Lansare de carte Am vrut să opresc timpul

Mariana Prigon Sbârciu: Am vrut să înveşnicesc numele familiei, al şcolii româneşti şi al dascălilor!

         Palatul Culturii a găzduit, luni după-amiază, lansarea volumului „Am vrut să opresc timpul” al înv. Mariana Prigon Sbârciu, apărut recent la Editura Charmides. A fost un eveniment de suflet, alături de autoare fiind nu doar familia sa frumoasă, ci şi foşti colegi de breaslă, foşti elevi încă din primele generaţii, colaboratori din varii domenii, prieteni. La o simplă privire în sală, ai fi putut spune că eşti la o veritabilă Gală a Educaţiei, pentru că fiecare dascăl  reprezintă o filă din învăţământul bistriţean şi nu numai.

         Despre acest proiect editorial a vorbit amfitrionul întâlnirii, managerul Palatului Culturii, Gavril Ţărmure, în timp ce pr. Simion Creţa – fost protopop al Bistriţei - a evidenţiat câteva dintre reperele biografiei autoarei, pornind de la faptul că „Familia Sbîrciu s-a strămutat din Feldru la Bistriţa nu pentru „a domni”, ci pentru a munci şi mai spornic”. Oricum, familia şi misiunea apostolică de dascăl au fost cei doi piloni care i-au ghidat viaţa doamnei Mariana Pringon Sbîrciu, după cum remarca pr. Creţa.

         Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, prof. Camelia Tabără, a punctat faptul că acest eveniment a evocat şcoala bistriţeană din timpurile când dascălii erau respectaţi, iar lucrurile erau făcute temeinic. „E o carte despre dascăli adevăraţi, care s-au bucurat de vocaţia lor. E o carte luminoasă care vrea să statornicească valorile. Doamna Mariana Prigon Sbîrciu dovedeşte putere de muncă, seriozitate, dăruire în familie, în carieră. Cel mai bine, doamna Mariana este caracterizată de sintagma „Tinereţe fără bătrâneţe”, a spus prof. Camelia Tabără, evocând şi prietenia dintre autoare şi părinţii săi.

         Scriitorul Cornel Cotuţiu a remarcat „dragul” profesional impresionant al autoarei faţă de cadrele didactice pe care le-a cunoscut, fie în postură de şcolăriţă, fie de colegă, dar şi componentele credinţei creştine care-i luminează viaţa. „Aşadar, de ce Mariana Prigon Sbîrciu îndrăzneşte să oprească timpul (al său, desigur)? Pentru că, îşi doreşte „în continuare bucurii şi satisfacţii în acest val numit Viaţă””, a spus Cornel Cotuţiu.

         Prof. Mirela Rus de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Bistriţa a subliniat faptul că această carte reprezintă încununarea unei activităţi prestigioase, doamna Mariana Prigon Sbîrciu făcând din profesia de dascăl „iubire, un modus vivendi”.

         Prof. Maria Ursu, „Dăscăliţa dăscăliţelor”, fost profesor de pedagogie şi didactică la Liceul Pedagogic din Năsăud, a reliefat istoria comună, amintind de anii ’80 când învăţătoarea Mariana Prigon a susţinut „o lecţie deschisă” pentru toţi directorii din judeţ, fiind încă de atunci un etalon în învăţământul primar. Ulterior, a devenit inspector, coordonator în pregătirea viitoarelor învăţătoare. „Îi mulţumesc foarte mult pentru ceea ce a făcut pentru învăţământul românesc şi la ceas de bilanţ îi doresc multă sănătate, viaţă lungă şi fericită alături de semeni”, a transmis prof. Maria Ursu.

         Scriitorul Menuţ Maximinian, directorul ziarului „Răsunetul”, a vorbit despre credinţă, răbdare şi echilibru în viaţa de dascăl, afirmând că, prin portretele realizate de Mariana Prigon Sbîrciu „o generaţie de dascăli a nemurit în carte”.

         Au dorit să intervină, pentru a transmite mesaje de felicitare, înv. Ana Pleşca de la Susenii Bârgăului, fostul coleg de breaslă şi de şcoală – Ioan Oltean, părintele prof. Nicolae Feier,  Camelia Morar. Alături de autoare, au fost protopopul ortodox de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, inspectorul școlar Smaranda Florean, familia Petre și Doris Rai. 

         Nu în ultimul rând, Mariana Prigon Sbîrciu a menţionat că această carte reprezintă o muncă asiduă de 11 ani. Aceasta a mulţumit Bunului Dumnezeu „pentru oamenii buni pe care i-a scos în cale, şcolii româneşti, elevilor, familiei şi părinţilor săi”. „Am vrut să înveşnicesc numele familiei, al şcolii româneşti şi al dascălilor”, a declarat Mariana Prigon Sbârciu.

         Evenimentul s-a încheiat cu un recital de romanţe susţinut de Larisa Bozbici, Ioachim Spân şi Domnica Dologa, în acompaniamentul orchestrei conduse de maestrul Anghel Urs. 

         Două expoziţii au însoţit evenimentul Marianei Prigon Sbîrciu. Un plus de valoare au adus tablourile Oniţei Mureşan şi miniaturile Feliciei Voica.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5