Prof. Cristina Mirela Rus

Lansare de carte la Biserica de la Coroana: Poveștile Paștelui. Tradiții vii din ținutul Bistrița- Năsăud. Autor: Menuț Maximinian

Evenimentul a fost transmis online pe pagina Protopopiatului Ortodox Bistriţa

 

„Eu cred că veșnicia s-a născut la sat.

Aici orice gând e mai încet,

și inima-ți zvâcnește mai rar,

ca și cum nu ți-ar bate în piept,

ci adânc în pământ undeva.”

                                      ( Lucian Blaga, „Sufletul satului”)

 

            Mulțumim lui Dumnezeu pentru că suntem români; mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-a așezat în Grădina Maicii Domnului; mulțumim lui Dumnezeu pentru frumosul din noi; și nu în ultimul rând, mulțumim pentru darul oferit nouă, bistrițenilor, de a ne putea înălța gândurile spre Cer în cea mai frumoasă și caldă biserică, Catedrala Coroana Maicii Domnului, Panta Nossa. Caldă și primitoare cu tot omul ce-i calcă pragul, cu cel necăjit și apăsat de griji, cu cel împovărat de greutatea grijilor zilnice, cu cel aflat în suferință, dar împărtășind și momente de aleasă bucurie și recunoștință. În duminica a treia din Postul Paștilor, la ceas de seară, după slujba Vecerniei, credincioșii au avut parte de un asemenea moment care le-a adus și o altă față a vremurilor în care trăim. Printre frici și frustrări, printre boli și restricții, iată că avem și ocazii de a vedea că viața este lăsată de Dumnezeu spre a ne bucura de ea, spre a trăi în comuniune cu semenii și cu Dumnezeu, și asta mai cu seamă că ne aflăm în această perioadă de urcuș înspre Înviere. Un asemenea prilej ni l-a oferit scriitorul și jurnalistul Menuț Maximinian, aducându-ne ca dar de Sfintele Sărbători Pascale, cartea apărută la editura „Lumea Credinței”, București, „Poveștile Paștelui. Tradiții vii din ținutul Bistrița-Năsăud.”

Evenimentul s-a desfășurat într-o ambianță extrem de plăcută, deoarece invitații domnului Menuț Maximinian au fost dintre cei mai de seamă purtători de cuvânt ai bunului gust, ai promovării valorii și autenticității. Fiecare dintre aceștia a fost prezentat într-o manieră elegantă de către pr. Dr. Emanuel Vidican. După o rugăciune cântată înălțată la Dumnezeu prin vocea doamnei cântecului popular bistrițean, Cornelia Ardelean Archiudean, părintele protopop Alexandru Vidican vorbește despre importanța bisericii ca lăcaș de cult și cultură. Arată că Dumnezeu împarte darurile Sale diferit oamenilor, pentru a ne putea bucura unii de alții. Părintele protopop mulțumește autorului pentru că ne-a dat posibilitatea de a ne regăsi fiecare în paginile cărții și pentru șansa de a descoperi, de a trăi sau a retrăi emoția și bucuria Paștilor de altădată, deoarece lumina sărbătorilor, tradiția și obiceiurile le-am primit de la părinții, bunicii, strămoșii noștri și ar fi un mare păcat și o mare pierdere ca generațiile ce ne urmează să își alimenteze trăirile, sufletul, doar din spațiul virtual, fără a gusta din autenticul spiritualității românești.

Cuvinte de laudă și apreciere sunt aduse apoi de către domnul prefect al jud. Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha. Mărturisește că face parte dintre acei oameni care cred în poveștile Paștilor, în acea poveste reală, de viață trăită. Domnul prefect îi este recunoscător autorului pentru străduința, curajul de a creiona sufletul românesc într-o carte, de a promova valorile și tradiția.

Moderatorul evenimentului, părintele Emanuel Vidican, îl invită apoi pe domnul prof. Dr. Mircea Gelu Buta să se adreseze celor prezenți. Domnul prof. și-a intitulat cuvântul „Duhul sărbătorii și teologiei populare”, arătând că satul nu poate exista fără sărbătoare, așa cum „nu poate fi gândit Emausul fără Ierusalim” și că „orice sat natal este un Emaus”. Leagă apoi imaginea satului de cea a poveștilor bunicii, de Sfânta Împărtășanie, de cimitirul de pe deal, căci cei morți i-au ținut în credință pe cei vii în multe rânduri. Satul este locul de unde începe zborul, este locul binecuvântărilor pământești, satul știe să se oprescă pentru a se bucura de viață, satul nu se grăbește, își apără rânduiala, mai arată domnul profesor, pe un ton nostalgic. De asemenea, afirmă că satul este „depozitarul creștinismului adevărat”. Îl felicită pe autor pentru că ne cheamă acasă, pentru că ne amintește de biserica din fața casei părintești, de satul fiecăruia dintre noi. Încheie spunând că dăinuirea este în Paști, este viață în Dumnezeu.

Părintele profesor Nicolae Feier face o incursiune printre nume reprezentative ale culturii noastre bistrițene, ale literaturii în mod special, amintind de Coșbuc, Rebreanu, Andrei Mureșanu-poetul imnului național-, evocând și personalitatea poetului filozof, Lucian Blaga, pe care îl putem considera ca pe unul de-ai noștri, deoarece, după cum arată și autorul cărții „Poveștile Paștelui”, Blaga spunea: „Bistrița, aici este adevăratul meu spațiu mioritic.” Despre „concetățeanul” nostru, Lucian Blaga, părintele profesor spune că doar dictatul de la Viena l-a despărțit de căsuța sa idilică de pe Dealul Dumitrei, unde s-a sălășluit după periplul său diplomatic, și unde a scris o parte din poeziile sale, precum și din opera „Diferențialele Divine”. Vorbește apoi despre cele trei componente ale iubirii de patrie, ce reies din opera blagiană, concepție întâlnită și în opera lui Menuț Maximinan. Aceste trei segmente sunt: una de acțiune, una de simțire și una de jertfă. Părintele Nicolae Feier remarcă faptul că iubirea de patrie, în opera scriitorului Menuț  Maximinian, se manifestă prin modul cum se materializează veșnicia într-o statornicie  a sa, cum spune poetul, „veșnicia s-a născut la sat”. Satul concentrează în jurul bisericii și al Sfintei Liturghii, toate evenimentele existenței umane și ale trăirii. Nu este Sfânta Liturghie o permanentă Zi de Paști? În jurul evenimentului sacru și sacralizator al satului, afirmă părintele profesor, se formează toate valorile noastre cotidiene, precum și valorile fundamentale care rămân în existența noastră, peste timp și dincolo de timp. Se referă la ceea ce semnifică cu adevărat Sărbătoarea Pascală, oul roșu de Paști, tradiția satului românesc, dar și la felul în care autenticul, valoarea, sunt înlocuite de acele forme fără fond, împrumutate de la alții și, în loc să vedem Paștile ca pe o trecere prin moarte pentru a ajunge la lumina Învierii, ne atribuim tot felul de importuri care nu definesc sufletul românesc, înstrăinându-ne pe noi de noi înșine. Părintele N. Feier apreciază felul cum autorul dă trăire obiceiului de Paști, scoțându-ne din banalitate și uitare și apropiindu-ne de Dumnezeu.

Domnul director al Revistei „Mișcarea literară”, Olimpiu Nușfelean, se simte onorat și fericit să participe la acest eveniment, printre oameni aleși și dăruiți. Arată că lumea laică, arhaică a satului face din acest spațiu un loc sacru, pe care jurnalistul Menuț Maximinian îl zugrăvește cu rigoarea cercetătorului și cu plasticitatea scriitorului. Apreciază bogăția surselor la care autorul apelează pentru a aduce în fața cititorului viață adevărată, trăire și emoție. Domnul Olimpiu Nușfelean vorbește apoi despre șansa de a prețui și de a valorifica darul ce ni s-a dat de către Dumnezeu, despre conexiunea dintre laic și cele sfinte, despre mit, aspecte ce respiră prin aceste pagini de poveste ale Paștelui. Încheie spunând că, dacă tot ni s-a făcut darul jertfei, să facem în așa fel încât să merităm acest dar.

Părintele Vasile Beni aduce mulțumiri scriitorului și jurnalistului Menuț Maximinian pentru darul adus bistrițenilor, o carte pentru sufletul celui căruia îi dor de farmecul copilăriei, de unicitatea și frumusețea Zilei de Paști în satul nostru din Ardeal . Îl felicită și îl apreciază  pentru dragostea de neam, de tradiție și pentru întoarcerea, cu drag, de fiecare dată, la origini, la ceea ce ne definește ca popor creștin, iubitor de Dumnezeu. Vorbe alese, de mulțumire și laudă, sunt rostite și de către domnul Alexandru Pugna, de către moderatorul evenimentului, preot dr., Emanuel Vidican și de către doamna prof. Elena Câmpan, președinta Uniunii Ziariștilor din Bistrița.

Spre a încununa pleiada de cuvinte purtătoare de frumos ale invitaților săi, autorul spune că Dumnezeu a rânduit ca lucrarea să fie lansată acum, înainte de Sfintele Paști, în sânul familiei noastre sufletești, spirituale, care este biserica.  Scriitorul a ascultat vocea poporului său pentru a-i spune povestea. Ne îndeamnă să așteptăm și să primim Lumina așa cum se cuvine, să ne întrebăm, dar și să răspundem la întrebarea: „Unde este acasă?” Să vedem ce este pentru fiecare „lada de zestre”, care este povestea Paștelui și să ne întoarcem la rădăcinile noastre! La aceste întrebări și provocări a răspuns scriitorul în cartea sa, ieșind în față și mândrindu-se cu ceea ce avem, cu ceea ce ne definește. „Hristos a Înviat!”, rostește, emoționat, jurnalistul și scriitorul Menuț Maximinian.

Ca o gazdă primitoare, părintele Emanuel Vidican invită credincioșii să guste atât din potirul zicerilor invitaților, dar și să se bucure de  pricesnele înălțate spre Cer de către reprezentanții de seamă ai folclorului nostru, Cornelia Ardelean Archiudean și Alexandru Pugna.

Mă bucur nespus că am luat parte la această sărbătoare, spun sărbătoare deoarece apariția unei cărți este ca un botez, este ca o zi de Paști, când reușim să vedem lumina din nou, să renaștem, să culegem firele de aur din colbul existenței noastre de zi cu zi. Să trăim fiecare zi ca pe o zi de Paști, pentru a putea spune oricând, din suflet, „Hristos a Înviat!”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5