„Legea laptelui” va reglementa contractul între asociaţiile de producători şi procesatori

Deputatul Stelian Dolha susţine că „legea laptelui”, iniţiativă legislativă aflată în dezbatere la comisiile parlamentare, va reprezenta un beneficiu pentru fermieri, care nu îşi vor mai negocia preţul laptelui în mod individual, ci vor fi reprezentaţi de asociaţiile de producători.
„Dacă ne uităm în acest moment pe această filieră a laptelui, de la un capăt la altul, vedem o diferenţă de preţ de la producător la raft. Se începe de la 0,7-0,8 lei şi ajunge la raft la peste 3, 4 sau 5 lei. Cu toţii ne întrebăm de ce, pentru că până acum nu a existat o lege a laptelui, prin care vânzarea de lapte crud în România să facă obiectul unui contract scris între producător sau asociaţiile de producători şi primii cumpărători sau procesatori. Vine această lege şi reglementează toate aceste lucruri.
Cu alte cuvinte, vânzarea de lapte se va face pe baza unui contract scris, pe o perioadă de minimum şase luni, şi se începe cu asociaţia de producători. Elementul nou pe care îl introduce legea este asociaţia de producători. Până acum, vânzarea se făcea individual, se mergea la Ion, Gheorghe, Vasile, se negocia individual şi din cauza asta se recurgea chiar la un mic şantaj. De asta, chiar dacă costurile urcau zi de zi, preţul la poartă rămânea acelaşi”, a explicat parlamentarul PNL, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta a menţionat că negocierile colective care vor fi purtate de asociaţiile de producători vor conduce la o „siguranţă a preţului laptelui”, dar şi la o creştere a efectivelor de bovine din ferme.
În context, deputatul Dolha a anunţat că cei peste 3000 fermieri care nu au primit finanţare prin Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri vor primi sprijin de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, circa 1,5 milioane euro fiind destinate în acest sens.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5