Proiectul Erasmus ICT Olympic Games

Oaspeţi din 4 ţări la Palatul Copiilor Bistrița

În săptămâna 4-8 aprilie a.c., la Palatul Copiilor Bistrița s-a desfășurat cea de-a treia întâlnire de proiect, între instituții de învățământ din Bulgaria, Turcia, Italia și România. Activitățile au constat în concursuri de informatică, workshop-uri interactive, vizite de studiu, prezentări tematice, ateliere tradiționale etc.Mobilitatea transnațională s-a derulat în system hibrid (atât activități online, dar și față în față). Partenerii bulgari (15 elevi și 2 profesori), alături de echipa bistrițeană au participat fizic, iar cei italieni și turci – online.

La Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, Bistrița-Năsăud, echipele țărilor partenere au prezentat materiale multimedia legate de problematica Fear of missing out (FOMO) sau frica de a rata, atât de răspândită în rândul adolescenților și tinerilor. Ioan Pintea, managerul  Bibliotecii, a vorbit despre literatura bulgară, preocupându-se și de organizarea unei expoziții de carte bulgară.

La Palatul Copiilor s-au derulat prezentări care au abordat subiecte legate de orientarea profesională, proiecte și programe derulate în țările instituțiilor de învățământ partenere, susținute de profesoriiparticipanți fizic și online, workshop-ul experienţial pentru elevi „Prietenie europeană”, ce a evidențiat „unitatea în diversitate”, ateliere tematice, de robotică, sportive și artistice, coordonate de profesorii Palatului. La concursul de informatică desfășurat în primele două zile ale întâlnirii, organizat pe probe teoretice și practice, au participat elevi înscriși la activitățile proiectului, din cele 4 țări partenere.

Explorarea orașului Bistrița a cuprins, pe lângă obiective istorice, culturale, instituții școlare, parcul municipal,și vizionarea unor expoziții panotate recent la Galeriile Casa cu Lei și Arcade 24. O zi a fost destinatăvizitării centrului universitar Cluj-Napoca. Tinerilor informaticieni le-a fost prezentatăFacultatea de Informatică de la Universitatea Babeș-Bolyai, aceștia interacționând cu asistenți și profesori universitaricare i-au convins o dată în plus că industria tehnologiei este în plină expansiune și generează o mare parte dintre meseriile viitorului. Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca a constituit un alt obiectiv important, alături de centrul istoric și cultural clujean, care încântă mereu cu aerul medieval și frumuseţea arhitectonică a construcţiilor.

Ziua tradițională a debutat cu vizitarea secțiunii etnografice la Complexul Muzeal BN, continuând pe Valea Bârgăului.  Partenerii noștri au beneficiat de ospitalitatea autohtonă, fiind întâmpinați cu pâine și sare, bucurîndu-se de parada costumelor populare, de servirea unor bucate tradiționale. S-au organizat ateliere de preparat pâine și de tors. Panorama Lacului Colibița a rotunjit periplu prin Munții Bârgău și Călimani.

Cina festivă a avut loc la Conacul verde din Bistrița, în compania doamnei inspector pentru proiecte educaționale, Doina Macarie, și a doamnei director de la Palatul Copiilor, Diana Morar, care au întărit ideea că  aceste experiențe educative  deschid perspective nebănuite, apreciind efortul depus în acest sens în special de coordonatorii de proiect.

Oportunitățile oferite de Proiectele Erasmus aduc un plus de valoare în formarea educativă, culturală, socială a celor implicați și dovedesc că dialogul multi-educațional poate  concilia, poate descoperi soluții la varii dileme educative și, mai ales, demonstrează că prietenia europeană nu e doar un slogan.

 Prof. Iulia Istrate – coordonator

Prof. Ionela Nușfelean – membru

Palatul Copiilor Bistrița


 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5