Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş: Becleanul este un simbol naţional în absorbţia fondurilor europene. Centrul Social de Zi, inaugurat în prezenţa oficialităţilor

 

Joi, la Beclean, a avut  la evenimentul de prezentare al Centrului Social de Zi, obiectiv realizat din fonduri europene, cu o valoarea totală de aproximativ 5 milioane de euro. Proiectul este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 13 – „Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”, Prioritatea de investiţii 9b – „Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare”, Obiectivul specific 13.1 - „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”.

La evenimentul festiv au dat curs invitaţiei primarului Nicolae Moldovan, alături de ministrul Finanţelor Publice – Marcel Boloş  şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud – Radu Moldovan, senatorii Ioan Deneş, deputatul Daniel Suciu, prefectul Teofil Cioarbă, subprefecţii Ioan Zăgrean şi Decsei Atilla, managerul SCJU Bistriţa – Gabriel Lazany, şef Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice – ec. Dorina Cicioc, directorul executiv AJPIS B-N – Ani Bob, inspectorul şcolar general Cristian Nicula, primarii Paul Ştir (Căianu Mic), Sorin Hognogi (Spermezeu), Ioan Mureşan (Nuşeni), Sorin Sfintean (Şieu Odorhei), Dumitru Costin (Negrileşti), reprezentanţi ai ADR Nord-Vest, consilieri locali.

Centrul Social de Zi oferă servicii socio-medicale complexe, mai precis oferă terapii cu unde șoc Shockwave, Drenaj limfatic, Magnetoterapie, Electroterapie, Kinetoterapie, Terapie prin mișcare, Sală de Fitness, Terapie cu unde scurte Shortwave, Terapie prin radiofrecvență, Laseroterapie, Sală de recuperare prin termoterapie, Împachetări parafină, Împachetări nămol, Baie galvanică 4 celule, Hidromasaj. Mai există Cabinet medical, Cabinet consiliere psihologică și Cameră de relaxare, plus spații administrative. Frumusețea Centrului Social de Zi o reprezintă pista de biciclete și zona pietonală 1 kilometru, precum și spațiul de joacă exterior de 1ha de care se bucură deja zeci de copii zilnic, precum și Amfiteatrul verde în aer liber unde se vor organiza periodic spectacole și vizionări de film.

Centrul Social de zi cuprinde terapii de recuperare fizică și psihică prin intermediul aparaturilor de ultimă generație, care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru toate tipurile de persoane, inclusiv categorii vulnerabile. 

„Avem aparatură de ultimă generaţie – sigur, asta presupune şi nişte condiţii aparte şi un personal aparte. Aţi văzut o parte din personalul pe care am reuşit să-l angajăm, doar de ieri o parte din personal şi-a început munca. Vom căuta medici de specialitate. Doamna Vlăduţiu ne asigură tranziţia până când vom găsi medici de specialitate. Odată cu preluarea clădirii, aparaturii şi a tot ceea ce este necesar, ne vom adresa doamnei Ani Bob şi, într-un registru aparte trebuie să-l legiferăm în aşa fel încât să putem începe procedurile. Şi acest centru se adresează, 90%  pentru beneficiarii cu titlu gratuit, de data aceasta numai beclenari, nu mai face parte din GAL Ţinutul Haiducilor. Avem deja aproape 1000 de beneficiari pe care i-am selectat prin şedinţele de Consiliu Local, care vor putea, gratis, să vină să se înregistreze şi să facă o procedură în funcţie de necesităţile şi problemele pe care le au”, a declarat primarul Nicolae Moldovan.

În mesajul său, primarul Nicolae Moldovan a mulţumit tuturor oficialităţilor prezente, în primul rând ministrului Marcel Boloş, cu care a colaborat la ADR Nord-Vest şi apoi ministru al Fondurilor Europene, Instituţiei Prefectului, preşedintelui Consiliului Judeţean cu care are un perteneriat de peste 20 de ani, proiectantului şi constructorului.

         „Nicolae Moldovan a devenit un brand de bune practici, nu numai la nivelul judeţului nostru, ci la nivel european.  E o dovadă vie că atunci când îţi iubeşti comunitatea, când doreşti să faci ceva pentru semenii tăi, nu poţi avea niciun fel de piedică. De fiecare dată când vin la Figa îmi aduc aminte de vizita noastră împreună. Cred că am stat undeva acolo unde acum sunt cabanele şi mi-a arătat doi bivoli şi mi-a spus că acolo face staţiune. Nu l-am dezarmat şi nu l-am descurajat, dar în mintea mea m-am gândit că dată mă mai cheamă de două ori trebui să-i recomand un consult. Nu m-a mai chemat decât atunci când am inaugurat ceva. E dovada vie că se poate face ceva din nimic. Pe toţi oamenii de bună credinţă i-aş ruga să facă un exerciţiu de memorie şi să se gândească cum arăta Becleanul acum 20 de ani sau acum 15 ani şi cum arată astăzi. Vă spun cu mare regret că îmi pare rău că în municipiul reşedinţă de judeţ, unde funcţionează şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, oamenii nu au astfel de beneficii pentru recuperare. În schimb, mă bucur foarte mult că un procent foarte mare, mai mult de două treimi, din punct de vedere al persoanelor vârstnice, cu probleme şi cu dizabilităţi, activitatea DGASPC este în proporţie covârşitoare în Beclean şi, odată cu inaugurarea şi a acestui centru, mulţi dintre beneficiarii serviciilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, într-un parteneriat cu Primăria Beclean, proprietarul acestui centru, vor putea beneficia de aceste servicii. Mă bucur foarte mult că se întâmplă astfel de lucruri”, a declarat preşedintele Radu Moldovan.

Preşedintele Consiliului Judeţean a subliniat şi rolul specialiştilor de la ADR Nord-Vest, dar şi de la OJFIR BN, care îi sprijină pe primari în derularea fondurilor europene. „E o muncă de echipă. Nu întâmplător, ADR Nord-Vest este de departe pe primul loc şi, după multe locuri libere urmează alte ADR-uri din ţară, lucru care ne obligă. (…) Domnule ministru, încă odată mulţumesc pentru tot sprijinul pe care ni l-aţi acordat tuturor entităţilor care lucrează cu ADR Nord-Vest. Felicitări tuturor colegilor de la ADR Nord-Vest care sunt foarte buni profesionişti şi au uitat dictonul bugetarilor „nu se poate” şi se aşază la masă cu fiecare dintre noi şi să căutăm soluţii pentru a putea duce, în continuare, proiectele mai departe şi să facem absorbţii, aşa cum am făcut în exerciţiul financiar care se apropie de final. Vă doresc ca şi la nivel naţional să vă apropiaţi, domnule ministru, acum în calitate de ministru de Finanţe, cu Guvernul României, de absorbţiile pe care aţi reuşit să le faceţi la nivelul ADR Nord-Vest. Nicu, felicitări încă o dată. Am înţeles că ai câştigat cele cinci hectare pentru Grădina Transilvania. Cred că de acum Băile Figa merg către Beclean, pentru că mai ai ceva suprafeţe. Mă bucur foarte mult că oamenii din zonă pot beneficia nu doar de zonă de recreere, dar şi de condiţii de tratament la cel ami înalt nivel. Este încă o dovadă a unui om vizionar care şi-a extins oraşul găsind soluţii să ofere cartiere noi şi locuri bune pentru a se putea extinde oraşul. Mă gândesc foarte serios – ori să te transferăm la Bistriţa, ori să te clonăm”, a mai spuis preşedintele Radu Moldovan.

Subprefectul Ioan Zăgrean a menţionat că a contribuit la acest proiect de mai bine de 20 de ani, în calitatea pe care o avea la acea vreme, de consilier local. „Am participat încă de la prima hotărâre de Consiliu Local, când s-au pus bazele acestei staţiuni. Îl ştiu pe Nicu Moldovan, ambiţios care atunci când îşi pune ceva în cap duce la bun sfârşit, te felicit pentru acest lucru şi-ţi doresc, domnule primar, ca tot ceea ce ţi-ai propus, atât pe plan administrativ, cât şi politic să se împlinească. Nicolae Moldovan este un model de primar nu numai pentru Bistriţa-Năsăud, aş spune chiar pentru ţară. Becleanul a atras cele mai multe fonduri europene şi sunt mândru că fac parte din această comunitate”, a precizat subprefectul Ioan Zăgrean.

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a spus că prezenţa sa la Beclean este un prilej de bucurie, pentru că este un proiect de importanţă majoră pentru oraş. „Becleanul este un simbol naţional. Dacă vă uitaţi la TVR Internaţional – Investiţii pentru România, se vede Becleanul de departe, dacă vă uitaţi pe Pro TV, pe ştiri naţionale, veţi vedea Becleanul ca exemplu de bune practici. Eu, de câte ori am avut posibilitatea, am fost un ambasador al modelului de dezvoltare pe care l-am găsit la Beclean, întotdeauna indicându-l ca şi exemplu de proiecte care se pot face pentru oameni, fie că discutăm despre proiectele de dezvoltare, de proiectele de mobilitate urbană, de cele care ţin de regenerare urbană, tot ceea ce ţine de accesarea de fonduri europene aici le regăsiţi şi, dacă domnii primari din ţară doresc să vadă ce se poate face pentru oameni îi invit cu mare drag aici, la Beclean să vadă cu adevărat că se pot face minuni cu fonduri europene. (…)Becleanul şi brandul Becleanului se duce deja departe, dincolo de limitele judeţului şi, uşor-uşor, ajungeţi un punct de reper pe harta naţională, la nivel naţional, încât, aşa cum ne uităm uneori poate cu invidie la modelele de dezvoltare locală  - aş fi vrut să spun poate chiar al judeţului Bihor, dar am zis să nu creez invidii, pentru că la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud este exact acelaşi performanţă, poate chiar mai bună decât la nivelul judeţului Bihor uneori, în anumite domenii, şi de aceea cred eu că punând aceste proiecte în operă, dezvoltându-le şi implementându-le, deja aveţi locul potrivit pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea la nivel naţional”, a menţionat ministrul Boloş.

Ministrul Finanţelor Publice a adăugat că oraşul Beclean are deja cel de-al treilea proiect în pregătire pentru noua perioadă de programare. „Fiind foarte harnici, având această cultură a dezvoltării prin investiţii în judeţul dvs., fac demersuri pentru ca proiectele de care depinde dezvoltarea judeţului să prindă contur. Este un judeţ bijuterie pentru România, care de la reţeaua de apă, infrastructura de drumuri, proiectele de dezvoltare locală sunt exemple vii că în România, cu fonduri europene, se pot face minuni. (…)Felicit pe domnul primar, parteneriatul cu Consiliul Judeţean şi lucrurile măreţe pe care le faceţi aici în judeţul Bistriţa-Năsăud şi oraşul Beclean. Mult succes în noua perioadă de programare 2021-2027”, a concluzionat ministrul Marcel Ioan Boloş.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5