Oameni „însemnați”

      Mulți teologi afirmă că „Dumnezeu lucrează asupra semenilor noștri prin oameni”, pe care i-a înzestrat cu o capacitate deosebită ce le dă posibilitatea să pătrundă neînțelesuri, să convingă, să arate cele mai potrivite căi și mijloace prin care putem trăi în armonie cu principiile vieții creștine, cu noi înșine, cu semenii noștri, cu natura înconjurătoare, cu binele și cu răul, etc.

   Un asemenea om, trăitor în a doua jumătate a sec. IV și prima jumătate a sec.V, a fost  „Fericitul  Augustin” (354-430), filozof creștin și teolog, învățăturile căruia au devenit în Evul Mediu foarte apreciate.

   Iată  câteva  dintre  cugetările  sale   ...

  1. Voința din noi este întotdeauna liberă, dar nu întotdeauna bună !.
  2. Nenorocirile omenești se trag din faptul că ne desfătăm cu ceea ce ar trebui să folosim și folosim ceea ce ar trebui să ne desfete !.
  3. Crede că poți înțelege !.
  4. Răul se numește și ceea ce omul face, și ceea ce îndură. Primul e un păcat, al doilea o pedeapsă. Omul face răul pe care îl dorește, și-ndură unul pe care nu și-l dorește.
  5. Dragostea față de cele trecătoare o poți alunga doar simțind dulceața celor veșnice.
  6. Nimeni nu e capabil să-l găsească pe Dumnezeu, dar să nu crezi dinainte în ceea ce vei afla pe urmă.
  7. Rațiunea este privirea sufletului, cu ajutorul căreia, el singur, fără mijlocirea corpului, luminează cele adevărate.
  8. Desăvârșirea stă în cunoașterea de către om a propriei nedesăvârșiri.
  9. Felul în care se îmbină sufletele cu corpurile este absolut uluitor și cu desăvârșire de nepătruns pentru om, dar, totuși, acesta este omul !.
  10. Ce înțeleg, aceea și cred, dar nu tot ce cred și înțeleg. Există multe lucruri pe care nu le poți ști, e totuși util să cred în ele.
  11. Defectele dispar,  dar esența  rămâne !.
  12. Îmi doresc să-l cunosc pe Dumnezeu și sufletul și numic în plus.

 

                                Prof.   Rus  Augustin

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5