La mulți ani Majestății Sale Margareta a României Custodele Coroanei!

Clubul Monarhiștilor Bistrițeni, dr. fizică nucleară Lidia Purghel

 Astăzi, Majestatea Sa își sărbătorește ziua de naștere în familie și mulțumește din inimă tuturor celor care i-au trimis gânduri bune și i-au adresat urări cu această ocazie!

La rândul său, MS Margareta Custodele Coroanei urează tuturor o primăvară cu pace sufletească, speranță și zile senine!

***

Rolul Majestăţii Sale Principesa Margareta în Monarhia din România

Părinții:  Regele Mihai I al României şi  Prinţesa Ana de Bourbon Parma

 În 1947, Regele Mihai I al României este obligat să abdice forţat, sub presiunea baionetelor sovietice, i se retrage cetăţenia română şi părăseşte forţat România. În 1948, s-a căsătorit cu Prinţesa Ana de Bourbon Parma, fiica prinţesei Margarethe a Danemarcei, la Atena şi s-au instalat într-un sat din nordul Londrei.

       Regina Ana s-a născut  la Paris, a dus o viață destul de grea, de la 16-18 ani a fost în refugiu. De la19 ani a fost infirmieră militară, șofer și mecanic pe jeep-uri pe câmpuri minate, până la sfârșitul războiului, în Maroc, Algeria, Italia, Luxemburg, Germania.

   În 1945 primește decorația franceză Croix de Guerre și este avansată locotenent.

   În 1948 se căsătorește cu Regele Mihai I al Romaniei, devenind Regina Ana de România. A asteptat 44 de ani să poată veni în țara al cărei nume îl purta.

Principesa Margareta s-a născut la Lausanne în 26 martie 1949, fiind prima din cele 5 fiice ale cuplului regal.

    Persoanele de care s-a atașat cel mai mult Margareta au fost cele două bunici, bunica paternă: Regina Elena a României (Amama) care, dupa plecarea din România a locuit în Italia la vila Sparta, lânga Florența, și bunica maternă, Principesa Margareta a Danemarcei (Granny).

A studiat în Italia, Elveția și Anglia și are licența în sociologia medicală la Universitatea din Edinburgh. A îndeplinit diferite mandate în cadrul Organizației Mondiale a Sănătații și Crucea Roșie. Din 1990 s-a ocupat de ajutoare umanitare pentru România. În 21 septembrie 1996 se căsătorește la Lausanne cu actorul român Radu Duda.

               ***

                                                     Întoarcerea Familiei Regale în România

În 1997, noii guvernanți ai României, președintele Emil Constantinescu și primul-ministru Victor Ciorbea, au redat cetățenia română Familiei Regale.

Conform art. 2 aliniat 4 al Statutului complet al Casei Regale a României, Actualul Moștenitor la Șefia Casei Regale a României este: Alteța Sa Regală Margareta, Principesa Moștenitoare a României.

***

Fundația Principesa Margareta a României (FPMR) a fost înfiinţată în 1990 cu sprijinul tatălui său, Regele Mihai I şi îşi continuă activitatea de 33 de ani, sprijinind peste 6800 de tineri, copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, beneficiari direcți ai organizațiilor finanțate.

  • Fundația Principesa Margareta a României (FPMR) dezvoltă și susține programe care:
  • îmbunățesc condițiile de viață ale copiilor, tinerilor, familiilor și vârstnicilor aflați în dificultate,
  • stimulează solidaritatea între generații și creează o punte de comunicare între copii, tineri și vârstnici,
  • contribuie la creșterea capacității instituționale a organizațiilor și instituțiilor care lucrează cu copii și vârstnici,
  • cultivă creativitatea ți talentul local.
  • 15 ONG-uri beneficiază din partea Fundației Principesa Margareta a României de training, asistență tehnică și financiară și de accesul la o finanțare de până la 19.000 USD pentru dezvoltare institutională și demararea unor activități generatoare de venit.
  •    FPMR urmărește de asemenea să stimuleze voluntariatul și să inspire spiritul comunitar, lucrează cu organizații, instituții, companii naționale și internaționale, dar și cu firme mici și mijlocii
  •   În țările cu care FPMR colaborează, România, Elveția, Regatul Unit, Franța, Belgia, SUA, are birouri, iar AS Regală îndeplinește funcția de Președinte al Consiliului Director al fiecăruia dintre cele 6 birouri. Activitatea principală a birourilor din Geneva, Londra, Paris, Bruxelles și New York constă în crearea de parteneriate locale și în atragerea de fonduri pentru proiectele implementate în România.

Afilieri la alte rețele

  • Fondul Donatorilor din România (FDR)
  • Reteaua Europeană a Țărilor din Europa Centrală și de Est (ECEN)
  • Fundația Internațională pentru Tineret (FIT)
  • ECEN este o rețea de organizații ce are ca scop îmbunătățirea calității vieții persoanelor de vârstă a treia. Rețeaua activează în 7 țări din Europa Centrală și de Est: Polonia, Republica Cehă, Lituania, Estonia, Ungaria, Bulgaria și România. Membrii ei se reunesc anual într-o țară europeană pentru a dezbate teme legate de problemele și nevoile persoanelor în vârstă.
  • FIT este o organizatie non-profit din Statele Unite, dedicată îmbunătățirii vietii tinerilor.
  • Proiecte realizate
  •  Centrul Intergenerational Hercules din Costești
  • Centrul Comunitar Generații
  • Centrul de resurse pentru copil și familie -Copiii noștri
  • Aproape - Voluntari pentru respect și demnitate
  •  Fondul special pentru copii (FSC)
  • ONG-urile în viața comunităților locale
  • Tinere talente
  • Fondul special pentru bătrâni
  • Atât tinerii, cât și vârstnicii au multe de învățat unii de la ceilalți și unii despre ceilalți.
  • Bătrânii sunt o resursă extraordinară pentru societate, pe care merită să o recunoaștem și să o valorificăm.
  • La Generații vei vedea împreună copii și vârstnici care pictează, tineri care învață limba engleză, bătrâni care își scriu memoriile și le dictează apoi voluntarilor care le introduc în calculator.
  • În cadrul proiectului Aproape sunt identificați, selectați, instruiți și motivați voluntari care doresc să ofere în fiecare săptămână câteva ore din timpul lor unor vârstnici singuri, imobilizați la domiciliu sau izolați în case de bătrâni.

       Cu o istorie de 10 ani, Programul Tinere Talente și-a confirmat valoarea adusă culturii românești, Fundația Principesa Margareta a României investind peste 1.300.000 de euro în viitorul artistic al României. Peste 300 de burse au fost oferite tinerilor artiști aflați la început de drum, care provin din familii cu venituri modeste.

Gala Tinere Talente, ediția 2018 – un spectacol-eveniment al bursierilor Fundației Principesa Margareta a României

Telefonul Vârstnicului este o linie telefonică națională, gratuită și confidențială, destinată vârstnicilor din România. La numărul de telefon 0800 460 001, persoanele vârstnice primesc sfaturi și sunt îndrumate de operatorii specializați în asistență socială ai FPMR. La acest telefon pot suna vârstnici care au nevoie de informare și consiliere socială, dar și dacă se simt singuri, din pricina izolării sociale foarte răspândite printre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Linia telefonică gratuită 0800 460 001 este disponibilă între 08.00 si 20.00, de luni până vineri și sâmbăta, între 08:00 și 16:00. Dincolo de ALO, o voce caldă și înțelegătoare oferă un răspuns și o vorbă bună persoanelor în vârstă, care au nevoie de o informație practică sau, pur și simplu, vor să stea de vorbă cu cineva care îi ascultă.

Linia telefonică se adresează în special persoanelor cu vârsta peste 65 de ani care:

– au nevoie de o informație utilă și nu știu cui să i se adreseze

– au nevoie de îndrumare către un serviciu social

– se simt singuri și doresc un prieten la celălalt capăt al firului

– au fost sau pot fi abuzați și ale căror drepturi au fost încălcate și au nevoie de consiliere

– doresc să se implice în viața comunității și nu știu cum să o facă

Totuși, Telefonul Vârstnicului va răspunde tuturor celor ce doresc o informație sau cer un sfat în legătură cu un vârstnic cunoscut sau care vor să ajute ca voluntari pentru vârstnicii din România.

Fondul Special pentru Copii răspunde prompt nevoilor familiilor din toată țară, din mediul rural sau urban, acordându-le sprijin pentru a depăși o situație de criză din cauza căreia copiii lor sunt nevoiți să renunțe la școală.

Se acordă ajutor financiar concret, pe perioada unui an școlar, copiilor și tinerilor aflați în situații dificile de viață, pentru a preîntâmpina abandonul școlar, delincvența juvenilă sau excluziunea socială a acestora. Intervenția este realizată personalizat, în funcție de nevoile identificate, astfel încât să asigure efecte pe termen lung în viața copilului și să crească implicarea sau incluziunea sa în comunitate.

Ajutorul financiar pentru cazuri individuale este acordat direct în limita a 1500 RON/copil pentru susținerea educației. Finanțarea acordată familiei sau tutorelui acoperă costurile necesare frecventării școlii și prevenirii abandonului școlar și poate fi utilizată pentru achiziționarea de materiale educaționale, echipamente de conectare online, acces la platforme educaționale, îmbrăcăminte și încălțăminte, alimente și produse de igienă.

Acest fond  se adresează copiilor între 6 și 19 ani din medii defavorizate, înscriși într-o formă de învățământ preuniversitar de stat, aflați în situații de risc social.

 

La 25 octombrie 2023 a avut loc  Concertul Regal Caritabil, în prezența Familiei Regale a României, ce a adus  pe scena Ateneului Român muzicieni de valoare, care cunosc succesul pe scenele lumii: tenorul Ioan Hotea și mezzosoprana Martiniana Antonie. Alături de ei, Orchestra Română de Tineret,dirijată de Gabriel Bebeșelea.

  Aflat la a 14-a ediție, Concertul Regal este unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România. Fondurile strânse în urma Concertului Caritabil vor sprijini programul Tinere Talente prin care Fundația oferă burse de studiu celor mai talentați tineri artiști români, aflați în situații materiale dificile.

La 14 martie 2024, Fundația Regală Margareta a adus la București organizații non-profit din întreaga țară, pentru un eveniment inspirațional, de networking și schimb de bune practice în cadrul conferinței-maraton de 3 zile (DOORS).

Proiectul DOORS – Dezvoltarea Organizațională a ONG-urilor din România pentru Sustenabilitate”, derulat în parteneriat cu Nedland Kultur, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, urmărește dezvoltarea și sustenabilitatea a 20 ONG-uri care desfășoară activități în domeniile social, educație, sănătate, civic, cultural și mediu din zone geografice insuficient deservite, ce dispun de resurse umane și financiare limitate.

Nedland Kultur este o companie privată din Norvegia care dispune de o experiență de peste 20 de ani în proiecte și colaborări inter-culturale. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam și Egipt, inclusiv în România.

 Evenimentul Open DOORS din cadrul proiectului a avut ca scop consolidarea comunității non-profit, oferind ONG-urilor mici și medii prezente, instrumente și cunoștințe esențiale pentru a face față provocărilor actuale: dezvoltarea internă a organizațiilor, construirea de parteneriate strategice cu companii și autorități, mobilizarea comunității în jurul cauzelor lor, comunicare eficientă și diversificarea surselor de finanțare. Evenimentul a oferit participanților prezentări de tip panel și masă rotundă, dar și ateliere practice, cu invitați speciali din toate cele trei sectoare – asociativ, privat, public – și traineri reputați din zona de business.

Proiectul DOORS a pornit din dorința de a susține proiecte sociale cu buget redus, aflate la început de drum.  În urma unui apel public, au fost selectate 20 ONG-uri care acționează în zone insuficient deservite din județele Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, București, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Ialomița, Mureș, Suceava, Teleorman, Timiș, Vâlcea și Vrancea, pentru consolidarea capacității și sustenabilității lor.

 

Mulţumim Majestății Sale Margareta a României Custodele Coroanei pentru toate activităţile pe care le desfăşoară şi îi dorim un sincer

LA MULȚI ANI!,

în numele Clubului Monarhiștilor Bistrițeni.

Dr. fizică nucleară Lidia Purghel

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5