Nunta tradițională de pe Valea Țibleșului, pusă în scenă de micii artiști, la Cercul pedagogic de la Școala Gimnazială Spermezeu!

Director: Elisabeta-Adriana Nistor

          Joi, 20 aprilie 2023, Şcoala Gimnazială Spermezeu a fost gazda Cercului Pedagogic al învăţătorilor, Centrul Metodic XII, având tema: “ZESTREA NATALĂ – cultură şi civilizaţie”.

           La cerc au participat învăţătorii din comunele Spermezeu, Ciceu Mihăieşti, Reteag, Ciceu Giurgeşti, Negrileşti, Uriu, Căianu Mic şi Târlişua, bucurându-se de prezenţa doamnei inspector pentru învăţământ primar, Florean Smaranda.

          Pentru că încă la Spermezeu se păstrează roadele culturii locale cu oameni care împărtășesc povești de viață, ziceri și cântece de dor și de drag, tema propusă s-a potrivit de minune a fi realizată în şcoala noastră.

Învăţătoarele, alături de elevi, ne-am implicat cu dăruire în realizarea materialelor şi activităţilor prezentate: realizarea unui PPT având ca tema Spermezeu- vatră de cultură şi civilizaţie, Nunta de la Spermezeu - prezentarea obiceiului de nuntă tradiţională (chematul la nuntă - druşte şi stegari, îmbălţitul miresei, dialogul tarostilor, alaiul de nuntă, strigatul în prag, închinatul miresei, închinatul pomului, datu’ găinii, joc).

Pentru că nunta presupune mult fast şi veselie, am ales acest moment pentru activitatea practică, elevii participând cu interes şi entuziasm în derularea programului. Pentru reuşita acestui moment am beneficiat de sprijinul părinţilor care au asigurat costumele populare, recuzita (steagul, găina, pomul, colacii, turtele din pom, covoare, ştergare etc).

Locul ales pentru desfăşurarea acestei activităţi a fost curtea Casei Tradiţionale de pe Văile Ţibleşului, casă amenajată și donată de Episcopul Macarie Drăgoi, care spunea: “Omul vechi piere. Omul născut de satul tradiţional e pe cale de dispariţie şi, spre deosebire de creaţiile sale, nu poate fi muzeificat. Şi aceasta este cea mai mare tragedie a timpurilor noastre…”

Tocmai, de aceea, aceste activităţi extraşcolare au rolul de a oferi cele mai eficiente şi oportune modalităţi de valorificare a tradiţiilor, obiceiurilor şi datinilor populare locale. Prin varietatea lor, copiii pot să cunoască şi să preţuiască mai mult trecutul poporului nostru întrucât pierderea acestor valori ar duce la dispariţia românului adevărat.

        PS Macarie Drăgoi spunea:  “Undeva, în cenușa vremilor și a imperiilor, pâlpâie, încă, în resturi de tăciuni, focul viu al unei vechi civilizații românești. Fi-vom oare vrednici să însuflețim și să trezim la viață acel foc sau îl vom lăsa să se stingă?”

Mulţumim pentru sprijinul acordat domnişoarei director Nistor Elisabeta Adriana, domnului primar Hognogi Sorin, preotului paroh Buta Simion şi nu în ultimul rând domnului director Vaida Lucian de la Muzeul Grăniceresc Năsăud.

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5