O viață dedicată învățământului și culturii

Este o binecuvântare pentru Năsăudeni faptul că s-au împrietenit cu cărturari de mare prestanță din diferite zone ale țării prin ASTRA, printre care și prof. universitar dr. Elena Macavei, recunoscută pe plan național ca un cercetător de vocație în domeniul psiho-pedagogiei.
La împlinirea a șapte decenii de viață, colegii, prietenii și colaboratorii i-au dedicat un volum omagial în care au consemnat 53 cărturari, profesori universitari, scriitori, ziariști și cărturari străini, deoarece a studiat peste 30 de ani tainele culturii chineze, dobândind cunoștințe aprofundate despre civilizația chineză, cunoscând foarte bine cultura civilizației antice a Chinei cât și a civilizației contemporane. Prietena Năsăudenilor, Elena Macavei, președinta Secțiunii Pedagogice a Astrei Centrale Sibiu, a făcut cunoscut publicului larg prin cele peste 180 de articole apărute în ziare și reviste de specialitate, prin cele peste 150 de studii în volume și reviste de profil psihologic și pedagogic, prin cele 19 cărți și volume coordonate.
Și-a legat numele de Sibiu, unde a slujit 35 de ani, unde generații de elevi, studenți, dascăli și părinți au beneficiat de experiența și profesionalismul său.
În paralel cu activitatea didactică a avut o prodigioasă activitate științifică, încununată în anul 2003, cu Premiul Academiei Române „Constantin Rădulescu Motru” și cu primirea Ordinului “Meritul Pentru Învățământ în grad de ofițer” pentru cele două volume: “Pedagogie. Teoria Educației”, Editura Aramis București, 2001, 2002.
Este prezentă bibliografic în: Dicționarul Enciclopedic Științele Educației, 2007, 2008, coordonator general Eugen Noveanu, în Enciclopedia Personalităților din România, ediția a V-a.
Este apreciată în țară pentru operele sale ”Familia și Casa de Copii”, ”Pedagogie Propedeutică Didactică”, EDP București 1997, ”Prostituția între ignorare și mistificare” editura Antet, București 2005, ”Lucian Blaga, Viața și Opera”, ”Surâs, lacrimă, speranță”, publicistică volumele 1 și 2, ”Umorul în Publicații Astriste”, ”Țiganii (Romii) Realități și Perspective”, ”Pelerini în Țara Sfântă”, ”China un univers fascinant de cultură și civilizație”, ”Bicentenarul nasterii Mitropolitului Andrei Șaguna”, ”Asociațiunea Astra și Adunările Generale”, ”Asociațiune Astra și Ctitoriile”, ”Asociațiune Astra și Academia Română”.
Profesoara Silvia Pop din Blaj președinta Astrei Blăjene spune: ”Elena Macavei rămâne pentru noi un reper de gândire și comportament uman”. Profesor Dr. Luminița Cornea din Covasna – Harghita spune: ”Cărțile Elenei Macavei excelează prin probitate științifică, prin sistematizarea și evaluarea materialului documentar, cu o încărcătură emoțională puternincă, chiar tulburătoare”. Ioan Mititean din Năsăud spune: ”Doamna Elena Macavei a îmbrăcat încă din tinerețe haina modestiei, având și azi aceeași vigoare și o prospețime ca o călăuză printre scriierile pedagogice. Prin literatură își regăsește liniștea și își umple viața, punând bazele unei vieți spirituale desăvârșite”.
Profesorii universitari dr. Doina și Gelcu Maksutovici, București spune: ”Sunt prea puține cuvintele pentru a vorbi despre un asemenea OM competent, delicat și vertical”. Colonel Ștefan Cornel Rodean scrie: ”Pentru mine doamna Elena Macavei este un adevarat monument de cultură, de profesionalism, de seriozitate”. Pofesor universitar dr. Inginer economist Nicolae Georgescu, rectorul Universității ”Alma Mater” din Sibiu, membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe spune: ”Caracteristica generală a întregii activități desfașurate de către Elena Macavei poate fi definită ca o simbioză perfectă între: Muncă - Știință – Talent – Inspirație și Suflet Cald”.
Închei folosind cuvintele lui Henri Amiel: ”A trăi înseamnă a te vindeca și a te reînnoi în fiecare zi și, de asemenea a te regăsi și a te recuceri”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5