Liviu Păiuş, un folclorist al ţinutului năsăudean

Profesorul Liviu Păiuş din Rodna ne-a obişnuit, în calitate de folclorist, să aducă în atenţia publicului cărţi care scot din lada de zestre a sufletului năsăudeanului cele mai importante comori folclorice. Prin Liviu Păiuş, acestea sunt şterse de colbul uitării şi devin nemuritoare. După zece cărţi care oglindesc cele mai frumoase trăiri ale oamenilor de pe Someş şi de la Poale de Rodna, după şase ediţii îngrijite ale unor personalităţi precum Ion Pop Reteganul sau Florian Porcius, Liviu Păiuş readuce în atenţia noastră antologia „Sus la munţi ca negura”, care prezintă, prin intermediul Editurii Napoca Star, în aproape 700 de pagini, folclorul epic din ţinutul Năsăudului.

Ediţia a II-a, tipărită la 4 ani de la prima, este completată cu alte perle găsite în arhivele de folclor sau la oamenii satului. Tomusul reflectă un secol şi jumătate de culegere a folclorului, conturând bogăţia cântecelor năsăudene. 397 creaţii epice subliniază marea diversitate a creaţiilor poporului nostru. Structurată pe departamentele eposul, epic, eroic, balada familială, Mioriţa, cartea ne prilejuieşte întâlnirea cu balade în care găsim motivul şarpelui, al fetei de frânc, eroi precum Novac, Griua, Pintea Viteazul, Tănase Todoran, ciclurile păstoreşti (ciobanul, sora şi zmeii), soarele şi luna. Nu lipsesc blestemele cele mai periculoase, fiind cele de mamă. Şi pentru acestea, însă, se găsesc leacuri dacă ştii cum trebuie întors descântecul. O mare parte a cărţii este dedicată Mioriţei, dar şi baladei Meşterului Manole, care are 150 de versuri. Ultima parte este dedicată legendelor în versuri, mare parte din ele dedicate Maicii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos.

Cartea stă cu fruntea sus în rândul studiilor ample de cercetare a folclorului românesc, alături de cele ale folcloriştilor Dimitrie Gusti, Simion Florea Marian şi alţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5