O vară a scrisului

Melania Cuc ne-a obişnuit în scrierile ei cu aducerea în prim plan a lumii de dincolo de lume. Personajele fiind integrate într-un sistem al valorilor în care de cele mai multe ori esenţa este lumina.
Romanul „Vara leoaicei”, apărut la Editura Zip din Bucureşti, aduce chipuri din lumi diferite, din secole diferite, istoria fiind purtată prin intermediul penei scriitorului pe meridiane unice.
Suişuri şi coborâşuri, timp împietrit, cavaleri crucificaţi şi, dincolo de toate, sufletul Martinei Sâmbure, cea care va descoperi, printre antichităţile ei, cum viaţa clocoteşte dând abur pentru viziunea unui alt timp. Însoţită de gândurile bunicii, Olga Sâmbure, nevasta generalului, Martina va străbate un drum de secole, de la viteza internetului ajungând în epoca nebunilor frumoşi, unde-l întâlneşte pe Johanes de Herseny. Interesant este modul în care Melania Cuc ştie să-şi ghideze personajele astfel încât doctorul în istoria artei – Martina Sâmbure, moştenitoarea averii de la Glodoasa, dar şi a frumuseţii mamei – Eliza, îşi construieşte un vis. Scriitorul este cel care în toată această ţesătură romanică îşi aşază cu precizie fiecare personaj, conturând stări de fapte, situaţii bizare, dar şi lucruri aşezate. O lume în care craiul de ghindă, prins în răşina amintirilor, iese aievea unor personaje fabuloase din carte, acum, din Codex Anonimous. Doctorul Damian va fi cel căruia eroina noastră i se confesează, povestea ei devenind tulburătoare precum fascinaţia pentru o lume a circului.
Spaţiul şi timpul sunt străpunse de om prin intermediul unei oglinzi care dă sens precum în piesa de teatru „Vara leoaicei” fiecărui element al vieţii.
Romanul Melaniei Cuc poate fi subiectul unui film, în care medievalul îşi spune cuvântul, peisajul urbanului post-modern fiind estompat de gândurile celor din trecut. Realul şi fantasticul îşi dau mâna astfel încât întâlnim un drum al omenirii pe care ne-am întoarce întotdeauna pentru a descoperi noi valenţe. Melania Cuc ştie să aibă grijă de personajele ei, astfel încât fiecare nume din carte devine un model cel puţin pentru un cititor.
Melania Cuc stă de vorbă cu fiecare personaj, dându-i chip, viaţă şi personalitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5