Întâlnirea de proiect ERASMUS+

Oaspeţi din Cehia, Portugalia, Lituania, Italia, în Salva

Prof. Vasilica Găzdac, #AmbasadorErasmus

În perioada 09-13.10.2023, Școala Profesională “Tiberiu Morariu” Salva a fost gazda evenimentului de formare în cadrul Proiectului Multilateral Erasmus +: “Be Digi, Be Eco, Be In” avand nr: 2021-1-CZ01-KA220-SCH- 000027739, sub forma schimburilor de elevi pe termen scurt. Întâlnirea de proiect s-a desfășurat la Școala Profesională Tiberiu Morariu, Salva găzduind 54 de elevi și cadre didactice din scolile partenere iar această săptămână a fost aleasă deoarece s-au marcat #ZileleErasmus2023 la nivel european.

Alături de reprezentanţii școlii din Salva, 20 profesori și 80 de elevi la această întâlnire de proiect au fost prezente grupuri de profesori și elevi din școlile partenere astfel: Republica Cehă, Gymnazium Josefa Boska, Cesky Tesin, 4 cadre didactice și 10 elevi; Portugalia, Agrupamento de Escolas de Pinheiro, Penafiel, 4 cadre didactice și 10 elevi; Radviliskis Lizdeika Gymnazium, Radviliskis, Lituania, 4 cadre didactice și 10 elevi și din Italia, Liceo Giordano Bruno, Torino, 4 cadre didactice și 8 elevi. Mulțumesc cu această ocazie conducerii instituției, colegilor profesori și elevilor implicați în buna defășurare a activităților pentut eforturile depuse în această săptămână interactivă.

            Ținând cont de obiectivele proiectului, activităţile desfăşurate în această săptămână au avut ca teme: dezvoltarea spiritului de echipă între elevii europeni implicați, rezolvarea sarcinilor de grup oferite elevilor prin intermediul unor  aplicații digitale, activități in-door și outdoor în împrejurimile Salvei, activități de socializare, conferința de diseminare la ISJBN, excursie la Salina Turda si Cluj-Napoca și asistența la lecții.

Profesorii au fost implicaţi în work-shopuri derulate în cadrul școlii române, asistențe la ore, discuții referitoare la materialele încărcate în web-site-ul proiectului, discuții referitoare la spațiile eTwinning ale proiectului,planificarea schimburilor de grupuri de elevi pe termen scurt în următoarele luni din Portugalia și Cehia, evaluarea raportului intermediar, vizite pe teme culturale, geografice și istorice în centrele Bistriței și Cluj-Napoca. Profesorii participanți au purtat discuții despre Beneficiary Tool, despre metodele de învățare utilizate în școala română, despre specificitățile sistemului de educație din România, despre satul Salva cu elemente de geografie locală specific și comparații între diversele zone geografice europene.

Profesorii și elevii participanti și-au îmbunătățit competențe lingvistice, competențele digitale, competențele geografice, competențele civice, competențele sociale, vizitând și asistând la activități în unitatea de învățământ din România și în cadrul vizitelor tematice din diverse locații derulate în a doua parte a zilei. De asemenea, s-a discutat despre planul de diseminare al proiectului prin derularea de activități pentru creșterea gradului de vizibilitate si diseminare iar un bun exemplu dat de școala română în acest sens a fost organizarea  conferinței de diseminare: “Let s connect Europe- Să unim Europa” derulată în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și doamna inspector prof. dr. Doina Macarie, marți 10 octombrie 2023. Mulțumesc pentru sprijin doamnei director prof. Romana Iulia Fetti, colegelor #AmbasadorErasmus ( Cîmpean Emese și Flavia Precup ) și altor colegi din comunitatea Erasmus+ a județului care au participat la conferința noastră.

Experiența de valorizare a proiectului de către școlile partenere derulată în cadrul evenimentul enunțat mai sus a fost derulat cu ocazia zilelor Erasmus, #ErasmusDays2023 marcat la nivel european. În acest context suntem mândri că instituțiile din România au marcat aceste zile prin organizarea de numeroase activități și evenimente, clasând țara noastră pe un onorabil loc 4 la nivel european.

Elevii și profesorii europeni au fost impresionați de Geografia și istoria României această experiența educațională a fost evaluată prin intermediul chestionarelor de evaluare finale și prin intermediul testimonialelor video ale elevilor și profesorilor străini .

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5