Nicolae Pitiş a dus Trofeul rapsozilor în Lăpuşu Românesc

Ediţia a VII-a a Festivalului „La poale de Ţibleş”, dedicat rapsozilor populari, a adus, la Tîrlişua, câţiva dintre cei mai talentaţi rapsozi atât din judeţ, cât şi din Maramureş.

Manifestarea a debutat prin cuvântul de bun venit al primarului Ştefan Negrean şi al directorului Centrului Judeţean pentru Cultură, Florin Vasile Şomlea, care au subliniat importanţa promovării valorilor din lumea satului. În acompaniamentul tarafului tradiţional al CJC, coordonat de maestrul Anghel Urs, au prezentat câte o doină şi un cântec ritmat, dar şi obiceiuri străbune, rapsozi cu vârsta între 30 şi 80 de ani. Juriul de specialitate a cărui preşedinte a fost etnologul Emilia Ometiţă, din care au făcut parte artista Marinela Zegrean Istici, învăţătoarea Floarea Pop (iniţiatoarea festivalului), Menuţ Maximinian – jurnalist, dar şi Ancuţa Aron Vârtic, fiica regretatei Codruţa Aron Vârtic de la Radio Cluj, a avut o sarcină grea, notele fiind acordate în funcţie de autenticitatea repertoriului, tehnica de interpretare, ţinuta artistică, precum şi modul în care au fost prezentate obiceiurile.

În urma jurizării s-a stabilit ca trofeul celei de-a VII-a ediţii să meargă în judeţul Maramureş, la rapsodul Nicolae Pitiş, de 73 de ani, din Lăpuşu Românesc. La categoria instrumentişti, locul I a fost obţinut de Teodor Burzo din Suciu de Sus, la categoria de vârstă 30-50 ani, la solişti vocali, locul I a rămas în comună la Eugenia Horoba din Molişet, iar la categoria 50-80 ani, locul I a fost primit de Aurelia Bozga din Larga şi Ioana Simionca din Sebiş. Pe lângă premii şi menţiuni au fost acordate şi două premii speciale, premiul „In memoriam Codruţa Aron Vârtic” oferit de Ancuţa Aron Vârtic lui Nicolae Pitiş şi premiul special al juriului instrumentistului Pavel Monda din Prundu Bârgăului.
Festivalul, prezentat cu profesionalism de îndrăgita artistă şi om de televiziune Maria Dan Golban, a avut în recital soliştii de la „Dor Românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud : Ioachim Spân, Veronica Bălan, Felix Gălan, Ioan Dordoi, alături de invitaţii speciali Maria Dan Goban, Marinela Zegrean Istici şi Dumitru Ciupa.
O ediţie frumoasă, organizată de Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Cultură, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Tîrlişua, Căminul Cultural Tîrlişua şi Asociaţia Perpetuum Artis Agrieşel. Pentru modul în care au decurs lucrurile organizatorii merită felicitări, menţionând aici doar pe animatorii culturali Floare Pop şi directorul Căminului Cultural, Ionuţ Pop.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]