Natalitate, în scădere accentuată în judeţ

În anul 2010, în judeţul Bistriţa-Năsăud s-au înregistrat 3.528 de naşteri, cu 35% mai puţin decât în anul 1990 când s-au înregistrat 5.420.

De mult timp, dar în special în ultimii cinci ani, la nivel naţional se constată o scădere alarmantă a natalităţii.

Tot mai frecvent, statisticile actuale evidenţiază faptul că numărul naşterilor este depăşit de cel al deceselor, iar declinul demografic resimţit începând din anii ‘90 a devenit din ce în ce mai accentuat.

Potrivit jurnaliştilor de la Econtext, România se stinge încet. De asemenea, există multe prognoze internaţionale, care consideră că România va fi printre primele ţări care vor dispărea sau ca populaţia se va înjumătăţi în câteva decade.

Sunt studii peste studii care avertizează ca românii sunt tot mai puţini, iar acest fapt este o realitate.

Această situaţie negativă este explicată şi prin stresul cotidian, viaţa agitată şi trepidantă la care sunt supuşi permanent potenţialii părinţi, ceea ce afectează serios capacitatea productivă a cuplurilor. O altă cauză importantă este nivelul de trai scăzut, care îi determină pe mulţi să amâne momentul sau chiar să abandoneze definitiv ideea de a aduce pe lume un copil, pe care apoi nu vor avea mijloacele necesare să-l crească într-o lume marcată de criză şi nesiguranţa zilei de mâine

,,Chiar şi judeţele Moldovei, care altădată erau pe primele locuri la natalitate, şi-au mai pierdut din acest elan în ultimii ani”, scriu jurnaliştii de la Econtext.

În 2010, s-au născut 21.147 de copii în Bucureşti, mai mult decât dublu faţă de următoarea clasată, care este judeţul Iaşi. In Iaşi s-au născut anul trecut 9.499 de copii.

Următoarele poziţii sunt ocupate de Constanţa (8.161 de nou-născuţi), Suceava (8.001), Bacău (7.305), Prahova (7.172), Cluj (6.839), Timiş (6.837).

Iar pe ultimele poziţii regăsim judeţele mici, gen Covasna, Tulcea, Sălaj. Judeţul Bistriţa-Năsăud ocupă locul 22 pe harta natalităţii, cu 3.528 de nou-născuţi.

Mai multe informaţii puteţi obţine accesând linkul:

http://www.rasunetul.ro/guvern-tva-ul-platit-proiectele-europene-devine-cheltuiala-deductibila

Comentarii

12/11/11 14:36
Vizitator

Pai, lasati ca tiganii si familiile de "pocaiti" ( protestanti si neoprotestanti) azi maine or sa conduca EI aceasta tara. Astia "fac" copii pe banda rulanta, atata vreme cat statul prin politica sa le da tot felul de ajutoare din "banii publici" ai nostrii ai tuturor. Ei isi "fac deliciul nuptial"... ca era sa zic altfel... si noi, n-avem decat sa-i "tinem"... !!! Eu unul nu as da absolut nici un fel de ajutor pentru copii. Cine-i " face " cu nesabuita" , n-are decat sa si-i tina si acestia sa le "manance si urechile" daca n-au "masura" .
In tara asta, circa 4 milioane de oameni sunt care muncesc si tin in spate restul populatiei ... si ne miram de ce nivelul nostru de trai este atat de scazut la modul general. Parerea mea este ca in Romania , dupa resursele economice si locurile de munca de care dispunem,ar fi suficienti vre-o 15 milioane de locuitori...
In America de exemplu,de la stat , nu exista nici un fel de alocatii si "ajutoare" pentru copii . Ajutoarele sunt organizate de biserici, in randul mebrilor acestora si atat. la noi de ce nu se face la fel ? La noi, "iesitul la pensie" ( alimentara) deja este o noua "ocupatie"... Pentru ce ne trebuie o natalitate "crescuta" daca n-avem ce le da de lucru nici la astia pe care-i (mai) avem...?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5