă și bine receptată de cititori, CARTEA se citește cu plăcere și cu mare interes. O carte frumoasă, incitantă, dedicată unui om adevărat.

                                                                                                                

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5